Numai
doi acizi grasi sunt cunoscuti a fi “esentiali”: acidul alpha-linolenic (un
acid gras Omega 3) si acidul linolenic (un acid gras Omega 6).
Acizii grazi esentiali
asigura functionarea corecta a membranei celulare, adica o ajuta pe aceasta sa
recunoasca substantele sanatoase din mediul extracelular si sa devina destul de
permeabila astfel incat sa permita acestora intrarea in celula. De altfel,
membrana celulara trebuie sa recunoasca si substantele daunatoare, care
imbolnavesc celula, si sa formeze in fata lor o “bariera”, impiedicandu-le accesul
in celula.
1. Unul dintre cei mai
importanti compusi ai uleiul de in este acidul
gras esential alpha-linolenic,
pe care corpul il transforma in doua tipuri de acizi grasi Omega 3 (EPA si DHA),
care se gasesc in mod natural in grasimea de peste. Din acest motiv, unii
cercetatori considera ca prin suplimentarea dietei cu ulei de in putem obtine
aceleasi beneficii ca in cazul uleiul de peste, insa la un pret mult mai mic, cu
conditia ca organismul nostru sa aiba aceasta capacitate de conversie.
O lingurita de ulei de
in contine 2,5 grame de acizi grasi Omega 3, de doua ori mai mult decat
majoritatea oamenilor obtin printr-o dieta normala.
Datorita acidului
alpha-linolenic, uleiul de in:
ü este
esential in procesul de constructie a
membranelor celulelor din creier;
ü reduce
simptomele artritei si imbunatateste
mobilitatea articulara;
ü este
de ajutor in tratarea bolilor autoimune,
cum sunt lupus, scleroza multipla sau artrita reumatoida;
ü imbunatateste
functia pulmonara fiind de ajutor celor cu astm
bronsic;
ü previne
cancerul de san;
ü previne
si trateaza depresia;
ü reduce
tulburarile si durerile menstruale.
ü este
util in afectiunile inflamatorii ale intestinului
si colonului;
ü previne
si amelioreaza afectiunile cardiace;
ü reduce
tulburarile nervoase cum sunt anxietatea
si depresia;
ü creste
rezistenta la stres;
ü scade
nivelul cortizolului din sange;
Studiile medicale demonstreaza
faptul ca cei mai multi dintre pacientii cu sindromul colonului iritabil si boala Chron prezinta nivelul
scazute de Omega 3 in corp. O dieta bogata in ulei de in ajuta in vindecarea
bolii datorita efectului antiinflamator pe care acesta il are. Se considera ca
acizii grasi Omega 3 au puterea de a stopa evolutia cancerului de colon.
Acidul alpha-linolenic stimuleaza
cresterea colesterolului “bun” (HDL) si reduce nivelul celui “rau” (LDL) si al
trigliceridelor. De altfel, scade presiunea arteriala in cazul persoanelor cu hipertensiune.
2. Uleiul de in contine
si acizi grasi omega 6 sub forma acidului linoleic. Acesta
este important deoarece, la un moment dat in procesul de metabolism, este convertit in acid arahidonic (AA). Acest acid este esential in formarea si buna functionare a membranei
celulare, in special a celulelor care alcatuiesc creierul, muschii si ficatul.
Acidul arahidonic nu este un acid gras esential, dar poate deveni “esential” in
cazul in care nu avem destul acid linoleic in corp din care sa fie sintetizat.
Consumul de ulei de in
ajuta la sinteza acidul arahidonic si, prin urmare:
ü protejeaza creierul de
stres oxidativ;
ü activeaza
o proteina care stimuleaza refacerea si
dezvoltarea neuronilor;
ü ajuta
la refacerea musculaturii scheletice;
ü incetineste
procesul de deteriorare a creierului in cazul maladiei Alzheimer si reduce simptomele de manifestare a bolii;
ü este
implicat in dezvoltarea neurologica la
bebelusi.
Un studiu publicat de U.S NationalInstitute of Child Health and Human Development a demonstrat ca bebelusii de 18 luni, care au
primit prin suplimentare acid arahidonic timp de 17 saptamani, au dovedit un nivel
crescut al inteligentei.
Alte indicatii terapeutice ale uleiul de in
·
Consumul de ulei de in protejeaza
impotriva durerilor din angina pectorala.
In urma unui studiu al Colegiului Boston Simmons care s-a intins pe durata a 5
ani, s-a descoperit ca uleiul de in previne un al doilea atac cardiac.
·
Acizii grasi Omega 3
intensifica absorbtia iodului din
alimentatie. Iodul este un mineral esential in functionarea glandei tiroide.
Din pacate, solul tarii noastre este deficitar in iod,
insa printr-un consum zilnic de ulei de in putem preveni afectiunile endocrine
cauzate de deficit de iod.
·
Acizii grasi din uleiul
contribuie la vindecarea afectiunilor inflamatorii
ale pielii cum sunt: eczema, rozaceea,
mancarimile si roseata, psoriazis, pielea arsa de soare.
·
Hraneste fibrele
nervoase si nervii imbunatatind transmiterea
impulsului nervos, fiind esential in alimentatia celor care sufera de tulburari degenerative ale sistemului
nervos
·
Previne deterioarea fibrelor nervoase in
afectiuni degenerative precum diabetul
si scleroza multipla.
·
Acizii grasi esentiali
blocheaza productia de prostaglandine – substante similare hormonilor – eliberate
in exces in timpul menstruatiei care cauzeaza fluxul sanguin abundent, de multe ori asociat cu afectiunea
ginecologica ce poarta denumirea de endometrioza.
·
Ne protejeaza de
ateroscleroza prin faptul ca fac trombocitele (plachetele) mai putin
lipicioase. Trombocitele lipicioase se
lipesc mai repede una de cealalta, ceea ce poate bloca vasele de sange cauzand
atac de cord, ruperea unui vas de sange
sau hemoragii cerebrale.
·
consumul de ulei de in imbunatateste vederea si perceptia cromatica;
·
Stimuleaza cresterea parului,
reduce incidenta matretii si
imbunatateste aspectul firului de par. Observatii clinice demonstreaza ca aceste efect pozitive pot fi observate dupa un timp de
1 an de aport zilnic de 1 lingura de ulei de in.
Spre
deosebire de semintele de in mai contin si lignani (fitoestrogeni), care
lipsesc din uleiul de in.
Posibile efecte adverse
Se
considera ca, atat uleiul, cat si semintele de in, sunt bine tolerate de
organism. Insa, anumite categorii de persoane trebuie sa evite uleiul de in,
printre acestea numarandu-se:
·
femeile
insarcinate (poate cauza o nastere prematura) si
femeile care alapteaza (datorita
schimbarilor care se produc in metabolism);
·
persoanele care sufera
de anumite afectiuni ale sangelui au
nevoie, de asemeni, de sfatul medicului, pentru ca uleiul de in poate influenta
felul in care se coaguleaza sangele;
·
la persoanele sensibile
pot aparea tulburari digestive ca
stare de greata, balonare, durere de stomac, constipatie sau diaree;
·
pentru ca uleiul de in
scade nivelul glucozei din sange, diabeticii submedicatie trebuie sa manifeste prudenta, pentru ca exista riscul ca
nivelul zaharului din sange sa scada brusc si sa apara o criza de hipoglicemie.
Atentie!! Marea majoritate a uleiurilor ''presate la rece'', inseamana o reglare a preselor in asa fel incat sa extraga maximum de ulei. Frecarea intre partiele mecanice si seminte este atat de puternica, incat temperatura ajunge la temperaturi de peste 70 de grade. Acest lucru inseamana ca multi nutrienti nu mai sunt biodisponibili 100% si gustul are si mai mult de suferit. Prea putini producatori isi perimit sa obina cantitati mai mici de ulei de o calitate mare, si sa iasa pe piata cu un pret competitiv. Din cauza aceasta un anumit ulei presat la rece are un pret si un gust, iar altul are alt gust, alte calitati dar si alt pret.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu