Cu numai cateva zile in urma am descoperit un ulei de care nu am mai auzit pana acum. Norocul a fost ca l-am putut chiar gusta! Si de indata am facut ochii mari, si am exclamat: "Wooow! Asta e cel mai tare ulei pe care l-am gustat pana acum." E o chestiune de gust, binenteles, insa m-am surprins cand am vazut ca nu mai dezlipeam nasul de pe sticla (merita incercat!). Nici ca am mai pomenit un ulei al caruit miros sa imi placa atat de tare! Intrucat mi-a starnit interesul, evident ca urmatorul pas a fost sa ma documentez asupra lui. Nu e de mirare ca am si inceput sa il folosesc! Am sa revin curand cu detalii despre experienta personala in acest sens, cand voi avea mai multe de spus despre asta, insa, pana atunci, am sa va ofer si voua cateva dintre informatiile care pe mine m-au convins.
Ne-am
nascut pe pamant, si suntem facuti sa traim aici, folosindu-ne de tot ce ne
ofera acesta pentru a ne dezvolta in deplina sanatate. De aceea, corpul uman
este facut sa iubeasca soarele, care incalzeste si trezeste la viata tot ceea
ce respira pe pamant. Tesuturile noastre sunt astfel construite incat, la nivel
biologic, sa rezoneze cu energia solara.
Atunci cand nu mai putem tolera caldura
sau cand soarele incepe sa ne faca rau, se naste un semn de intrebare. Ceva
natural s-a “stricat” in corpul nostru. Ce sa fie oare?
Soarele
stimuleaza activitatea si secretiile anumitor organe: ficat, vezica biliara, pancreas,
vezica urinara si glande salivare. Cand substantele “din umbra”, care ajuta la formarea
acestor secretii, lipsesc, sub influenta soarelui aceste organe “se usuca”! Aceste substante “cheie”
sunt acizii grasi esentiali.
Nu
este de mirare ca functionam atat de bine pe o dieta bogata in vegetale, care
absorb si inamagazineaza energia de la soare, in special frunze verzi – datorita
pigmentului numit clorofila. De
aceea, se recomanda ca, ori de cate ori consumam o radacinoasa (sfecla rosie
sau morcov, de exemplu), sa nu uitam de partile sale aeriene, pe care le putem
stoarce cu ajutorul unui storcator. Sucul verde il amestecam cu apa, si
castigam astfel un plus de energie, direct de la soare! Animalele stiu instinctiv
cat de sanatoase sunt frunzele verzi si le prefera in defavoarea radacinii. Din
pacate, noua, oamenilor, odata cu abundenta de hrana din jur, ni s-au cam
“atrofiat” instinctele.
Daca
ne este incomod sa folosim frunzele verzi, exista o solutie: uleiurile din seminte. Iar uleiul de
canepa – planta intru totul verde! - este regele uleiurilor, si vom vedea mai
jos de ce.
Dr.
Johana Budwig, nominalizata de 7 ori pentru premiul Nobel, a avut un succes
imens in tratarea afectiunilor civilizatiei (artrita, infarct, cancer si
altele) folosind doze masive de acizi
grasi esentiali (EFAs). Dr. Budwig a demonstrat ca multe dintre aceste boli
au la baza, de fapt, alimentatia “de azi”, bogata in grasimi saturate si grasimi de tip trans (uleiuri vegetale
hidrogenate, margarina, folosite in produsele de tip fast-food, snack, in
prepararea majoritatii tipurilor de dulciuri, prajituri, biscuiti, ciocolata,
produse de patiserie etc). Aceste grasimi “zapacesc” electronii grasimilor
nesaturate care alcatuiesc membranele celulelor noastre. Mai exact, grasimile
“rele” din dieta descresc abilitatea celulelor de a primi si stoca electronii
receptionati de la soare. Si pentru ca nu mai putem beneficia de energia si
efectul curativ al soarelui, traim “pe
pamant” ca si cand am fi inchisi intr-o cusca.
Atunci
cand organismul nostru “se adapteaza” la grasimi rele, si incepe sa le omogenizeze
astfel incat sa fie mai usor depozitate in celule, “donam”, fara sa ne dam seama, acizii grasi esentiali pe grasimi
saturate!
Budwig
a demonstrat ca, odata ce pacientii sai
au inceput sa consume doze masive de acizi grasi esentiali si sa petreasca tot
mai mult timp in soare, starea lor de sanatate s-a imbunatatit considerabil. Nu
doar ca au inceput sa tolereze iar soarele (in numai 2-3 zile de terapie, dar
au inceput sa resimta cu adevarat efectele terapeutice ale sale.
Uleiul
de canepa contine acizii grasi esentiali
Omega 3-Omega 6 in raport perfect pentru corpul uman, fiind considerat “uleiul cu
cea mai echilibrata balanta de acizi grasi esentiali pentru o nutritie optima”.
Din
acest motiv, spre deosebire de alte uleiuri care se consuma sub forma de “cura”
(adica numai pe anumite perioade de timp), acesta poate fi folosit zilnic,
binenteles, fara a depasi doza recomandata.
Uleiul
de canepa este foarte bine tolerat de
catre stomac si usor asimilabil,
ceea ce inseamna ca substantele nutritive pe care le contine nu se pierd in
procesul de digestie, ci sunt absorbite in corp si ajung la organele care au
nevoie de ele.
Dar
care sunt substantele nutritive pe care le contine uleiul de canepa?
O
lingura de ulei de canepa acopera necesarul zilnic de acid linolenic si alpha-linolenic. Dar ce fac acesti
acizi? Iata ce se intampla cand corpul primeste, asa cum ar trebui, cantitatea
necesara din acesti acizi grasi esentiali:
· nu mai suferim de stari de oboseala inexplicabila;
· facem
fata mai bine stresului, din punct de vedere psihic si emotional;
·
sistemul
nervos nu ne mai creeaza probleme, dispar fluctuatiile
de dispozitie, starile de depresie si tristete inexplicabila, anxietate, crampe
musculare, tremuraturi, carcei;
·
glandele
endocrine incep sa functioneze corect, se regleaza secretia
de hormoni;
·
sistemul imunitar devine mai eficient, racim mai rar sau deloc, iar bacteriile
si virusii nu-si mai gasesc “casa” in corpul nostru;
·
durerea si inflamatia din artrita se
amelioreaza sau dispare, artrita se vindeca;
·
creierul
celor mici se dezvolta armonios;
·
creierul este protejat in fata stresului
oxidativ;
·
imbatranim
mai lent si mai frumos, prostaglandinele ajuta in tratarea
afectiunilor degenerative;
·
calmeaza orice tip de durere cauzata de inflamatie (durere de cap,
inflamatia ovarelor, bronsita, amigdalita, inflamatia intestinului si colonului
s.a.);
Calitatile sale nutritive sunt atat
de puternice, incat ulei de canepa poate fi privit mai mult ca supliment
alimentar, decat ca aliment.
Pentru
acest tip de ulei nu exista riscul de a dezvolta vreo deficienta sau
dezechilibru prin aportul de acizi grasi esentiali care pot aparea in urma
consumului altor tipuri de ulei.
·
Contine un compus chimic, care se
regaseste si in ardeiul iute, cu importante proprietati antiinflamatoare.
·
THC-ul din canepa aproape lipseste din
uleiul de planta, desi se pot regasi totusi in cantitati mici.
Atentie!
Este de la sine inteles ca, “prajind” un ulei atat de delicat, nu ii potentam
nicidecum efectul, ci il distrugem.
Uleiul
de canepa pentru piele
Pentru
uz extern, uleiul de canepa se foloseste pe pielea normala sau uscata, pe care o hidrateaza in profunzime. Se
poate adauga in uleiurile si lotiunile de corp sau cremele pentru fata spre a
le
potenta efectul. Este cel mai eficient
atunci cand este aplicat pe piele imediat dupa baie sau dus, cand porii sunt
deschisi. Folosit la masaj, stimuleaza circulatia sanguina in zona si usureaza
patrunderea in piele a ingredientelor principale, care se absorb si ajung la
celule. Are efect anti-imbatranire. Previne eczema, psoriazis, acnee si pielea
uscata.
Uleiul
de canepa pentru par
Ingredientul
principal din sampoanele si produsele pentru par profesioanle, este uleiul de
canepa, chiar daca acest lucru nu se prea zvoneste. Folosirea uleiul de canepa
intareste firul de par siprotejeaza
pielea capului impotriva deshidratarii si
previne aparitia matretii. Stopeaza caderea parului si previne infectiile la
nivelul radacinii firului de par.
Care este cea mai eficienta reteta
cu ulei de canepa?
Dr.
Budwig recomanda folosirea uleiului de canepa mixat cu pudra de orz verde, dupa
urmatoarea reteta: 1 lingurita de ulei
de canepa amestecata cu 1 lingurita
cu varf de pudra de orz verde, combinate cu jumatate de pahar de apa plata. Acest amestec poate fi consumat o
data sau de doua ori pe zi. Pudra de orz verde protejeaza uleiul de canepa de
degradare in corp, in timp ce uleiul de canepa, fiind usor asimilabil, potenteaza
efectul terapeutic al nutrientilor din orz. In acest fel obtinem si doza dubla
de clorofila si energie solara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu