Cu totii am auzit cat de
nasanatoase pot fi grasimile saturate. Si cum pot cauza multe probleme de sanatate cum ar fi: colesterol
marit, obezitate, boli cardiovasculare si Alzheimer.
In ultimul timp, toate toate
bolile enumerate mai sus au explodat. Daca
am compara statisticile cu cele ale eschimosilor de exemplu, vedem ca ei
consuma numai grasimi saturate iar incidenta acestor bolii este mult mai mica
decat a celor care respecta ’’indicatiile’’ specialistilor.
O multime de studii
facute pe populatiile insulelor din Pacific care isi iau 30-60% din totalul
caloric, din ulei de cocos, au demonstrat ca bolile cardiovasculare sunt
aproape inexistente. Oricum exista multa confuzie si pareri in contradictoriu
despre subiectul ’’grasimi saturate’’ printre experti.
Grasimile saturate nu
sunt toate la fel . Unele apar in mod normal in natura, in timp ce altele
sunt artificial manipulate in forma lor saturata printr-un proces numit
hidrogenare. Acest proces "intareste" uleiurile vegetale prin adaugarea unor
atomi de hidrogen in timpul incalzirii lor. Ceea ce rezulta este o
grasime ranceda, solida care are proprietati benefice doar pentru producatorii.
Viata lunga de raft si deci profituri mai mari pentru industrie.
Aceste grasimi mai sunt
numite si "grasimi trans" iar
comunitatile stiintifice sunt unanim de acord ca ele ar trebui excluse total
din alimentatie. Problema este ca sunt ascunse in majoritatea produselor
procesate. Sunt exact acele grasimi care au fost numite "sanatoase" si "bune
pentru inima" de catre cei interesati de profituri. Adevarul a iesit pana la
urma la iveala si "raul" a existat dintodeauna chiar daca ni s-a spus
contrarul din 1990 incoace
Aceasta controversa a
creeat si mai multa confuzie cu privire la toate grasimile saturate, inclusiv
uleiul de cocos si untul.Urmand logica: Grasimile
saturate sunt rele, atunci inseamna ca toate grasimile saturate sunt rele.
Este evident faptul ca, populatia care traieste in zonele tropicale, unde nucile de cocos sunt folosite
de sute de ani, nu au probleme cardiovasculare. In 1930 un dentist pe nume
Weston Price a calatorit prin pacificul de sud, studiind obiceiurile alimentare
si efectele lor asupra danturii bastinasilor. El a ajuns la concluzia ca cei
care mancau o dieta bogata in produse din nuci de cocos erau sanatosi si in
forma. In ciuda faptului ca consumau multe grasimi concentrate, bolile de inima
erau inexistente
Poate parea surprinzator
sa realizam dar grasimile saturate din cocos si uleiul de cocos au de fapt
niste proprietati benefice asupra sanatatii.
-Restabilesc sanatatea
inimii
-Ajuta la slabit, cand
este nevoie
-Ajuta sistemul imunitar
-Sursa rapida
de energie
-Mentin pielea
sanatoasa si cu un aspect tanar
-Mentin o functionare
echilibrata a glandei tiroide
Cum
este posibil acest lucru? Poate sa aiba uleiul de cocos ceva ingrediente
miraculoase care nu exista in alte grasimi saturate? Raspunsul este : DA
50% din continutul de
grasime este o grasime foarte rara in natura, numita acid lauric. Acest
ingredient miraculos asigura niste proprietati benefice unice corpului uman.
In corpul nostru, acidul
lauric este transformat in monolaurin, o monoglicerida care are niste
proprietati anti-virale, anti-bacteriane si anti-protozoare. Monolaurinul, inconjoara si dizolva invelisul anumitor virusi periculosi pentru ca globulele albe sa poata ajunge la ei.
-HIV
-herpesul
-virusii gripali
- protozoare cum ar fi giardia lamblia
- protozoare cum ar fi giardia lamblia
Acidul lauric este un
puternic virucid si bactericid, iar uleiul de cocos contine cel mai mult acid
lauric din toate alimentele cunoascute. Acidul caprilic si acidul capric sunt
alti acizi grasi continuti de nuca de cocos cu proprietati antimicrobiale
puternice. Insa beneficiile uleiului de cocos nu se opresc aici
Beneficiile Trigliceridelor cu lant Mediu (MCT)
Uleiul de cocos contine
2/3 trigliceride cu lant mediu. Aceste grasimi produc mult mai multe beneficii
decat se credea pana acum. Prin contrast, majoritatea uleiurilor vegetale
contin lanturi lungi de acizi grasi (LCT). De ce aceste grasimi nu sunt chiar
asa de sanatoase pentru noi ca si lanturile medii (MCT).
·
Acizii grasi cu lanturi lungi (LCT) sunt
mai dificil de transformat in acizi grasi simpli si este nevoie de niste enzime
speciale pentru digestie
·
Pun o incarcatura mai mare pe pancreas,
ficat si pe intreg tubul digestiv
·
Acizii grasi cu lant lung (LCT) sunt
predominanti in depozitele de grasime corporala
·
Se pot depozita si in arterele noastre sub
forma colesterolului.
-sunt mai mici si pot peenetra mai bine membrana celulara neavand nevoie de
enzime speciale sa fie utilizati in corp
-sunt mai usor de digerat si deci au un impact mult mai mic asupra
sistemului digestiv
-sunt trimisi direct in ficat unde sunt transformati direct in energie si
nu stocati ca si grasime
-stimuleaza metabolismul corpului lucru care duce la pierderea in greutate
Pentru ca acesti acizi
grasi sunt usor de asimilat si datorita acestui lucru sunt transformati direct
in energie. Carbohidratii simplii se mai comporta asa, dar ei produc o crestere a insulinei in sange, pe cand untul de cocos nu are nevoie de transportatorul (insulina) sa ajunga in celule
Diabeticii si
prediabeticii ar trebui sa beneficieze de acest ulei, pentru ca este sursa de
energie rapida care nu produce explozii de insulina in corp. Deasemenea
regleaza si stabilizeaza greutatea corporala a acestora, scazand riscul
diabetului de tip 2.
Putem observa cu ochiul
liber cand ne plimabam pe strada ca oamenii sunt din ce in ce mai "impunatori".
Cu toti suntem constienti ca acest surplus de kilograme nu poate sa aduca nici
un beneficiu sanatatii, ci din contra provoaca multe boli. Pentru ca uleiul de
cocos reuseste sa stimuleze metabolismul
si sa dea o energie care nu provoaca cresteri de insulina (un hormon care
stocheaza dar si produce foame la scurt timp), greutatea corporala se
normalizeza si ea. In 1940 niste fermieri au experimentat pe pielea animalelor
lor acest lucru cand au inceput sa le puna in mancare uleiul de cocos ieftin
pentru a le ingrasa. Desigur ca nu a functionat, uleiul a facut animalele
fibrate si slabe, foarte active dar si mai flamande.
Mai multe studii au
concluzionat ca atunci cand se inlocuiesc grasimile cu lant lung (LCT) cu cele
cu lant mediu (MCT) se pierde in greutate dar se si reduc depozitele de
grasime. De fapt aceasta calitate a lor a fost observata dar si preluata de
atleti. Usor de digerat fara costuri energetice din partea corpului, stimuleaza
metabolismul si deci imbunatateste substantial performantele sportive
.
Cercetari aditionale
arata ca acest ulei mai imbunatateste si activitatea tiroidei datorita
efectului sau metabolic. Si probabil ati auzit ca datorita unei tiroide lenese,
anumiti oameni nu pot slabi orice ar face.
Vindecarea se
accentueaza datorita accelerarii metabolismului. Regenerarea celulara asemenea.Corpul
poate vindeca mai repede bolile. Iar sistemul imunitar functioneaza mult mai
bine
Pe langa benficile sale
atunci cand este ingerat, este de asemenea foarte mult folosit la masaj.
Folosit ca o lotiune de corp este ideal pentru piele. Protejeaza pielea la
imbatranire datorata radicalilor liberi. De fapt unii biochimisti considera ca
acest ulei ar fi un puternic antioxidant datorita stabilitatii lui la oxidare.
In plus reduce nevoile corpului de vitamina E, cea mai importanta vitamina
pentru piele. Cand este absorbit prin piele ne reface aspectul tanar al
acesteia. Reduce ridurile fine si mentine tesutul conectiv puternic si suplu si
previne exfolierea straturilor superioare ale pielii, facand-o mai catifelata.
Bolile de inima sunt
cauza primordiala a deceselor in tarile dezvoltate si de multe ori sunt tarziu
depistate. In majoritatea cazurilor, din pacate, primul simptom este infartul
miocardic iar el este fatal. Pacientul a murit ’’sanatos’’ fara sa stie ca
suferea de aceasta boala. Chiar daca propaganda nu scoate in evidenta cauza
principala a acestor boli cardiovasculare, grasimil artificial saturate (trans) sunt principalele vinovatele si nu cele naturale
saturate asa cum am fost invatati sa credem. Cele polinesaturate din uleiurile
vegetale si din seminte incurajeaza agregarea plachetelor sanguine in sange, pe cand uleiul de cocos le
normalizeaza.
Acest ulei este destul
de stabil si rezistent la deteriorarea termica, in timp ce va da si beneficii sanatatii
dvs. Deci oridecate ori doriti sa gatiti cate ceva folositi acest ulei in loc
de unt sau ulei de masline, margarina sau alt fel de uleiuri sau grasimi
recomandate in retete. Nu recomand prajelile, dar daca chiar trebuie sa le faceti,
uleiul de cocos ar fi o varianta foarte inteleapta.
Uleiurile celelalte cand
sunt incalzite pe langa faptul ca o parte din ele devin ‚’’trans’’ Omega 6 care
si asa este in raport prea mare fata de Omega3 se deterioreaza si distruge si
mai tare fragilul echilibru intre acizii grasi esentiali. Singurul ulei care
are e echilibrul perfect de acizi
grasi esentiali este cel de canepa. Dar orice alt ulei, grasime sau seminte
dezechilibreaza balanta. In cure sau posturi cu sucuri este esentiala folosirea
a doar 15 ml de ulei de canepa.
Sursa: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/11/18/coconut-oil-uses.aspx
Sursa: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/11/18/coconut-oil-uses.aspx
adevarat, este nemaipomenit!
RăspundețiȘtergereVin şi eu în ajutorul vostru cu tratamentul cu ulei de cocos pe care eu îl urmez pentru păr. Sper să vă fie de folos: http://podoabacapilara.blogspot.ro/2016/01/cum-mi-am-salvat-parul-cu-ajutorul.html
RăspundețiȘtergereFelicitari pt. articol, am invatat multe din el ! Multumesc !
RăspundețiȘtergere