Ghici ghicitoarea mea: "Sare sarea si iar sare dintr-o solnita prea mare!".
Mai tineti minte povestea "Sarea in bucate"? Sa fie oare basmul din copilarie de vina pentru abuzul de sare in perioada adulta?!
Mai tineti minte povestea "Sarea in bucate"? Sa fie oare basmul din copilarie de vina pentru abuzul de sare in perioada adulta?!
Multi dintre noi ne turnam (fiindca "presarat" ar fi putin spus!) atat de multa sare in mancare, incat ma intreb daca nu cumva mancam "sare cu mancare", si nu "mancare cu sare". Dar inainte de a intra in "painea" acestui subiect, as avea o intrebare. De ce oare simtim nevoia sa adaugam
potentatori de gust la pregatirea hranei?
Multe persoane se lauda ca “gatesc” bine pentru ca supa lor
are un gust deosebit. Nu ma indoiesc, atata timp cat ingredientul secret este vegeta,
toata lumea se descurca de minune in bucatarie, ba chiar mai primeste si laude!
Din pacate, astazi este "la comun acceptat" faptul ca, cu cat gatesti mai simplu (adica mai aproape de gustul autentic al
alimentelor), cu atat gatesti mai .. prost! Sau, mai bine zis, nu gatesti! Doar fierbi, coci, parlesti, prajesti, ornezi si alte astfel de
activitati gastronomice! Pentru ca “mancarea fara sare e mancare de
spital”, credem multi. Nu e surprinzator ca lucrurile simple si-au pierdut
valoarea, inclusiv mancarea. Este “universal valabil” ca, daca mancam simplu,
fara “exces de sare, zahar sau grasimi”, inseamna ca suferim cu siguranta de vreo boala si suntem la regim!
Dar ma intreb. De unde aceasta necesitate de a “camufla”
gustul de baza al alimentului si a-i da mancarii gustul
“general valabil” de sare, condiment x, acid y sau indulcitor z? De ce nu mai
suntem multumiti cu gustul simplu al alimentului?
O prima varianta ar fi faptul ca "nimic nu mai are gust", pentru ca nu mai sunt nutrienti in sol, pentru ca “deasupra” solului se folosesc prea multe pesticide, care strica povestea
lui “ce gust avea odata rosia..”! Acum, cica, rosiile sunt rosii “de carton” cu
gust “de sera”, ardeiul are gust de motorina, usturoiul, de sapun iar castravetele
e “apa chioara”. De aceea, trebuie sa le saram ca sa “prinda gust”. Intr-adevar,
varianta se poate aplica pentru alimentele crescute in sere, in extrasezon. Dar
cele de sezon isi pastreaza totusi gustul autentic. Portocala e portocala,
rosia e rosie, gutuia e gutuie, varza e varza, si tot asa. Deci fructele si
legumele au gust. In sezon, e adevarat!Si totusi.. multi dintre
noi continuam sa adaugam extra sare peste mancarea. De ce?!
Sa fie vorba despre o chestiune
de obisnuinta? Din moment ce ne-am “antrenat” papilele gustative cu
Insa, o alta alternativa ar fi faptul ca organismul simte nevoia de sare. Pentru a suplini
o deficienta, corpul ne cere acest gust, si nu mai conteaza daca e vorba de
otravuri precum vegeta sau monoglutamatul de sodiu.
Asadar, sindromul zgaltairii “solnitei de sare” poate ascunde:
- - Deficit
de magneziu , mineral care se pierde foarte usor pe fond de stres,
solicitare fizica si intelectuala, afectiuni ale inimii sau perioade de stres cardiac,
consum de dulciuri si alti carbohidrati simpli rafinati.
- - Oboseala
adenalelor, care poate aparea in
perioade de stres, ingrijorare sau in urma unor eforturi epuizante de orice
natura. Un hormon numit aldosteron ajuta organismul sa reabsoarba sodiul si
clorul, la fel, regleaza nivelul de sodiu, clor, magneziu si potasiu din corp.
Cand glandele adrenale sunt epuizate, nu mai secreta destul aldosteron, iar
mineralele precum sodiu si clor nu mai sunt reabsorbite si refolosite, iar
cererea corpului pentru acestea este mai mare.
- - Deshidratare
severa, cum este cea din timpul
verii sau cand rinichii nu functioneaza corect si pierdem o cantitate mare
de lichid si saruri minerale prin urina.
- - Diabet.
Se pare ca persoanele cu niveluri ridicate de glicemie in sange au nu doar o preferinta pentru gustul dulce, ci si pentru cel sarat.
- - Deficit
de secretii gastrice. Compozitia sucul gastric este clorura de sodiu,
clorura de potasiu si acid

Nu este de mirare ca cei care tanjesc dupa sare sunt si cei care au cele mai multe intolerante ascunse la alimentele bogate in proteine (lapte, oua, leguminoase, unele tipuri de carne)sau la gluten (proteina din cereale).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu