Acest subiect este unul
extrem de delicat. Industria de bauturi alcoolice si tigari este un sector care ofera locuri de munca multor persoane si duce venituri colosale
corporatiilor dar si statului. Iar
indirect profita si industria farmaceutica, care „repara” raul facut de
primele.
Alcoolul, tutunul si medicamentele de sinteza sunt cei mai mari "hoti" de nutrienti ai corpului nostru.
In cazul dependentei de
alcool se intalnesc cele mai mari deficiente nutritionale. Tutunul si
medicamentele sintetice il urmeaza indeaproape.
Alcoolul este cel mai mare antinutrient dintre toate. Este demonstrat
ca distruge aproape orice rezerve de vitamine
( in special A, B1, B2, B6, acidul folic, B12, C, D si E) minerale (calciu,
magneziu, potasiu, zinc, seleniu) aminoacizi (triptofan, glutamina, taurina) si
grasimi esentiale ( omega-3 si 6) distrugand in acelasi timp si echilibrul
zaharului in sange.
Lucrurile stand in
felul acesta, nu gresim daca spunem ca multe dintre problemele date de abuzul
de alcool isi au radacinile direct in aceste deficiente nutritionale. Iar daca
se rezolva deficientele, lupta celor dependenti de alcool, este mult mai
facila si mai usor de dus.
Pe langa faptul ca
induce deficiente nutritionale, el
reduce apetitul dar si absorbtia intestinala. Iar cand efectele sale
sunt de natura organica cum ar fi: ciroza sau hepatita, pofta de mancare este
afectata pe termen si mai lung generand si mai multe deficiente.
Deci primul pas al
celor care isi doresc sa se elibereze de orice dependenta, este pregatirea pentru
acest sevraj prin care vor trece cu siguranta,
corectand aceste deficiente. Adminstrarea nutrientiilor in doze
eficiente, reduce considerabil pofta pentru alcool. Un simplu experiment pe
sobolanii, a demonstrat ca dupa adminstrarea vitaminei B1 ei si-au redus
consumul de alcool cu un uimitor procentaj de 80%. Cei care au primit
aminoacidul glutamina si-au redus consumul cu 34%. Aminoacidul taurina, in doze
de 3 gr pe zi, a redus simptomele sevrajului. Desigur ca mai existe multi
nutrienti care protejeaza ficatul si care ii gasiti in alt articol.
In anul 1974, dr.
Russel Smith a administrat unui grup de alcoolici impatimiti 3 gr de niacina si
5 gr de vitamina C pe zi, timp de un an. La sfarsitul anului, 71% dintre ei
devenisera cumpatati. Doctorii Abram Hoffer si Humphrey Osmond au raportat si
ei proprile rezultate, dupa ce au folosit o combinatie de niacina, vitamina
B6 si vitamina C. Inregistrand un succes de 75% dupa un an, comparativ cu
doar 30% obtinut in urma consilierii pe cont propriu.
Totusi cele mai bune
rezultate sunt realizate prin furnizarea de cantitati mari din toate aceste
nutrimente cheie, in special vitaminele B, C, glutamina, taurina, triptofanul
si grasimile esentiale ( omega-3 si 6).
Ameliorarea sevrajului
la heroina
Irwin Stone si Alfred
Libby au aplicat un tratament de detoxifiere pentru dependentii de droguri folosind megadoze de vitamina C. Unul din studiile lor a implicat 30 de
toxicomani, ei le-au administrat acestora intre 30 si 85 grame pe zi. Si au
obtinut un succes de 100%. Altii au raportat rezultate similare pozitive folosind
vitamina C si niacina.
S-a mai desoperit ca
cei ce folosesc cantitati mari de alcool si de heroina au niveluri crescute ale
acidului in corp, lucru care duce la scaderea calciului si potasiului. In anul
1973, un doctor curajos, pe nume Blackman a hotarat sa testeze ce s-ar intampla
daca ar neutraliza aceasta aciditate. El
a dat unui grup de 16 dependenti de heroina bicarbonat de sodiu, bicarbonat de
potasiu si carbonat de calciu din jumate in jumate de ora, timp de doua ore,
dupa care a urmat o pauza de doua ore. Apoi a repetat ciclul pana la sfarsitul
sevrajului. Toti voluntarii au raportat ca simptomele sevrajului au fost fie
complet eliminate fie reduse in mod
considerabil.
Administrandu-li-se
consumatorilor de heroina cantitati insemnate de vitamine, minerale, aminoacizi
si grasimi esentiale, se reduc semnificativ simptomele sevrajului, crescand
sansele de a ramane „curati”.
Renuntarea la tigari
O dependenta obisnuita si foarte usor
acceptata de societate, este cea la nicotina si tutun. Aceleasi principii
se
aplica si aici, ca si la celelalte dependente. O dieta alcalina, cu multe
salate si legume, sau folosirea sarurilor alcaline ( ulei de magneziu
transdermal) ajuta cu siguranta la reducerea poftelor excesive, functionand
asemantor megadozele de vitamina C si niacina. Majoritatea
fumatorilor sunt hipoglicemici si, ca urmare, un regim alimentar cu
carbohidrati cu eliberare lenta ( fara cereale, gluten, cartofi, fructe dulci) fara zahar si cafea, este esential. De
fiecare data cand nivelul de zahar „cade” apare o „pofta” de tigara.
Unul dintre cei mai eficienti nutrienti, pe
langa B6 si zinc, care stabilizeaza zaharul in sange este cromul picolinat,
200 mcg zilnic ajuta foarte mult . Nicotina este doar una din chimicalele din
tigari care actioneaza ca un stimulent, dezechilibrand nivelul zaharului din
sange. Celelalte toxine pot cauza cancer si vitamina C este un bun protector si
antioxidant al acestora. Suplimentarea cu cel putin 2 grame poate reduce riscurile cu o treime daca inca fumati si poate sa detoxifice corpul repede
dupa ce v-ati lasat. Cel putin o luna dupa ce v-ati lasat este indicat sa
suplimentati cu cel putin 500 mg de niacina zilnic. Daca divizati cantitatea in mai
multe doze este si mai eficeinta. Totodata vitamina B3 ( niacina) si ceaiul de
pedicuta va reduce si „pofta” pentru tigari.
Atentie! Ca efect
secundar veti simti o usoara usturime si inrosire in zona gatului si
urechilor, fenomen datorat efectului vasodilatator al ei. Toxinele depozitate
in celulele corpului in perioada mai lunga sau mai scurta in care ati fumat,
vor parasi corpul vostru si in acest fel. Doze de pana in 4grame de niacina
este sigura. Foarte important ca suplimentul sa contina substanta activa niacina si nu niacinamida.
Cutiile pe care scrie „Flush
free” nu atat de eficiente.
Fumatorii pasivi sunt
si mai expusi, intrucat inhaleaza mai mult oxigen. Arderile sunt mai intense
in plamanii lor iar prin urmare deteriorarile sunt mai mari. Este indicat ca fructele, legumele si
salatele sa fie folosite zilnic. La fel vitamina A pentru protectia
plamanilor si mucoaselor. Uleiul din ficat de cod este o sursa foarte
bogata de vitamina A si D, organele de animale de asemenea, dar fierte nu
prajite.
Dependentele de medicamente
Multe dintre
medicamentele eliberate cu reteta pentru tratarea bolilor nervoase dau
dependenta. Antidepresivele se credeau a fi „sigure” insa multi dintre cei care
incearca sa renunte la ele prezinta simptome ( ameteala, vise anormale, dureri
asemanatoare socurilor electrice)
Cel mai ingrijorator
dintre toate este dependenta de tranchilizante. Renuntarea la acestea, nu este
doar dificila, dar fara ajutorul corespunzator poate fi foarte periculoasa,
chiar fatala uneori. Cu cat se administreaza mai mult timp aceste medicamente
periculoase, cu atat pacientul devine mai amnezic, molesit si retras. Daca se
opreste administrarea, e posibil sa prezinte tremor, iritabilitate crescuta,
dureri de cap si chiar convulsii. Din acest motiv este important sa se renunte
la ele in mod treptat, sub indrumarea medicului, si cu suportul relaxantelor
naturale, precum kava kava si valeriana.
Intestinul, colonul dar
mai ales flora bacteriana a acestor oamenii este distrusa de folosirea tranchilizantelor. Suplimentarea cu B-uri, glutamina, vitamina C,
probiotice si uleiul din ficat de cod ( pentru vitamina A si D) este benefica pentru cei mai multi dintre ei.
Suplimentele vor fi introduse pe rand, si observate reactile corpului. Daca
unul nu este tolerat se va opri administrarea. Probioticele pot sa hraneasca
bacteriile „bune” si astfel echilibrul intre ele incepe sa se refaca ( 85% "bune" de fermentatie si 15% "rele" de putrefactie). In timpul acestei modificari, este posibil ca pacientul sa se simta rau fiindca o parte din corpurile bacterilor daunatoare este posibil sa ajunga in fluxul sanguin datorita colonului iritabil.
Acesti pacienti vor
trece in cel mai scurt timp pe o dieta in care isi vor reface tractul digestiv,
colonul si flora bacetriana. Pentru aceasta vor scoate orice aliment procesat,
orice cereale cu spic (grau, orz, ovaz), cartofii, porumbul si fasolea boabe.
Zaharul si fructele dulci dar si uleiurile care nu sunt presate la rece. Vor
manca salate, legume, supe, unt, organe de animale, oua fierte moi, si cel mai
important alimente fermentate ( varza murata si lapte crud prins). Dupa
aproximativ 6 luni flora lor se va inbunatatii, asta daca vor reduce
tranchilizantele si vor folosi argila intern. Flora bacteriana rea are nevoie de hrana specifica pentru dezvoltare. Hrana lor este zaharul si carbohidratii preocesati.
Poftele exagerate de zahar si carbohidrati procesati, trebuie rezolvata si ea inainte de a incepe lupta cu dependentele enumerate de mai sus. Sunt de parere ca zaharul si insulina ridicata pe care acesta o induce este la fel de distructiva pentru corp ca si celelalte droguri, ba le mai si intrece pe alocuri. Toate organele interne incep sa sufere in timp datorita inflamatiilor permanente produse de excesul de insulina din sange si de consumul de cereale procesate.
Cand simtiti nevoia de ceva dulce, de fapt corpul va cere proteine. Mai precis aminoacizii esentiali din proteine. Oridecate ori aveti o pofta din aceasta in timpul unei zile, de atatea ori corpul va cere proteine. Creierul este in intuneric, el nu stie ce se intampla in afara. Scaneaza tot timpul compozitia singelui. Daca gaseste aminoacizii de care corpul are nevoie pentru buna functionare, este relaxat. Crede ca e vara in savana si tocmai ai mancat o zebra (proteine). Daca nu le gaseste, crede ca e iarna si vrea sa stocheze rezerve de energie (grasime). Insulina este hormonul care stocheaza grasime iar carbohidratii si zaharul determina corpul sa produca in exces acest hormon. Cand nu va veti mai lua caloriile din carbohidrati (cereale, paine, paste) nu aveti alta solutie decat sa apelati la grasimile naturale si proteine de calitate. Nu exista limita in cantitatile de unt zilnice pe care le puteti ingera. (De preferat este untul vacilor care manaca iarba. Anchor, President si untul din Noua Zeelanda) Ouale fierte moi , semintele, nucile, avocado, untul de cocos, untura de animale, uleiul de peste.Orice grasime naturala. Uleiurile nu sunt indicate, exceptie facand cele presate la rece.
Cand simtiti nevoia de ceva dulce, de fapt corpul va cere proteine. Mai precis aminoacizii esentiali din proteine. Oridecate ori aveti o pofta din aceasta in timpul unei zile, de atatea ori corpul va cere proteine. Creierul este in intuneric, el nu stie ce se intampla in afara. Scaneaza tot timpul compozitia singelui. Daca gaseste aminoacizii de care corpul are nevoie pentru buna functionare, este relaxat. Crede ca e vara in savana si tocmai ai mancat o zebra (proteine). Daca nu le gaseste, crede ca e iarna si vrea sa stocheze rezerve de energie (grasime). Insulina este hormonul care stocheaza grasime iar carbohidratii si zaharul determina corpul sa produca in exces acest hormon. Cand nu va veti mai lua caloriile din carbohidrati (cereale, paine, paste) nu aveti alta solutie decat sa apelati la grasimile naturale si proteine de calitate. Nu exista limita in cantitatile de unt zilnice pe care le puteti ingera. (De preferat este untul vacilor care manaca iarba. Anchor, President si untul din Noua Zeelanda) Ouale fierte moi , semintele, nucile, avocado, untul de cocos, untura de animale, uleiul de peste.Orice grasime naturala. Uleiurile nu sunt indicate, exceptie facand cele presate la rece.
Surse:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu