Stiai ca aportul
de dulciuri este un lux pe care sistemul
nervos cu greu si-l permite? Stiai ca oricine sufera de insomnie, depresie, schimbari
bruste de dispozitie, anxietate, stres nu ar trebui sa se atinga nici macar de
un singur gram de zahar rafinat?
Zaharul este
parsiv. Cu gustul sau dulce, el ne ademeneste si ne determina sa-l “primim” in
hrana noastra zilnica, iar odata ajuns in organism, ne “fura” din rezerva de
vitamine pretioase, lasandu-ne “goi” si vulnerabili.
Iata ce se
intampla.
Pentru a putea
fi digerate, dulciurile si toate
alimentele care contin zahar rafinat au nevoie de vitamine din grupul B, de calciu si magneziu. Numai ca acesti
nutrienti au cu totul alta treaba in corp, decat sa ne digere noua zaharul!
Spre exemplu, vitaminele B sunt nutrientii
esentiali care mentin sanatatea si integritatea sistemului nervos. Daca nu
avem B-uri, suntem nervosi, anxiosi, insomniaci, deprimati sau, mai grav,
schizofrenici, Alzheimer-isti sau Parkinson-isti.
Asadar, atunci
cand consumam dulciuri (chiar si in doze mici), “donam” pentru nimic din vitaminele B si alte
minerale esentiale. Nu simtim in mod direct efectele adverse, insa atunci cand
rezervele se golesc, observam ca toleram din ce in ce mai greu carbohidratii.
Daca pe langa faptul ca vitaminele B sunt solubile
in apa (ceea ce inseamna ca aportul de B-uri este necesar zilnic!) mai adaugam
si faptul ca o alimentatie “dulce” ne consuma din rezerve, riscam sa ne trezim
fara B-uri si, indirect, fara sistem
nervos.
Vitamina
B1 ajuta la formarea invelisului de grasime a fibrei nervoase, mielina, cu
rol de izolator electric. Mielina contine 80% grasime si 20% proteine. In lipsa
acestei vitamine mielina se deterioreaza. Spasmele
musculare, furnicaturile, crampele musculare, amorteala membrelor, tensiunea in
nervi, slabiciunea musculara pot fi cateva semne ca rezervele de vitamina
B1 sufera si ca am exagerat cu consumul de dulciuri. Vitamina B1 ajuta la formarea
neurotransmitatorului acetilcolina,
raspunzator pentru mentinerea tonusului muschiului inimii.
Vitamina
B2 este esentiala pentru producerea celulelor rosii, care transporta oxigenul
la celulele. Primele celule care se resimt la lipsa
de oxigen sunt, binenteles, celulele nervoase. Nervii slab oxigenati nu
functioneaza corespunzator, si apar tulburi nervoase diverse. Acesta este un
exemplu tipic cum, numai lipsa unei singure vitamine poate genera o boala “de
nervi”.
Vitamian
B3 –
Dr. Hoffer, un celebru psihiatru american, in urma cu 60 de ani trata, numai cu
aceasta singura vitamina, 90% din schizofrenicii irecuperabili, pe care spitalele ii trimiteau acasa din lipsa de solutii. Si tot el a emis teoria
ca schiofrenicii au nevoie de B3 la fel cum au nevoie de insulina diabeticii de
tip 1.
Vitamian
B6 este indispensabila in sinteza multor neurotransmitatori; pastreaza
nealterate pentru un timp indelungat functii precum memoria (care se
deterioreaza odata cu varsta) si tine la distanta afectiuni precum Alzheimer si
dementa.
Vitamina
B9 – este esentiala in formarea neurotransmitatorilor
(substante chimice prin intermediul carora se transmit semnalele de la neuroni
la celule si organele din corp).
Vitamina
B12 are un rol masiv in formarea sistemului nervos,
atat a celulelor nervoase cat si a fibrelor nervoase; o persoana care are un
nivel scazut continuu de B12 poate suferi leziuni ireversibile ale maduvei
spinarii.
Calciul
ajuta la comunicarea eficienta a intregului sistem nervos.
Magneziul
este necesar in relaxarea nervilor tensionati, si ajuta
calciul sa isi faca mai bine treaba. Fara un aport suficient de magneziu,
calciul devine zero si nu isi mai face treaba cum trebuie.
Dar totusi, avem
nevoie si de zahar, vom spune. Cu atat mai mult atunci cand facem efort fizic
sau intelectual. Ce putem face?
Fructele
si legumele, leguminoasele (fasole, mazare, linte), vegetalele dulci si
cerealele, contin ele insele cantitati suficiente de vitamine
B, calciu si magneziu, astfel incat nu vor mai apela la rezervele corpului
pentru digestie.
Ori de cate ori
iti vine sa manaci dulciuri, aminteste-ti ca pofta de dulce vine de la lipsa
proteinelor din dieta.
Iata ce
imbunatatiri au loc odata cu reducerea sau, si mai bine, eliminarea totala a zaharului
rafinat din dieta:
·
Intarirea sistemului nervos; reglarea
somnului, stabilizarea dispozitiei, cresterea capacitatii de a face fata
stresului si provocarilor vietii, echilibru emotional, stabilitatea
sentimentelor, reducerea crizelor “de nervi”;
·
Se regleaza sistemul endocrin si se
stabilizeaza secretia de hormoni;
·
Sunt calmate sau eliminate afectiunile
inflamatorii (boli autoimune, infectii repetate, artrita, reumatism, raceala,
etc);
·
Sistemul imunitar se intareste;
·
Nivelul de energie creste;
·
Metabolismul se regleaza.
Minunat! De printat, facut poster, si dus la ai mei acasa! Mai ales ca acum sunt si nepoteii care numai ciocolata din comert ar manca! Multam Lucian!
RăspundețiȘtergereCred ca acesta este primul pas inspre sanatate. Eliminarea zaharului si dulciurile rafinate.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
Ștergere