Trebuie
sa ai o mare toleranta la frustrare ca sa indraznesti sa iei in piept reactia unui
roman dupa ce ii vei spune ca nu este bine pentru el sa manace paine. Si nu doar paine!
Ci si cozonaci, placinte, covrigi, prajituri, biscuiti si orice contine faina
de grau. Si nu doar faina de grau! Ci si malai, ovaz, secara si alte cereale.
Evident,
dupa ce va rade in hohote si se va amuza
pe seama ta (sau isi va pune serioase intrebari referitoare la sanatatea ta
mintala!) va urma si replica: “Nu esti
in toate mintile! Bunicii nostri, strabunicii si tot neamul a mancat paine si
nimeni n-a murit din cauza asta!”
Este
adevarat, nu a murit nimeni in fata ochilor nostri pentru ca a mancat paine.
Dar as intreba, cat de sanatosi au fost in
timpul vietii?
Ganditi-va
la prieteni, la cunoscuti, la familie, la vecini, la trecatorii de pe strada. Probabil ca putini sunt cei care nu se plang de vreo suferinta, de vreo boala sau lipsa de
energie. Daca nu avem artrita, avem probleme cu inima, daca nu avem probleme cu
inima, avem diabet, dureri de cap, infectii renale, oboseala cronica, insomnii,
anxietate, depresie.. sa mai enumar?

“Dar
nu suntem bolnavi din cauza painii!”
Nu
numai din cauza painii. Insa
consumul de cereale este una dintre cauzele pentru care suntem
bolnavi, si am sa explic de ce.
1.
Primul motiv este acela ca nu suntem “programati
genetic” sa digeram cerealele. In acest articol gasiti mai multe informatii despre gluten si cereale.
Acest
lucru nu inseamna ca nu le putem manca, ci ca, odata mancate, nu ne fac bine. La
fel de bine putem consuma un aliment 100% fabricat in laborator. Il putem
digera, dar asta nu inseamna ca daca il consumam zi dupa zi ne vom si pastra
starea de sanatate!
Omul a aparut pe pamant in urma cu aproximativ 2 milioane de ani. In tot acest timp,
am supravietuit
si ne-am dezvoltat ca specie consumand in pricipal 3 feluri de
alimente: proteine, frunze verzi, fructe
si vegetale intens colorate. Bacteriile din intestinul nostru au evoluat
impreuna cu noi, astfel incat am ajuns sa vietuim in simbioza, o forma de covietuire reciproc avantajoasa.
Astfel ca, bacteriile se hraneau cu ceea ce nu mai foloseam noi
(particulele nedigerate de hrana care ajungeau in intestine si colon), in timp
ce corpul nostru a invatat sa foloseasca, spre
binele lui, substantele “toxice” pe care le eliminau, la randul lor, acele
bacterii. Pana “intr-o zi” cand, in urma cu cateva mii de ani, ne-am schimbat
felul de a ne hrani , iar bacteriile care, intre timp devenisera prietenii nostri, au disparut fiind nimicite
de bacteriile care se hraneau cu aceste noi tipuri de alimente.
Am
incetat sa mancam frunze verzi, fructe si legume intens colorate si am inceput
sa consumam
cereale, leguminoase si zahar, principala “cauza” fiind
descoperirea focului. Asadar, un fel diferit de bacterii au inceput sa se
dezvolte in intestinele noastre, bacterii care se hranesc “cu zahar”. Si pentru
ca nu avem “milioane de ani de evolutie” ci doar “cateva mii de ani”
de cand consumam cereale, nu am reusit sa vietuim in simbioza cu aceste “noi bacterii”. Prin urmare, nu mai putem
folosi pentru bine nostru toxinele pe care acestea le emana, ca in cazul
bacteriilor “primordiale”. Din acest motiv, toxinele lor patrund in sange si ne intoxica, atacand organe si
tesuturi. Spre exemplu, candida. Cand aceasta paraseste intestinul (ca in
cazul celor cu intestin permeabil sau sistem imunitar slabit), patrunde in
sange. Departe de a ataca doar mucoasele (organe genitale, limba, tract
digestiv, urinar etc) , invazia candidozica se poate localiza in articulatii, oase
si mai multe organe simulan, inclusiv in creier.
2.
Cerealele pot fi contaminate cu bacterii
care produc toxine daunatoare pentru om.
Cerealele
sunt frecvent contaminate cu “mucegaiuri”, bacterii care produc toxine
daunatoare pentru planta insasi. Insa, ca mecanism de autoaparare, planta “inveleste”
aceste toxine in zahar. Descoperirile recente demonstreaza faptul ca oamenii
sunt vulnerabili la aceste toxine. Cand mancam cereale care au format
mucegaiuri in timpul “vietii’ lor, bacteriile din intestin se hranesc cu
zaharul respectiv si elibereaza aceste toxine in intestine si colon. Va puteti
inchipui ca aceste toxine patrund mai rapid in sange si sunt mai periculoase
pentru persoanele cu intestin permeabil (peretele intestinului mai subtire sau
mucoasa intestinala distrusa).
Atentie!
Toata lumea trebuie sa uite de cereale!
Pana acum se credea ca numai cei cu “intoleranta la gluten” sau cu boala
celiaca trebuie sa se abtina de la consumul de cereale. Insa, raul pe care il
produce consumul de cereale in corp nu
tine cont de faptul ca suntem sau nu intoleranti la gluten. El se produce oricum, doar ca in cazul persoanelor “fara
intoleranta” (cei “normali”, “sanatosi”), raul “nu intra pe usa”, ci “pe
fereastra”, si loveste fara a-si face anuntata prezenta.
In
locul cerealelor, trebuie sa revenim la
frunze verzi (spanac, salata, stevie, urzici consuma fierte sau crude; frunze
de telina, de morcov consumate in amestec de sucuri de legume; varza de toate
felurile etc), dar si la fructe si legume
colorate (sfecla rosie, morcov, fructe de padure, varza rosie, mango,
pepene rosu, pepene galben, catina etc). Sa nu uitam de sursele primordiale de proteine: peste, organe, carne numai bio (animale
crescute cu iarba).
Draga Lucian, articolul tau este , probabil, bine intentionat, dar foarte putin si prost documentat. Am multe motive sa scriu asta, dar mai ales experienta mea si preocuparea mea actuala: consultant nutritie si kinetica!
RăspundețiȘtergere1. Mucegaiul nu este o bacterie ci o CIUPERCA !!! Toxinele eliminate de mucegaiuri - se numesc MICOTOXINE si intradevar sunt foarte nocive, fiind chiar o potentiala cauza a cancerului si tumorilor.
2. Genetica umana actuala nu are mai mult de 40.000 ani si este specifica lui HOMO SAPIENS SAPIENS - omul actual. Celelalte specii huimanoide de pana atunci aveau o alta genetica pe care noi am mostenit-o DOAR IN PARTE!
3. Este adevarat ca glutenul si amidonul sunt o sursa de hrana pentru unele ciuperci , dar nu pentru candida albicans si nici pentru alte ciuperci care paraziteaza corpul uman. Ele sunt sursa de hrana pentru bacterii ceva mai evoulate si pentru drojdiile termofile si glucidofage. Ditre acestea sunt unele PROBIOTICE si unele PATOGENE.
4. Aluaturile(paine, cozonac, prajituri, blaturi) NU SUNT BUNE pentru alte motive, si anume: nu mai contin enzime, sunt prelucrate termic, contin acid fitic, contin drojdii termofile NEPRIETENOASE si nu se digera corect din cauza lipsei consistentei si fibrelor necesare peristaltismului intestinal.
5. Candida albicans este o ciuperca unicelulara, asemanatoare drojdiilor si levurilor, dar una dintre cele mai daunatoare entitati biologice pentru om. Se pare ca este insasi una din cauzele cancerului. Ea se hraneste nu numai cu zahar, amidon si orice aproape substanta niutritiva, dar distruge si digera si celulele corpului uman.
6. Povestesti despre faptul ca cerealele nu sunt bune dar sustii ca mancatul carnii (bio) ar fi de bun augur! ! Da-mi voie sa te contrazic cu vehementa. Mancatul carnii este de 3 ori mai rau decat mancatul painii goale sau al cerealelor uscate. De ce ??? E mult de povestit, dar majoritatea fiintelor vi de pe Terra au nevoie ca sa se inmulteasca de proteine. Ele sunt sintetizate din aminoacizi, ei la randul lor sunt sintetizati din amine si asa mai departe. Carnea este o sursa bogata de proteine si aminoacizi din care ciupoercile, viermii paraziti, paramecii si alte entitati se hranesc si se inmultesc. Glucidele din paine sunt sursa enmergetica, dar nu proteica si implicit au nevoie de proteine. DE ACEEA NU ESTE BINE SA COMBINI GLUCIDELE CU PROTEINELE SI MAI ALES SA LE FIERBI SAU PRELUCREZI TERMIC ...!
7. Ar mai fi muuuulte de zis dar nu-mi permite timpul...daca doresti o consultatie gratuita ca la carte, anunta-ma si la revenirea-n tara vorbim.
Multumesc pentru informatii. Limbajul pe care il inteleg cititorii carora le este destinat articolul este mult mai important decat complexitatea informatiilor. Crede-ma ca ii pierdeam dupa primele patru randuri daca incepeam cu clasificari din astea detaliate. Lasand la oparte MICOTOXINELE si cu ce se hranesc celulele canceroase si cum. Eu am facut o mare greseala cat am fost vegan. Am adaugat mult mai multe cereale, clar, in dieta dupa ce am scos carnea si produsele animale. Si am redus drastic sarea.
RăspundețiȘtergereCombinatia asta este ''criminala'' pentru ca:
-Acidul clorhidric are nevoie de sare ca sa se produca
-Daca nu avem un ph de 1,5 in stomac, pepsina nu functioneaza cum trebuie
-Pepsina nu mai digera ''glutenul''
-Gluten nedigerat inflameaza ''la contact'' enterocitiele si microvilii de pe intestine.
-Acestia se inflameaza si in exterior reducandu-se suprafata de absorbtie (deci nu mai absorbi minerale care au molecula mare si nici acizi grasi esentiali). Dar se inflameza si in interior obturand alimentarea cu sange a lor, deci nu mai ajung nutrientii in fluxul sanguin.
Glutenul si amidonul intradevar nu este sursa DIRECTA de hrana pentru candida albicanis. Stiu o persoana care s-a vindecat de candida albicanis consumand doar banane!!!. Eu cred ca, (si daca tu sti altceva, te rog sa imi spui) Glutenul , Amidonul prea putina sare si zinc modifica PH-ul si in stomac si in intestine. Un Ph in care pepsina nu mai poate lucra inseamna proteine negigerate. Proteine nedigerate in colon inseamna putrefactie care hraneste bacteriile nesanatoase. Colon iritabil deci ajunge si in sange ''hrana'' pentru alte bacterii si ciuperci care paraziteaza alte zone ale corpului uman. Deci tot la refacerea tubului digestiv si le reglarea zaharului in sange trebuie lucrat pentru a vindeca ORICE. Tubul digestiv nu ai cum sa il refaci daca nu scoti TOATE CEREALELE chiar si mamaliga si orezul. Abia apoi se ajunge la o digestie si absorbtie perfecta, la nutrienti care ajung la celulele bolnave sa le refaca si la infometarea si deci scaderea numarului ciupercilor si bacteriilor nefaste.
Eu cred ca oamenii care imi cer sfaturile , sunt mult mai interesati daca eu am trait si am experimentat ceea ce le sugerez. Am fost un vegan inversunat si ma luam de omnivori si de cei care recomandau (credeau) in ceva diferit de mine. Nu mai pot sa fiu asa, pentru ca am trecut pe ''acolo''.
In fond si la urma urmei e doar un sistem de CREDINTE. Daca ei cred ca pe o dieta vegana crudivora sau vegetariana, sanatatea lor se imbunatateste, nu dieta ii vindeca si ''credinta'' Noi doar le dam ceva de care sa se ''apuce'' in caderea lor libera. Ca acel ceva este raw vegan, vegan, sau omnivor (fiert, copt, organe, combinat corect, cu ffff multe salate si grasimi sanatoase) e cam acelasi lucru.
In rest, numai bine si ma bucur ca ai avut rabdare sa citesti acest articol chiar daca nu ai fost de acord cu el. Mai astept commenturi de la tine.
decat sa scoatem din alimentatie ceea ce mananca si ceilalti care nu au boli precum diabet, scleroza etc. mai bine s-ar cerceta mai mult : de ce unii fac aceste boli si altii nu, de ce fondul genetic al unora este mai complex, acestea sunt intrebarile nu sa ne privam de lucruri care nu trebuie sa ne produca probleme.
RăspundețiȘtergereIn cazul cerealelor cei care au simptome ar trebui sa fie cei mai fericiti. Corpul lor reactioneaza imediat. In cazul celorlalti, genele sunt mai bune, si ar trai 120 de ani "fara reparatii". Cerealele care inflameaza toate organele interne le scurteaza viata. Sunt doar asimptomatici. Intreaba un veterinar daca poti sa ii dai cainelui tau de rasa ceea ce manaci tu si vei vedea ce iti zice. Mancarea lor au toti nutrientii esentiali (vitamine, minerale, etc) Enzime, stiai ca pancreasurile porcilor si vitelor sunt folosite la fabricarea mancarii cainilor?
RăspundețiȘtergereAsadar animalele nu au asigurari de sanatate si din cauza asta ele sunt vindecate si mentinute sanatoase cu nutrienti. La noi e altceva "Ia pastila, fa operatia ca plateste asigurarea"
Ca sa putem absorbi eficient nutreintii din hrana trebuie refacut intreg tractul digestiv, iar aceasta nu o putem face decat eliminand TOATE cerealele nu doar graul (ovaz, porumb, orz chiar si orezul in unele cazuri) adaugarea de probiotice si prebiotice din alimente fermentate si macar doi aminoacizi (glutamiona si lizina)
Incearca sa nu mai consumi cereale o saptamana macar si mai mult ca sigur ca in 4 zile vei avea sevraje. Gluteomorfinele sunt foarte dependente!
Si pana la urma ce mancam? de cteva zile citesc si ma ingrozesc, lactatele nu mai sunt bune.cerealele nici atat, carnea este cu probleme daca nu este din ograda noastra, ci ce mancam?
RăspundețiȘtergeredumneavoastra ce mmancati/
pot sa mananc un bol cu frumze verzi si sa plec la servici?
Chiar asa. Ce manac eu. Cate-odata imi incep ziua cu un post intermitent. Alteori la 3-4 dimineatza cand plec la munca beau o cupa de izolat proteic de zer si iau omega3 (ulei de peste sau seminte de in hidratate peste noapte, cam 4 linguri de seminte). Prima masa este undeva pe la 14, si consta in 100gr de unt (kerygold sau anchor) pus peste legume fierte (mazare, spanac,etc) cu varza murata. Seara o ciorba de oase cu smantana si lamaie. Ca gustari seminte si nuci. Aproape zilnic manac oua fierte moi sau crude si fructe de mare. Alte alimente ce le folosesc:Salate, fructe de padure, unt de cocos, avocado, toate legumele in afara de cartofi, kefirul, ciocolata facuta din cacao, unt si miere, germeni de fasole mung, spirulina, chlorela, organe de animala (Aici daca nu pot sa o procur din surse ''de incredere'' folosesc antioxidanti pentru eventualele toxine din ele. Vitamina C, zinc, seleniu, seminte de armurariu rasnit, flori de galbenele, tincturi,
RăspundețiȘtergereCu alte cuvinte, proteine usor asimilabile (zer, oua), grasimi naturale (unt, untura, ulei de peste,unt de cocos,seminte si nuci) iar carbohidratii din legume, salate, fructe autohtone.
Ouale reprezinta proteina animala. In multe boli nu sunt recomandate. Ai putea sa introduci si fructele in dieta. N-am vazut sa scrii de ele. Sunt sursa principala de carbohidrati.
RăspundețiȘtergereCe muncesti de-ti permiti toate alea? Si daca muncesti de unde energie?
RăspundețiȘtergere