Cand vine vorba de sanatate si nutritie trebuie sa tinem cont de mai multi
adversari cu care avem de luptat. Dar nu existe nici un adversar atat de
formidabil si de viclean, ca ZAHARUL. Lasand la o parte faptul ca asililarea
lui de catre corp este foarte dificila si faptul ca raspunsul pancreasului cu
insulina la mutarea acestuia din sinage in celule este mai problematic decat
zaharul in sine(voi vorbi despre acest lucru intr-un articol viitor) . Observam
ca despre efectele lui asupra pielii nu se prea vorbeste de obicei.
Vedem cum zaharul explodeaza in bezelele tinute deasupra focului. Aceasta
reactie pe care zaharul o are in contact cu focul este de fapt o parte foarte
importanta in biochimie si cum energia se produce in corpul nostru. Zaharul sub
forma de glucoza reactioneaza cu oxigenul si un fel de ardere se intampla in
corpul nostru. In felul acesta obtinem energie cat am clipii din ochi.
Problema apare cand este prea mult zahar disponibil si aceasta ardere (care
este denumita tehnic, oxidare) scapa de sub control. Atunci avem aceste
particule arse(oxidate) prin sangele nostru, plutind aiurea. Aceste particule
sunt insa foarte reactive si unul dintre lucrurile cu care le place sa
reactioneze cel mai mult sunt...proteinele, cum ar fi proteinele corpului
nostru. Acest lucru inseamana ca practic, fiecare parte din corpul nostru este
expusa unui risc maxim. De fapt , fiecare celula din corpul nostru risca sa se
deterioreze din cauza acestui proces( numit GLICARE) Iar fructoza este mult mai
susceptibila glicarii decat glucoza. Care este inca un motiv sa stati departe
de ‚’’high fructose corn syrup’’ ( Un indulcitor ieftin, extras din porumb) si
cu care se indulcesc toate bauturile racoritoare si dulciurile.
Fructoza este asociata cu nivele mari de acid uric si tot ea se pare ca est
emotivul din care se produce guta, care este un fel de artrita si care creaza
probleme la tot mai multi oameni, dar mai ales in randul femeilor. Datorita
naturii chimice a fructozei, aceasta este mult mai probabil sa reactioneze cu
proteinele din corp decat glucoza. De 10
ori mai mult chiar. Acuma, receptorii din celule sunt formati din proteine si
sunt responsabili de accesul anumitor hormonii in interiorul celulelor.
Insulina, hormoni tiroidieni si hormoni si enzime digestive. Puteti intelega
acuma felul in care acest proces de Glicare poate fi daunator multor tesuturi
si sisteme din corpul nostru, datorita distrugerii unor receptori celulari.
Deci, daca stomacul te deranjeaza sau tiroida nu functioneaza cum ar
trebuii si mergi la un doctor, ce ar trebui sa faca acesta? De obicei ei
prescriu medicamente care TRATEAZA SIMPTOMELE!!! Si din aceasta cauza medicina
alopata nu este eficienta in vindecare(redobandirea sanatatii) ci doar in
tratare( mentinerea unei stari de bine aparent, atata timp cat luam acele
substante, o amortire) Glicarea poate afecta o multime de alte sisteme
biologice. Sistemul vascular , de exemplu. Vasele de sange sunt compuse in cea
mai mare parte din niste proteine asemanatoare cu colagenul, glicarea slabeste
in timp vasele de sange si aceasta duce la probleme cardiovasculare: atacuri
cerebrale, infart, blocaje renale, ipotenta, varice etc
Corpul se straduieste sa peticeasca peretele arterial cu colesterol, pentru
a-l intari si de aici apare placa arteriala si depunerile in intriorul
arterelor. Si care este solutia medicinei alopate? Medicamente statine(
blocheaza productia de colesterol a ficatului)
Sau alte persoane ‚’’bineintentionate’’ iti vor spune sa nu mai consumi
alimente care contin colesterol( de parca ficatul nu ar sti sa faca colesterol
si din uleiuri vegetale !!!) Dar problema nu este colesterolul, acesta este
doar simptomul. Daca mergeti destul de mult pe fir inapoi veti ajunge la
adevarata cauza: PREA MULT ZAHAR!!!
Este o problema de dieta, una de alimente si una de stil de viata. Este o
problema de ALEGERE! Si asta este vestea
buna, nu suntem bolnavi sau fara energie, pur si simplu facem decizii gresite.
Glicarea in arterele si venele de la extremitati pot cauza neuropatii, dureri
ale nervilor si cate-odata si amputari. Glicarea in vasele de sange foarte
inguste( cum ar fi cele oculare si intraoculare) pot duce la orbire. Si
diabetul este un exemplu clar ale ambelor simptome enumerate mai sus.
Cand vine vorba de piele, aici glicarea cauzeaza accelerarea imbatraniri
celulelor pielii. Aceasta inseamana pete de piele si riduri. Ridurile rezulta
din distrugerea proteinelor care sustin elasticitatea si fermitatea pielii,
datorita glicarii. Daca consumati o dieta standard( bauturi carbogazoase ,
deserturi, cocaturi grane si multe fructe dulci) si sunteti ingrijorat de
riduri si de pielea imbatranita, nu va va ajuta prea mult statul la soare sau
la rolar, intrucat acesta va produce pete pe piele, intrucat razele
ultraviolete pe de oparte sunt bune(
formeaza vit D3) iar pe de alta parte forteaza sistemul imunitar sa scoata
toxinele si chimicalele din sange. Poarta cea mai accesibila de eliminare a
acestora este piele. Cand aceste chimicale ies prin transpiratie si sunt lovite
ce celelalte raze ultraviolete UVA, exista riscul sa se produca pete pe piele
sau chiar tumorete.
Glicarea si zaharul , insa sunt mult mai daunatoare pentru piele decat
expunerea moderata la soare.
Celulita este inca un efect al glicarii, pe lannga alte cauze. Aceasta
apare in urma distrugerii tesutului conectiv cu alte cuvinte a proteinelor din
care este format acesta. El este localizat in derma si separa grasimea in mici
camarute. Cand zaharul ataca tesutul conectiv si il distruge, grasimea din
acele camarute trece in straturile superioare ale pielii provocand acel aspect
de ‚’’coaja de portocala’’. Repet cauzele sunt mai multe insa de fapt toti
acesti factorii afecteaza tesutul connectiv format din colagen si fibrina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu