Ponturi Sigure Pentru Pariuri Sportive


marți, 14 ianuarie 2014

Untul de cocos, cel mai eficient aliment pentru slabit

Cu totii am auzit cat de nasanatoase pot fi grasimile saturate. Si cum pot cauza multe probleme de sanatate cum ar fi: colesterol marit, obezitate, boli cardiovasculare si Alzheimer.
In ultimul timp, toate toate bolile enumerate mai sus au explodat.  Daca am compara statisticile cu cele ale eschimosilor de exemplu, vedem ca ei consuma numai grasimi saturate iar incidenta acestor bolii este mult mai mica decat a celor care respecta ’’indicatiile’’ specialistilor.
O multime de studii facute pe populatiile insulelor din Pacific care isi iau 30-60% din totalul caloric, din ulei de cocos, au demonstrat ca bolile cardiovasculare sunt aproape inexistente. Oricum exista multa confuzie si pareri in contradictoriu despre subiectul ’’grasimi saturate’’ printre experti. 

Grasimile saturate nu sunt toate la fel . Unele apar in mod normal in natura, in timp ce altele sunt artificial manipulate in forma lor saturata printr-un proces numit hidrogenare. Acest proces "intareste" uleiurile vegetale prin adaugarea unor atomi de hidrogen in timpul incalzirii lor. Ceea ce rezulta este o grasime ranceda, solida care are proprietati benefice doar pentru producatorii. Viata lunga de raft si deci profituri mai mari pentru industrie.


Aceste grasimi mai sunt numite si "grasimi trans"  iar comunitatile stiintifice sunt unanim de acord ca ele ar trebui excluse total din alimentatie. Problema este ca sunt ascunse in majoritatea produselor procesate. Sunt exact acele grasimi care au fost numite "sanatoase" si "bune pentru inima" de catre cei interesati de profituri. Adevarul a iesit pana la urma la iveala si "raul" a existat dintodeauna chiar daca ni s-a spus contrarul din 1990 incoace
Aceasta controversa a creeat si mai multa confuzie cu privire la toate grasimile saturate, inclusiv uleiul de cocos si untul.Urmand logica: Grasimile saturate sunt rele, atunci inseamna ca toate grasimile saturate sunt rele.

Este evident faptul ca, populatia care traieste in zonele tropicale, unde nucile de cocos sunt folosite de sute de ani, nu au probleme cardiovasculare. In 1930 un dentist pe nume Weston Price a calatorit prin pacificul de sud, studiind obiceiurile alimentare si efectele lor asupra danturii bastinasilor. El a ajuns la concluzia ca cei care mancau o dieta bogata in produse din nuci de cocos erau sanatosi si in forma. In ciuda faptului ca consumau multe grasimi concentrate, bolile de inima erau inexistente
Poate parea surprinzator sa realizam dar grasimile saturate din cocos si uleiul de cocos au de fapt niste proprietati benefice asupra sanatatii.
-Restabilesc sanatatea inimii
-Ajuta la slabit, cand este nevoie
-Ajuta sistemul imunitar
-Sursa rapida de energie
-Mentin pielea sanatoasa si cu un aspect tanar
-Mentin o functionare echilibrata a glandei tiroide
Cum este posibil acest lucru? Poate sa aiba uleiul de cocos ceva ingrediente miraculoase care nu exista in alte grasimi saturate? Raspunsul este : DA

50% din continutul de grasime este o grasime foarte rara  in natura, numita acid lauric. Acest ingredient miraculos asigura niste proprietati benefice unice corpului uman.
In corpul nostru, acidul lauric este transformat in monolaurin, o monoglicerida care are niste proprietati anti-virale, anti-bacteriane si anti-protozoare. Monolaurinul, inconjoara  si dizolva invelisul  anumitor virusi periculosi pentru ca globulele albe sa poata ajunge la ei. 

-HIV
-herpesul                           
-virusii gripali
- protozoare cum ar fi giardia lamblia

Acidul lauric este un puternic virucid si bactericid, iar uleiul de cocos contine cel mai mult acid lauric din toate alimentele cunoascute. Acidul caprilic si acidul capric sunt alti acizi grasi continuti de nuca de cocos cu proprietati antimicrobiale puternice. Insa beneficiile uleiului de cocos nu se opresc aici

Beneficiile Trigliceridelor cu lant Mediu (MCT)

Uleiul de cocos contine 2/3 trigliceride cu lant mediu. Aceste grasimi produc mult mai multe beneficii decat se credea pana acum. Prin contrast, majoritatea uleiurilor vegetale contin lanturi lungi de acizi grasi (LCT). De ce aceste grasimi nu sunt chiar asa de sanatoase pentru noi ca si lanturile medii (MCT).

·         Acizii grasi cu lanturi lungi (LCT) sunt mai dificil de transformat in acizi grasi simpli si este nevoie de niste enzime speciale pentru digestie
·         Pun o incarcatura mai mare pe pancreas, ficat si pe intreg tubul digestiv
·         Acizii grasi cu lant lung (LCT) sunt predominanti in depozitele de grasime corporala
·         Se pot depozita si in arterele noastre sub forma colesterolului.
Spredeosebire de acestia, Acizii Grasi cu lant Mediu (MCT) au multe beneficii:
-sunt mai mici si pot peenetra mai bine membrana celulara neavand nevoie de enzime speciale sa fie utilizati in corp
-sunt mai usor de digerat si deci au un impact mult mai mic asupra sistemului digestiv
-sunt trimisi direct in ficat unde sunt transformati direct in energie si nu stocati ca si grasime
-stimuleaza metabolismul corpului lucru care duce la pierderea in greutate

Pentru ca acesti acizi grasi sunt usor de asimilat si datorita acestui lucru sunt transformati direct in energie. Carbohidratii simplii se mai comporta asa, dar  ei  produc o crestere a insulinei in sange, pe cand untul de cocos nu are nevoie de transportatorul (insulina) sa ajunga in celule
Diabeticii si prediabeticii ar trebui sa beneficieze de acest ulei, pentru ca este sursa de energie rapida care nu produce explozii de insulina in corp. Deasemenea regleaza si stabilizeaza greutatea corporala a acestora, scazand riscul diabetului de tip 2.

Putem observa cu ochiul liber cand ne plimabam pe strada ca oamenii sunt din ce in ce mai "impunatori". Cu toti suntem constienti ca acest surplus de kilograme nu poate sa aduca nici un beneficiu sanatatii, ci din contra provoaca multe boli. Pentru ca uleiul de cocos reuseste sa  stimuleze metabolismul si sa dea o energie care nu provoaca cresteri de insulina (un hormon care stocheaza dar si produce foame la scurt timp), greutatea corporala se normalizeza si ea. In 1940 niste fermieri au experimentat pe pielea animalelor lor acest lucru cand au inceput sa le puna in mancare uleiul de cocos ieftin pentru a le ingrasa. Desigur ca nu a functionat, uleiul a facut animalele fibrate si slabe, foarte active dar si mai flamande.

Mai multe studii au concluzionat ca atunci cand se inlocuiesc grasimile cu lant lung (LCT) cu cele cu lant mediu (MCT) se pierde in greutate dar se si reduc depozitele de grasime. De fapt aceasta calitate a lor a fost observata dar si preluata de atleti. Usor de digerat fara costuri energetice din partea corpului, stimuleaza metabolismul si deci imbunatateste substantial performantele sportive
.
Cercetari aditionale arata ca acest ulei mai imbunatateste si activitatea tiroidei datorita efectului sau metabolic. Si probabil ati auzit ca datorita unei tiroide lenese, anumiti oameni nu pot slabi orice ar face.

Vindecarea se accentueaza datorita accelerarii metabolismului. Regenerarea celulara asemenea.Corpul poate vindeca mai repede bolile. Iar sistemul imunitar functioneaza mult mai bine

Pe langa benficile sale atunci cand este ingerat, este de asemenea foarte mult folosit la masaj. Folosit ca o lotiune de corp este ideal pentru piele. Protejeaza pielea la imbatranire datorata radicalilor liberi. De fapt unii biochimisti considera ca acest ulei ar fi un puternic antioxidant datorita stabilitatii lui la oxidare. In plus reduce nevoile corpului de vitamina E, cea mai importanta vitamina pentru piele. Cand este absorbit prin piele ne reface aspectul tanar al acesteia. Reduce ridurile fine si mentine tesutul conectiv puternic si suplu si previne exfolierea straturilor superioare ale pielii, facand-o mai catifelata.

Bolile de inima sunt cauza primordiala a deceselor in tarile dezvoltate si de multe ori sunt tarziu depistate. In majoritatea cazurilor, din pacate, primul simptom este infartul miocardic iar el este fatal. Pacientul a murit ’’sanatos’’ fara sa stie ca suferea de aceasta boala. Chiar daca propaganda nu scoate in evidenta cauza principala a acestor boli cardiovasculare, grasimil artificial saturate (trans)  sunt  principalele vinovatele si nu cele naturale saturate asa cum am fost invatati sa credem. Cele polinesaturate din uleiurile vegetale si din seminte incurajeaza  agregarea plachetelor  sanguine in sange, pe cand uleiul de cocos le normalizeaza.

Acest ulei este destul de stabil si rezistent la deteriorarea termica, in timp ce va da si beneficii sanatatii dvs. Deci oridecate ori doriti sa gatiti cate ceva folositi acest ulei in loc de unt sau ulei de masline, margarina sau alt fel de uleiuri sau grasimi recomandate in retete. Nu recomand prajelile, dar daca chiar trebuie sa le faceti, uleiul de cocos ar fi o varianta foarte inteleapta.
Uleiurile celelalte cand sunt incalzite pe langa faptul ca o parte din ele devin ‚’’trans’’ Omega 6 care si asa este in raport prea mare fata de Omega3 se deterioreaza si distruge si mai tare fragilul echilibru intre acizii grasi esentiali. Singurul ulei care are e    echilibrul perfect de acizi grasi esentiali este cel de canepa. Dar orice alt ulei, grasime sau seminte dezechilibreaza balanta. In cure sau posturi cu sucuri este esentiala folosirea a doar 15 ml de ulei de canepa.

Sursa: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/11/18/coconut-oil-uses.aspx

luni, 13 ianuarie 2014

De ce nu este sanatos sa mancam cereale


Trebuie sa ai o mare toleranta la frustrare ca sa indraznesti sa iei in piept reactia unui roman dupa ce ii vei spune ca nu este bine pentru el sa manace paine. Si nu doar paine! Ci si cozonaci, placinte, covrigi, prajituri, biscuiti si orice contine faina de grau. Si nu doar faina de grau! Ci si malai, ovaz, secara si alte cereale.
Evident,  dupa ce va rade in hohote si se va amuza pe seama ta (sau isi va pune serioase intrebari referitoare la sanatatea ta mintala!) va urma si  replica: “Nu esti in toate mintile! Bunicii nostri,  strabunicii si tot neamul a mancat paine si nimeni n-a murit din cauza asta!”

Este adevarat, nu a murit nimeni in fata ochilor nostri pentru ca a mancat paine. Dar as intreba, cat de sanatosi au fost in timpul vietii?

Ganditi-va la prieteni, la cunoscuti, la familie, la vecini, la trecatorii de pe strada. Probabil ca putini sunt cei care nu se plang de vreo suferinta, de vreo boala sau lipsa de energie. Daca nu avem artrita, avem probleme cu inima, daca nu avem probleme cu inima, avem diabet, dureri de cap, infectii renale, oboseala cronica, insomnii, anxietate, depresie.. sa mai enumar?

Astazi, cu totii suntem bolnavi si inca de la varste din ce in ce mai fragede.  Tot neamul nostru a fost bolnav. Oare cati dintre bunicii nostri au mai apucat sa moara .. de batranete? Pentru ca astazi.. slabe sanse. Se pare ca aceasta “forma de moarte” este din ce in ce mai rar intalnita (si  mai ravnita!) in ziua de azi. Cu totii ne dorim sa “prindem” 100 de ani in deplina sanatate si sa ne dam ultima suflare in patul nostru. Nimeni nu isi doreste sa colinde o viata din spital in spital, sa-si faca abonament la farmacie (acel “inofensiv” card de fidelitate!) sau sa se spovedeasca periodic la medic, ca si la popa. Cu totii vrem sa nastem copii sanatosi si sa avem destula energie ca sa ne bucuram de viata impreuna cu cei langa care am ales sa traim.

“Dar nu suntem bolnavi din cauza painii!”

Nu numai din cauza painii. Insa consumul de cereale  este una dintre cauzele pentru care suntem bolnavi, si am sa explic de ce.


1. Primul motiv este acela ca nu suntem “programati genetic” sa digeram cerealele.  In acest articol gasiti mai multe informatii despre gluten si cereale.
Acest lucru nu inseamna ca nu le putem manca, ci ca, odata mancate, nu ne fac bine. La fel de bine putem consuma un aliment 100% fabricat in laborator. Il putem digera, dar asta nu inseamna ca daca il consumam zi dupa zi ne vom si pastra starea de sanatate!
si ne-am dezvoltat ca specie consumand in pricipal 3 feluri de alimente: proteine, frunze verzi, fructe si vegetale intens colorate. Bacteriile din intestinul nostru au evoluat impreuna cu noi, astfel incat am ajuns sa vietuim in simbioza, o forma de covietuire reciproc avantajoasa. Astfel ca, bacteriile se hraneau cu ceea ce nu mai foloseam noi (particulele nedigerate de hrana care ajungeau in intestine si colon), in timp ce corpul nostru a invatat sa foloseasca, spre binele lui, substantele “toxice” pe care le eliminau, la randul lor, acele bacterii. Pana “intr-o zi” cand, in urma cu cateva mii de ani, ne-am schimbat felul de a ne hrani , iar bacteriile care, intre timp devenisera  prietenii nostri, au disparut fiind nimicite de bacteriile care se hraneau cu aceste noi tipuri de alimente.
Am incetat sa mancam frunze verzi, fructe si legume intens colorate si am inceput sa consumam
cereale, leguminoase si zahar, principala “cauza” fiind descoperirea focului. Asadar, un fel diferit de bacterii au inceput sa se dezvolte in intestinele noastre, bacterii care se hranesc “cu zahar”. Si pentru ca nu avem “milioane de ani de evolutie” ci doar “cateva mii de ani” de cand consumam cereale, nu am reusit sa vietuim in simbioza cu aceste  “noi bacterii”. Prin urmare, nu mai putem folosi pentru bine nostru toxinele pe care acestea le emana, ca in cazul bacteriilor “primordiale”. Din acest motiv, toxinele lor patrund in sange si ne intoxica, atacand organe si tesuturi. Spre exemplu, candida. Cand aceasta paraseste intestinul (ca in cazul celor cu intestin permeabil sau sistem imunitar slabit), patrunde in sange. Departe de a ataca doar mucoasele (organe genitale, limba, tract digestiv, urinar etc) , invazia candidozica se poate localiza in articulatii, oase si mai multe organe simulan, inclusiv in creier.


2. Cerealele pot fi contaminate cu bacterii care produc toxine daunatoare pentru om.
Cerealele sunt frecvent contaminate cu “mucegaiuri”, bacterii care produc toxine daunatoare pentru planta insasi. Insa, ca mecanism de autoaparare, planta “inveleste” aceste toxine in zahar. Descoperirile recente demonstreaza faptul ca oamenii sunt vulnerabili la aceste toxine. Cand mancam cereale care au format mucegaiuri in timpul “vietii’ lor, bacteriile din intestin se hranesc cu zaharul respectiv si elibereaza aceste toxine in intestine si colon. Va puteti inchipui ca aceste toxine patrund mai rapid in sange si sunt mai periculoase pentru persoanele cu intestin permeabil (peretele intestinului mai subtire sau mucoasa intestinala distrusa).

Atentie! Toata lumea trebuie sa uite de cereale! Pana acum se credea ca numai cei cu “intoleranta la gluten” sau cu boala celiaca trebuie sa se abtina de la consumul de cereale. Insa, raul pe care il produce  consumul de cereale in corp nu tine cont de faptul ca suntem sau nu intoleranti la gluten. El se produce oricum, doar ca in cazul persoanelor “fara intoleranta” (cei “normali”, “sanatosi”), raul “nu intra pe usa”, ci “pe fereastra”, si loveste fara a-si face anuntata prezenta.

In locul cerealelor, trebuie sa revenim la frunze verzi (spanac, salata, stevie, urzici consuma fierte sau crude; frunze de telina, de morcov consumate in amestec de sucuri de legume; varza de toate felurile etc), dar si la fructe si legume colorate (sfecla rosie, morcov, fructe de padure, varza rosie, mango, pepene rosu, pepene galben, catina etc). Sa nu uitam de sursele primordiale de proteine: peste, organe, carne numai bio (animale crescute cu iarba).




Drojdia inactiva, o sursa excelenta de B-uri pentru creier

Drojdia nutritionala (in limba engleza “nutritional yeast”) - denumita si drojdie inactiva - se fabrica dintr-o ciuperca careia ii plac "culturile dulci" (trestia de zahar, sfecla de zahar). 
Dupa ce este recoltata, trebuie sa fie "dezactivata", adica omorata prin uscare la temperaturi ridicate. Odata dezactivata, nu mai este vie, deci nu mai are puterea de a creste si a se multiplica. Prin urmare, nu poate fi folosita la facutul painii, de exemplu. Dupa uscare, este rasnita si transformata intr-un fel de pudra sau fulgi, fiind mai apoi vanduta sub aceasta forma.

In timpul uscarii, deoarece celulele de drojdie sunt omorate iar proteinele care o alcatuiesc se descompun in aminoacizi, in drojdie se formeaza acid glutamic, esential pentru creier si direct raspunzator de gustul “umami”, cel mai bun gust pe care il putem percepe. De aceea, se pare ca adaugata in mancarurile “de regim” (cele mai fara gust!) le face mai usor de tolerat din punct de vedere “gustativ”!

Drojdia inactiva este o sursa excelenta de vitamine B, esentiale pentru creier si sistem nervos. Fara aceste vitamine nu se pot fabrica neurotransmitatori iar celulele nervoase nu pot comunica intre ele.  In legatura cu vitamina B12 - de care in special veganii si vegetarienii au nevoie pentru ca persoanele care consuma carne sunt feriti de deficienta de B12 – se pare ca aceasta nu exista in drojdie pentru ca nu o poate produce, dar anumite suplimente de drojdie inactiva o contin doar pentru ca este ulterior adaugata de catre producatori.

Contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, pe care corpul nostru nu ii poate produce, fiind o sursa excelenta de proteine si, prin urmare, o varianta la consumul de produse animale.

Datorita continutului de fibre, drojdia inactiva previne constipatia si trateaza afectiunile colonului.

Drojdia inactiva este o sursa importanta de acid folic (vitamina B9), fiind recomandata femeilor care isi pregatesc corpul pentru a ramane insarcinate, si celor care sunt in primele 2 luni de sarcina, pentru a sustine dezvoltarea sistemului nervos la fat.Acidul folic are rol esential in formarea globulelor rosii si previne simptomele de anemie care pot aparea in perioada sarcinii (senzatie de lesin, palpitatii, oboseala, migrene, lipsa de oxigen, dificultati de respiratie, slabiciune generala etc).
Deficienta in acid folic poate duce la defecte in formarea maduvei spinarii la fat (afectiunea “spina bifida”), “buza de iepure” si “gura de lup”, anemie sau astm la bebelus, malformatii cardiace sau ale aparatului urinar, absenta unei portiuni din creier.
Atentie! Deoarece tubul neural la fat se formeaza in prima luna (chiar inainte de a afla ca esti insarcinata!), este bine sa suplimentezi dieta cu drojdie inactiva in cazul in care iti doresti un copil.


Poate fi folosita ca adaos in supe, sosuri, presarata peste salate sau floricele de porumb (popcorn),
oua fierte moi, supe-crema, budinci, mancaruri "fara gust" sau legume la cuptor.


Doza zilnica recomandata de 2 linguri de pudra de drojdie inactiva contine urmatorii nutrienti (valorile sunt traduse cu aproximatie, pentru drojdia simpla, nefortificata cu alte vitamine si minerale):

Proteine  – 9 g (16% din DZR la adulti);
Vitamina B1 – 1,4 mg (DZR 1,1 mg la adulti);
Vitamina B2 – 0,7 mg (DZR 1,1 mg la adulti);
Vitamina B3 (Niacina) - 5,3 mg (DZR la adulti 14 mg)
Viatmina B5 – 0,4 mg (DZR la adulti  5 mg)
Vitamina B6 – 0,6 (DZR la adulti 1,5 mg);
Vitamina B9 (acid folic) – 0,042 mg/ 42 mcg ( DZR la femei insarcinate 600 mcg)
Zinc  2 mg (DZR 22,5-50mg la adulti)
Energie - 80 de calorii;
Fibre solubile – 7 g;
Carbohidrati - 14 g.
Drojdia inactiva mai contine minerale precum calciu, magneziu, cupru, crom, fier, potasiu.

De retinut! Daca cumva gasiti anumite suplimente de drojdie inactiva care contin o cantitate mai mare de nutrienti, este bine sa stiti ca acesti nutrienti au fost ulterior adaugati in procesul de fabricatie.


vineri, 10 ianuarie 2014

Laptele de canepa, bautura sportivilor


       
     Canepa este o planta care creste fara sfiala pe holdele Romaniei, dar careia nu i-a fost acordata nicicand prea multa atentie, fiind considerata de necunoscatori fie o simpla buruiana, fie  o planta ilegala, o “mairjuana”! 

     Ma intreb, cum am putea face oamenii sa fie mai putin reticenti in privinta “noilor” alimente, “vechi” de cand lumea?! Prin ce metode i-am putea face sa inteleaga ca exista anumite alimente “ieftine si bune” care le-ar putea imbunatati starea de sanatate odata ce le-ar consuma ?

Pentru ca, in ceea ce priveste alimentatia, noi, romanii suntem destul de traditionalisti spre deosebire de alte natii. De sarbatori, de zilele de nastere si, in general, zi de zi, gatim si punem pe masa doar alimente “clasice” care au facut parte din dieta intregului “arbore genealogic”! Cu greu ne-am abate de la aceasta regula! Spre exemplu, daca am indrazni sa ne servim musafirii cu lapte de canepa, am fi cu siguranta considerati niste “tipi extravaganti”. Pentru ca nu multi sunt cei care se arata incantati sa deguste o licoare “suspecta”. Chiar si in urma interogatoriului raman sceptici si neincrezatori. Prefera sa guste din politete, dar nu si-ar prepara “asa ceva” acasa.

Laptele de canepa este una dintre aceste bauturile-aliment, atat de bogate in nutrienti. Se recomanda tuturor, dar mai ales acelor persoane cu intoleranta la lactozacare nu pot consuma lapte de aca sau alte produse lactate.
Desi laptele de canepa se obtine tot prin “stoarcere”, din fericire nu avem nevoie de niciun animal pe care sa il crestem in bucatarie! Tot ce ne trebuie este un blender, cateva borcane pline cu seminte de canepa in camara (adunate de pe camp!) si un robinet functional sau bani de apa plata!
Iata cum se obtine.
1. Mai intai, se tin la inmuiat semintele de canepa timp de 12 ore (o cana de seminte pentru 1,5 litri de
apa);
2. Se adauga intr-un blender mare  impreuna cu  alte 2 cani de apa si se mixeaza timp de 2-3 minute pana cand rezulta un fel  de pasta zemoasa;
3. Se mai adauga putina apa, apoi se strecoara printr-o strecuratoare medie sau tifon;
4. La final, se adauga atata apa cat mai este nevoie pana la 1,5 litri iar lichidul se poate consuma pe perioada unei zile intregi.
Rezista la frigider timp de cel mult 3 zile.


Lapte de canepa, deliciul celor mici

Dupa cum observam, laptele de canepa este foarte hranitor iar copiii vor fi incantati de spuma sa, asemanatoare laptelui. Pentru ca cei mici sunt atrasi in principal de gust, textura si culoare, laptele de canepa se poate combina cu cacao, pudra de roscove, miere sau cu suc din fructe de padure blenduite. Inlocuind laptele de vaca, laptele de canepa sustine buna dezvoltare a creierului, sistemului nervos la cel mic, tine la distanta tulburari psihice precum ADHD sau autismul, bolile inflamatorii, raceala si otitele. Pe langa toate acestea, consumul de lapte de canepa previne congestia nazala, alergia alergiile alimentare, problemele de digestie, "ceata" mentala si slaba concentrare.



Ce nutrienti contine laptele de canepa?

In primul rand, trebuie mentionat ca nutrientii pe care ii contine laptele de canepa sunt foarte bine asimilati in organism, spre deosebire de cei proveniti din laptele obisnuit. Aceast lucru se explica prin faptul ca laptele de canepa este mult mai usor de digerat decat cel de  vaca. Acesta din urma ingreuneaza digestia, congestioneaza limfa, creeaza aciditate in corp, pune “stres” pe rinichi si multe alte efecte “secundare”. Pe de alta parte, laptele de canepa este o sursa vegetala de nutrienti si, ca urmare, organismul este capabil sa ii recunoasca rapid si sa stie exact ce face cu ei mai departe, spre deosebire de aceiasi nutrienti proveniti din suplimente, de exemplu. Dar iata despre ce nutrienti este vorba:
-       Raportul perfect dintre acizi grasi Omega 3 si Omgea 6 de care corpul are nevoie pentru a intretine sanatatea creierului, inimii, celulelor, sistemului nervos;
-      Toti cei 10 aminoacizi esentiali, pe care organismul nu ii poate fabrica singur si pe care trebuie sa ni-i asiguram prin dieta;
-          Minerale precum calciu, potasiu, zinc, magneziu, fier, fosfor, care ajuta la buna functionare a sistemului osos, cardiovascular si a nervilor;
-          Vitaminele A, D, E, B12, acid folic.
      Deoarece contine toti aminoacizii esentiali, laptele de canepa este esential in dieta sportivilor  (pentru ca reface masa musculara); in alimentatia persoanelor care nu consuma carne  (pentru ca nu isi pot lua toti aminoacizii esentiali din alte surse vegetale); in alimentatia persoanelor cu orice tulburari de natura nervoasa (pentru ca nervii au nevoie de aminoacizi pentru a functiona corespunzator).

Datorita nutrientilor pe care ii contine, consumul periodic de lapte de canepa previne boli si afectiuni precum: osteoporoza, boli autoimune, afectiuni datorate unui sistem imunitar slabit, tulburari de erectie, artrita, reumatism, boli ale oaselor, boli de inima, afectiuni degenerative ale creierului, tulburari nervoase si neurologice.

Alergiile alimentare si copiii



Ar fi  prea putin daca am face referire doar la stilul de viata al secolului XXI. Ce manaca copiii nostrii zilnic, ce reclame sunt pe toate posturile de TV. Conteaza si ce a mancat , ce a pus pe piele si ce a respirat mama in cele 9 luni de sarcina dar si inainte. Intrucat toate acestea au o influenta majora in declansarea alergiilor si sensibilitatii alimentare a celor mici. Alaturi de aceste alergii mai apar si numeroase boli ale copilariei si alte afectiuni de la otita medie la tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD) si enurezisul.


ADHD.
A devenit din ce in ce mai des intalnit si este diagnosticat de tot mai multi doctori. Ii afecteaza pe baieti de cinci ori mai mult decat pe fete. O treime din ei se transforma in adulti cu ADHD. Nu exista teste de laborator sau clinice care sa diagnosticheze clar aceasta afectiune: hiperactivitate si impulsivitate atat de grava incat afecteaza capacitatea de functionare a copilului. Medicamentele prescrise de medic, in special Ritalinul (metilfenidat) a inceput sa se vanda ca painea calda, desi are efecte negative pe termen lung.

Nu inteleg de ce este ignorat rolul pe care alergiile alimentare si sensibilitatea la anumiti aditivi alimentari  chimici il au in cazul copiilor cu ADHD. Dr Joseph Egger si colegi sai de la Universitatea din Munchen au pus 76 de copii cu ADHD grav pe o dieta hipoalergenica (cu potential alergic scazut). Rezultatele au fost uimitoare: 82% din copii s-au simtit mai bine dupa acea dieta. Unul din patru copii cu ADHD grav s-au insanatosit complet. Si mai remarcabil a fost faptul ca, dupa dieta, alte simptome care nu aveau legatura cu  ADHD s-au ameliorat.

Apoi, Eger le-a dat copiilor alimente cu coloranti si conservanti artificiali. Substantele cele mai problematice au fost acidul benzoic si tartrazina (E 210 si E 102) Insa nici un copil nu a reactionat doar la acesti doi aditivi alimentari. Reactiile alergice au fost provocate  de un total de 46 de alimente diferite. Griul, laptele de vaca, soia, ouale, strugurii, ciocolata, portocalele si arahidele s-au numarat printre alergenii alimentari cei mai obisnuiti. Dintre alimentele care nu au provocat simptome fac parte salta verde, varza, conopida, telina, fasolea verde si ouale de rata.

Studiu de caz: De la varstra de doi ani Ana suferea de irascibilitate, insomnie cronica, hiperactivitate, infectii ale sinusurilor si urechii medii, dureri de articulatii, cearcane intunecate in jurul ochilor. Dupa multe tratamente fara nici un rezultat sau vre-o ameliorare, pe la cinci ani, parintii i-au facut un test pentru alergii alimentare IgG-mediat. Au descoperit ca fiica lor era alergica la 22 de alimente. Deasemenea au descoperit ca avea alergii si la anumite substante din aer- la mucegai, par de caine, polen, acarieni. Dupa ce au eliminat din dieta ei toate cele 22 de alimente si au inlaturat si sursele de alergeni din aer, simptomele ei s-au ameliorat rapid. Acum este in varstra de 12 ani, Ana este sanatoasa si nu are nici un simptom din cele anterioare.

AUTISMUL
La copiii cu autism, dovada existentei unei alergii alimentare, mai ales la cereale cu gluten si lapte, este mai mare chiar si decat in cazul copiilor cu ADHD. Primele studii si teste clinice le-au facut chiar parintii acestor copii, dupa ce au observat imbunatatiri majore dupa ce le-au schimbat dieta.
Graul si produsele lactate-glutenul si cazeina , proteinele  pe care acestea le contin-sunt alimente legate cel mai puternic de autism. Aceste proteine sunt greu de digerat si, mai ales daca sunt introduse in frageda copilarie, pot duce la alergii. Fragmente din acestea sunt cunoscute sub numele de peptide, ele pot imita endorfinele substante chimice din creier, de aceea sunt numite de obicei ''exorfine''.
Prin imitarea endorfinelor corpului, ceea ce face si heroina, organismul devine mai putin sensibil la propriile sale  endorfine naturale, fapt care duce la o pofta si mai mare pentru exorfinele din lapte si grau.
Cele mai comune alergii alimentare si intolerante chimice la copii autisti sunt:

  • -grau si alte cereale cu gluten
  • -lapte si alte produse lactate ce contin cazeina (zerul nu contine cazeina si nici grasimi)
  • -alimente din familia solanaceelor (cartofi, rosii, vinete si ardei)
  • -paracetamol
  • -salicilati (cum ar fi aspirina)
  • -tartrazina (E102), acid benzoic (E 210) si glutamat monosodic  sau  VEGETA!!! ( MSG/ E621)
Daca aveti un copil care sufera de autism sau de sindromul Asparger, va recomandam sa luati in considerare si alergiile alimentare pe langa vaccinuri, una dintre posibilele cauze.

INFECTII ALE URECHII, NASULUI SI GATULUI
Toti parintii sunt constienti de agonia prin care trece copilul lor atunci cand sufera de o infectie a urechii, care de multe ori poate sa implice si nasul si gatul. Ele sunt de doua feluri: Otita medie acuta si otita medie exudata (denumita si otita soroasa) caracterizata prin aglomerarea de fluid in urechea medie. Din pacate ''solutia'' imediata sunt antibioticele desi exista dovezi clare ca administrarea frecventa a acestora si repetitiva in tratarea otitei medii sporeste sansele de revenire a acesteia de trei pana la sase ori. 80% sau chiar mai mult din problemele acestei afectiuni pot fi evitate prin identificarea si evitarea alergenilor alimentari, deoarece cel putin patru din cinci copii bolnavi de otita au alergii alimentare.
Reactia alergica provoaca umflarea si inchiderea ''trompei lui Eustache'' care dreneaza urechea medie.Daca identificati si evitati alimentele la care sunteti alergic, trompa lui Eustache se deschide si se dreneaza, iar infectia si/sau surplusul de fluid dispar. Nu va mai fi nevoie de vizite lunare la medic sau de antibiotice care nu au rezultate prea bune. E simplu

ASTMUL
De obicei alergiile alimentare provoaca boli ale cailor respiratorii, dintre care cea mai grava este astmul. In Marea Britanie, unul din cinci copii au astm, comparativ cu unul din douazecisicinci la adulti. De astfel astmul este acum principala cauza a absenteismului de la scoala la copiii sub 15 ani. La copii, aceasta afectiune le poate afecta increderea in ei si ii face sa stea cu frica urmatoarei crize. Incercarea de a vindeca sufocarea si tusea in loc de depistarea cauzei care le provoaca reprezinta o solutie limitata. Recomandam ca toti copii care sufera de astm sa faca testul pentru alergii alimentare.

SOMNUL DIFICIL SI ENUREZISUL (udarea patului in timpul noptii)
In eforturile mari pe care parintii le fac ca sa isi culce copiii, ei nu isi dau seama ca alergiile alimentare pot fi cauza hiperactivitatii lor. Paharul cu lapte dinainte de culcare poate inrautati situatia in loc sa o amelioreze. Laptele( nu cel de mama) este un alergen obisnuit la copii mici. Bebelusii cu probleme de somn aveau niveluri ridicate de anticorpi in cazul consumului de lapte, iar cand laptele a fost eliminat din regimul lor alimentar, somnul lor a revenit la normal. Cand laptele a fost reintrodus in dieta insomnia a revenit. In alt studiu, 17 copii cu varstra de sub cinci ani au fost trimisi la o clinica pentru probleme de somn. Pentru a afla daca alergia alimentara contribuie la insomnie, laptele de vaca a fost exclus din dieta lor. In interval de sase saptamani, copiii adormeau mai usor si dormeau mai profund si mai mult, in medie intre 5,5 si 13 ore. Reintroducerea laptelui de vaca in dieta lor a dus la revenirea insomniei. Desigur insomnia poate fi provocata de alte alergii, astfel cel mai bine este sa va testati copilul.
Cat despre udatul patului in timpul somnului, alergiile alimentare sunt o cauza majora. Dupa teste efectuate pe copii care sufereau de migrene si hiperactivitate dar si de enurezis, au observat ca o dieta fara alimente alergene enurezisul a disparut la jumatate dintre ei si la jumatate s-a ameliorat.
Majoritatea bolnavilor de enurezis sufera de alergii alimentare ascunse. reactile alergice pot sa irite peretele vezicii si , de asemenea sa provoace tulburari de somn precum enurezisul. Dupa vindecarea alergiei alimentare, copilul doarme mai linistit si se poate trezi sa mearga la toaleta la timp.
In articolul acesta gasiti mai multe suplimente antialergice.
sursa: https://www.patrickholford.com/
sursa: https://www.patrickholford.com/books/hidden-food-allergies