Ponturi Sigure Pentru Pariuri Sportive


luni, 9 decembrie 2013

Uleiul de in, aliment sau medicament?



Componentele cheie din uleiul de in, care il fac sa fie atat de benefic in vindecare, sunt acizii grasi esentiali (EFAs), unde termenul “esential” semnifica faptul ca organismul animal, spre deosebire de plante, are nevoie de acesti acizi pentru o functionare sanatoasa, INSA nu ii poate sintetiza, de unul singur, din alti compusi, motiv pentru care trebuie sa ii primeasca prin alimentatie.  Daca nu avem o dieta bogata in acizi grasi esentiali, parul este primul care se resimte, devine uscat, fragil si incepe sa cada; ranile se vindeca mai greu.
Numai doi acizi grasi sunt cunoscuti a fi “esentiali”: acidul alpha-linolenic (un acid gras Omega 3) si acidul linolenic (un acid gras Omega 6).

Acizii grazi esentiali asigura functionarea corecta a membranei celulare, adica o ajuta pe aceasta sa recunoasca substantele sanatoase din mediul extracelular si sa devina destul de permeabila astfel incat sa permita acestora intrarea in celula. De altfel, membrana celulara trebuie sa recunoasca si substantele daunatoare, care imbolnavesc celula, si sa formeze in fata lor o “bariera”, impiedicandu-le accesul in celula.

1. Unul dintre cei mai importanti compusi ai uleiul de in este acidul gras esential alpha-linolenic, pe care corpul il transforma in doua tipuri de acizi grasi Omega 3 (EPA si DHA), care se gasesc in mod natural in grasimea de peste. Din acest motiv, unii cercetatori considera ca prin suplimentarea dietei cu ulei de in putem obtine aceleasi beneficii ca in cazul uleiul de peste, insa la un pret mult mai mic, cu conditia ca organismul nostru sa aiba aceasta capacitate de conversie.

O lingurita de ulei de in contine 2,5 grame de acizi grasi Omega 3, de doua ori mai mult decat majoritatea oamenilor obtin printr-o dieta normala.
Datorita acidului alpha-linolenic, uleiul de in:
ü  este esential in procesul de constructie a membranelor celulelor din creier;
ü  reduce simptomele artritei si imbunatateste mobilitatea articulara;
ü  este de ajutor in tratarea bolilor autoimune, cum sunt lupus, scleroza multipla sau artrita reumatoida;
ü  imbunatateste functia pulmonara fiind de ajutor celor cu astm bronsic;
ü  previne cancerul de san;
ü  previne si trateaza depresia;
ü  reduce tulburarile si durerile menstruale.
ü  este util in afectiunile inflamatorii ale intestinului si colonului;
ü  previne si amelioreaza afectiunile cardiace;
ü  reduce tulburarile nervoase cum sunt anxietatea si depresia;
ü  creste rezistenta la stres;
ü  scade nivelul cortizolului din sange;

Studiile medicale demonstreaza faptul ca cei mai multi dintre pacientii cu sindromul colonului iritabil si boala Chron prezinta nivelul scazute de Omega 3 in corp. O dieta bogata in ulei de in ajuta in vindecarea bolii datorita efectului antiinflamator pe care acesta il are. Se considera ca acizii grasi Omega 3 au puterea de a stopa evolutia cancerului de colon.
Acidul alpha-linolenic stimuleaza cresterea colesterolului “bun” (HDL) si reduce nivelul celui “rau” (LDL) si al trigliceridelor. De altfel, scade presiunea arteriala in cazul persoanelor cu hipertensiune.

2. Uleiul de in contine si acizi grasi omega 6 sub forma acidului linoleic. Acesta este important deoarece, la un moment dat in procesul de metabolism, este convertit in acid arahidonic (AA). Acest acid este esential in formarea si buna functionare a membranei celulare, in special a celulelor care alcatuiesc creierul, muschii si ficatul. Acidul arahidonic nu este un acid gras esential, dar poate deveni “esential” in cazul in care nu avem destul acid linoleic in corp din care sa fie sintetizat.

Consumul de ulei de in ajuta la sinteza acidul arahidonic si, prin urmare:
ü  protejeaza creierul de stres oxidativ;
ü  activeaza o proteina care stimuleaza refacerea si dezvoltarea neuronilor;
ü  ajuta la refacerea musculaturii scheletice;
ü  incetineste procesul de deteriorare a creierului in cazul maladiei Alzheimer si reduce simptomele de manifestare a bolii;
ü  este implicat in dezvoltarea neurologica la bebelusi.
Un studiu publicat de U.S NationalInstitute of Child Health and Human Development a demonstrat ca bebelusii de 18 luni, care au primit prin suplimentare acid arahidonic timp de 17 saptamani, au dovedit un nivel crescut al inteligentei.


Alte indicatii terapeutice ale uleiul de in
·         Consumul de ulei de in protejeaza impotriva durerilor din angina pectorala. In urma unui studiu al Colegiului Boston Simmons care s-a intins pe durata a 5 ani, s-a descoperit ca uleiul de in previne un al doilea atac cardiac.
·         Acizii grasi Omega 3 intensifica absorbtia iodului din alimentatie. Iodul este un mineral esential in functionarea glandei tiroide. Din pacate, solul tarii noastre este deficitar in iod, insa printr-un consum zilnic de ulei de in putem preveni afectiunile endocrine cauzate de deficit de iod.

·         Acizii grasi din uleiul contribuie la vindecarea afectiunilor inflamatorii ale pielii cum sunt: eczema, rozaceea, mancarimile si roseata, psoriazis, pielea arsa de soare.
·         Hraneste fibrele nervoase si nervii imbunatatind transmiterea impulsului nervos, fiind esential in alimentatia celor care sufera de tulburari degenerative ale sistemului nervos
·         Previne deterioarea fibrelor nervoase in afectiuni degenerative precum diabetul si scleroza multipla.
·         Acizii grasi esentiali blocheaza productia de prostaglandine – substante similare hormonilor – eliberate in exces in timpul menstruatiei care cauzeaza fluxul sanguin abundent, de multe ori asociat cu afectiunea ginecologica ce poarta denumirea de endometrioza.
·         Ne protejeaza de ateroscleroza prin faptul ca fac trombocitele (plachetele) mai putin lipicioase. Trombocitele lipicioase se lipesc mai repede una de cealalta, ceea ce poate bloca vasele de sange cauzand atac de cord, ruperea  unui vas de sange sau hemoragii cerebrale.

·         consumul de ulei de in imbunatateste vederea si perceptia cromatica;
·         Stimuleaza cresterea parului, reduce incidenta matretii si imbunatateste aspectul firului de par. Observatii clinice demonstreaza ca aceste efect pozitive pot fi observate dupa un timp de 1 an de aport zilnic de 1 lingura de ulei de in.


Spre deosebire de semintele de in mai contin si lignani (fitoestrogeni), care lipsesc din uleiul de in.

Posibile efecte adverse
Se considera ca, atat uleiul, cat si semintele de in, sunt bine tolerate de organism. Insa, anumite categorii de persoane trebuie sa evite uleiul de in, printre acestea numarandu-se:
·         femeile insarcinate (poate cauza o nastere prematura) si femeile care alapteaza (datorita schimbarilor care se produc in metabolism);
·         persoanele care sufera de anumite afectiuni ale sangelui au nevoie, de asemeni, de sfatul medicului, pentru ca uleiul de in poate influenta felul in care se coaguleaza sangele;
·         la persoanele sensibile pot aparea tulburari digestive ca stare de greata, balonare, durere de stomac, constipatie sau diaree;
·         pentru ca uleiul de in scade nivelul glucozei din sange, diabeticii submedicatie trebuie sa manifeste prudenta, pentru ca exista riscul ca nivelul zaharului din sange sa scada brusc si sa apara o criza de hipoglicemie.

Atentie!! Marea majoritate a uleiurilor ''presate la rece'', inseamana o reglare a preselor in asa fel incat sa extraga maximum de ulei. Frecarea intre partiele mecanice si seminte este atat de puternica, incat temperatura ajunge la temperaturi de peste 70 de grade. Acest lucru inseamana ca multi nutrienti nu mai sunt biodisponibili 100% si gustul are si mai mult de suferit. Prea putini producatori isi perimit sa obina cantitati mai mici de ulei de o calitate mare, si sa iasa pe piata cu un pret competitiv. Din cauza aceasta un anumit ulei presat la rece are un pret si un gust, iar altul are alt gust, alte calitati dar si alt pret.

duminică, 8 decembrie 2013

Dulciurile distrug sistemul nervos

Stiai ca aportul de dulciuri este un lux pe care sistemul nervos cu greu si-l permite? Stiai ca oricine sufera de insomnie, depresie, schimbari bruste de dispozitie, anxietate, stres nu ar trebui sa se atinga nici macar de un singur gram de zahar rafinat?

Zaharul este parsiv. Cu gustul sau dulce, el ne ademeneste si ne determina sa-l “primim” in hrana noastra zilnica, iar odata ajuns in organism, ne “fura” din rezerva de vitamine pretioase, lasandu-ne “goi” si vulnerabili.
Iata ce se intampla.

Pentru a putea fi digerate, dulciurile si toate alimentele care contin zahar rafinat au nevoie de vitamine din grupul B,  de calciu si magneziu. Numai ca acesti nutrienti au cu totul alta treaba in corp, decat sa ne digere noua zaharul! Spre exemplu, vitaminele B sunt nutrientii esentiali care mentin sanatatea si integritatea sistemului nervos. Daca nu avem B-uri, suntem nervosi, anxiosi, insomniaci, deprimati sau, mai grav, schizofrenici, Alzheimer-isti sau Parkinson-isti.
Asadar, atunci cand consumam dulciuri (chiar si in doze mici),  “donam” pentru nimic din vitaminele B si alte minerale esentiale. Nu simtim in mod direct efectele adverse, insa atunci cand rezervele se golesc, observam ca toleram din ce in ce mai greu carbohidratii.
Daca  pe langa faptul ca vitaminele B sunt solubile in apa (ceea ce inseamna ca aportul de B-uri este necesar zilnic!) mai adaugam si faptul ca o alimentatie “dulce” ne consuma din rezerve, riscam sa ne trezim fara B-uri si, indirect, fara sistem nervos.

Vitamina B1 ajuta la formarea invelisului de grasime a fibrei nervoase, mielina, cu rol de izolator electric. Mielina contine 80% grasime si 20% proteine. In lipsa acestei vitamine mielina se deterioreaza. Spasmele musculare, furnicaturile, crampele musculare, amorteala membrelor, tensiunea in nervi, slabiciunea musculara pot fi cateva semne ca rezervele de vitamina B1 sufera si ca am exagerat cu consumul de dulciuri. Vitamina B1 ajuta la formarea  neurotransmitatorului acetilcolina, raspunzator pentru mentinerea tonusului muschiului inimii.

Vitamina B2 este esentiala pentru producerea celulelor rosii, care transporta oxigenul la celulele. Primele celule care se resimt la lipsa de oxigen sunt, binenteles, celulele nervoase. Nervii slab oxigenati nu functioneaza corespunzator, si apar tulburi nervoase diverse. Acesta este un exemplu tipic cum, numai lipsa unei singure vitamine poate genera o boala “de nervi”.

Vitamian B3 – Dr. Hoffer, un celebru psihiatru american, in urma cu 60 de ani trata, numai cu aceasta singura vitamina, 90% din schizofrenicii irecuperabili, pe care spitalele ii trimiteau acasa din lipsa de solutii. Si tot el a emis teoria ca schiofrenicii au nevoie de B3 la fel cum au nevoie de insulina diabeticii de tip 1.

Vitamian B6 este indispensabila in sinteza multor neurotransmitatori; pastreaza nealterate pentru un timp indelungat functii precum memoria (care se deterioreaza odata cu varsta) si tine la distanta afectiuni precum Alzheimer si dementa.

Vitamina B9 – este esentiala in formarea neurotransmitatorilor (substante chimice prin intermediul carora se transmit semnalele de la neuroni la celule si organele din corp).

Vitamina B12 are un rol masiv in formarea sistemului nervos, atat a celulelor nervoase cat si a fibrelor nervoase; o persoana care are un nivel scazut continuu de B12 poate suferi leziuni ireversibile ale maduvei spinarii.

Calciul ajuta la comunicarea eficienta a intregului sistem nervos.
Magneziul este necesar in relaxarea nervilor tensionati, si ajuta calciul sa isi faca mai bine treaba. Fara un aport suficient de magneziu, calciul devine zero si nu isi mai face treaba cum trebuie.
Dar totusi, avem nevoie si de zahar, vom spune. Cu atat mai mult atunci cand facem efort fizic sau intelectual. Ce putem face?

Fructele si legumele, leguminoasele (fasole, mazare, linte), vegetalele dulci si cerealele, contin ele insele cantitati suficiente de vitamine B, calciu si magneziu, astfel incat nu vor mai apela la rezervele corpului pentru digestie.
Ori de cate ori iti vine sa manaci dulciuri, aminteste-ti ca pofta de dulce vine de la lipsa proteinelor din dieta.
Iata ce imbunatatiri au loc odata cu reducerea sau, si mai bine, eliminarea totala a zaharului rafinat din dieta:
·         Intarirea sistemului nervos; reglarea somnului, stabilizarea dispozitiei, cresterea capacitatii de a face fata stresului si provocarilor vietii, echilibru emotional, stabilitatea sentimentelor, reducerea crizelor “de nervi”;
·         Se regleaza sistemul endocrin si se stabilizeaza secretia de hormoni;
·         Sunt calmate sau eliminate afectiunile inflamatorii (boli autoimune, infectii repetate, artrita, reumatism, raceala, etc);
·         Sistemul imunitar se intareste;
·         Nivelul de energie creste;

·         Metabolismul se regleaza.

Cele mai importante 12 lucruri care le poti face pentru o detoxifiere eficienta.


 Unul dintre cele mai populare subiecte din lumea sanatatii si nutritiei este detoxifierea. Poate din cauza ca ne simtim vinovati, cumva, de toata poluarea si degradarea pe care indirect am facut-o mediului inconjurator. Iar in ritmul asta viitorul nu este prea ‚’’luminos’’. Daca avem de gand sa detinem o sanatate maxima este imperios necesar sa intelegem toate mecanismele biochimice din corpul nostru, si sa le mentinem in stare perfecta de functionare. In felul acesta ne asiguram longevitatea, calitatea ridicata a vietii, si ne minimalizam sansele sa suferim de diverse boli degenerative.

Chiar si nou-nascutii sunt expusi unor nivele periculoase de chimicale. In 2005 Greenpeace a publicat un studiu cu titlul ''substante toxice periculoase gasite in sangele din  cordonul ombilical'' Ei au concluzionat sunt deja ceva normal in fiecare test pe care il fac mamelor si copiilor care traiesc in orase.  Nou-nascuti testati au avut in medie 287 de toxine, 180 dintre ele fiind cunoscute ca si cancerigene.
Nu mai putem repara greselile trecutului. Dar totusi exista o speranta: Corpul uman are integrat in el niste mecanisme de vindecare, regenerare si detoxifiere care asteapata doar sa fie activate, cumva. Nu are nevoie de metode sofisticate de detoxifiere, de fapt intr-un corp sanatos exista 7 sisteme diferite care pot purifica fluidele si tesuturile. Plamanii, ficatul, colonul, pielea, rinichii, limfa si sangele in mod automat si reflex sunt implicate in fiecare clipa in detoxifiere, insa pentru marea majoritate a oamenilor, aceste cai de eliminare sunt suprasolicitate. Pe langa evitarea( pe cat posibil) a toxinelor, mai sunt numeroase tehnici ieftine si usor de implementat, suplimente si strategii care intaresc aceste 7 sisteme ce le-am enumerat mai sus.

 1. Expirarea. In timp ce multi oameni sunt constienti de importanta oxigenarii, foarte putini stiu cum sa exploateze expiratia. Dioxidul de carbon, acidul lactic si alte gaze toxice sunt eliminate de fiecare data cand dam drumul aerului din plamani. Practicarea respiartiei corecte si adanc,i este ieftina si ajuta sistemul respirator sa isi maximizeze actiunea de curatare. Acest procedeu este extrem de important pentru fumatori! Si desigur exercitile aerobice regulate produc o expirare sanatoasa si detoxifianta. Ca un bonus, neurologia asociaza expiratiei un efect relaxant pentru inima.

2. Apa.- dilueaza toxinele si imbunatateste eliminarea prin rinichi si plamani. Consumul de alimente bogate in continutul de apa ( salate si verdeturi) si multa apa purificata (distilata, sau osmoza inversa) in decursul zilei.

3. Clorifila.- Atrage electromagnetic toxinele si le trece intr-un mod inofensiv prin corp. Mancati multe verdeturi, frunze verzi(salate, spanac, patrunjel) chlorela , spirulina. De asemenea clorofila este o sursa de magneziu, care joaca un rol important in detoxifierea biologica.

4. Zeolitul.-Un mineral cu o incarcatura electro-negativa foarte puternica, structurata din milioane de micropori care efectiv lipesc metalele grele.Este atat de eficient incat industria nucleara curata practic cu el orice scurgeri toxice. Poate functiona ca un antioxidant si ajuta in alcalinizarea corpului. Dozele terapeutice se incadreaza intre 5 si 15 grame pe zi.

5. Argila- Eu folosesc argila verde, culoarea verde a ei este data de oxidul de fier, mai bine zis de biodisponibilitatea sa. Suplimentarea cu un fier prea biodisponibil poate provoca dereglari barbatilor,spre deosebire de femei, pentru ca acestia nu elimina excesul de fier odata pe luna . Argila atrage magnetic toxinele in mod asemanator cu zeolitul dar este in mod deosebit eficientea pentru tubul digestiv. Spala si curata toxinele din el dar si parazitii, eliminanadu-i prin colon foarte eficient. Se foloseste 1 lingura dizolvata in 500mll de apa( lingura de lemn, si recipientru de sticla obligatoriu)

6. Sauna cu infra rosii. Sunt saune speciale care emit o energie care este absorbita direct de corp, spre deosebire de saunele clasice care incalzesc spatiul si aerul din incapere. Corpul fiind incalzit indirect. S-a demonstrat ca acest tip de sauna ar avea un efect foarte puternic in detoxifiere. Pe langa faptul ca ajuta pielea  sa scoata toxinele prin transpiratie, aceasta distruge multe bacterii periculoase si paraziti. Detoxifica celulele prin vibratie radianta si scade cantitatea de transpiratie de pe piele, putind fi tolerata de toata lumea intrucat aerul din incapere este normal.

7. MSM. 500-1000mg pe zi. Sulful pe care il contine joaca un rol esential in detoxifiere. Componentii sulfurosi se mai gasesc si in usturoi, ceapa si varza, acestia atrag (cheleaza) metalele grele si sunt precursorii glutationului care este probabil cel mai important element al sistemului de detoxifiere biochimica. Asigura o protectie marita impotriva intoxicatiilor cu plumb si mercur. Sulful mai are si niste proprietati antiinflamatorii.

8. Seleniu. 200-400mcg/zi. Este important pentru a activa Glutationul in toate moleculele responsabile cu detoxifierea. Protejeaza acizii grasi esentiali de oxidare (ruginire) si este cel mai important pentru detoxifierea mercurului. Protector anticancerigen precum si in mentinerea  sanatoasa a sistemului cardiovascular si al tiroidei. Acest nutrient nu trebuie administrat in doze mai mari , de aceea trebuie mentinut sub 800mcg pe zi.

9. Vitamina E. 400IU/zi. Este vitala pentru a tine grasimile in membrana celulara si organe, protejandu-le astfel de procesele oxidative ce ar putea sa apara. Este vitala in reciclarea altor antioxidanti cum ar fi : Vitamina C si Glutationul. Lucreaza in sinergie cu Seleniul. Tocotrienolul este o forma a ei mult mai protectiva decat tocopherolul. In special fumatorii ar trebuii sa o foloseasca dar si alcoolicii. Protejeaza ficatul dar si plamanii. Asigura o protectie mare impotriva chimicalelor din produsele farmaceutice. Poate de asemenea sa reduca eficienta anumitor medicamente chimice ( pentru ca neutralizeaza toxicitatea din ele) Este destul de dificil sa o luam din alimente, in doza de 400IU si deci ar trebui suplimentata, mai ales daca sunteti fumator sau client al medicamentelor sintetice.

10. Glutamina. 1-5 grame pe zi. Din ea se produce Glutationul , substanta principala detoxifianta. Ea lucreaza in sinergie cu vitamina C, E si seleniu in ficat si sustine toate procesele de detoxifiere. Are o importanta majora in mentinerea unui sistem digestiv sanatos pentru ca este combustibilul celulelor care alcatuiesc tubul digestiv (enterocitele). Dar si al altor celule pentru ca le asigura sanatatea structurala.

11. Vitamina C. 1-10 grame/zi. Un nutrient fenomenal pentru detoxifiere si sitem imunitar. Lucreaza in sinergie cu Vitamina E, seleniu si glutation. Protejeasa impotriva cancerului si metalelor grele. Asigura protectie la mercur si clor. Zaharul ii reduce eficienta. Foarte eficienta impotriva radiatiilor. Imbunatateste eliminarea toxinelor la nivelul colonului. Nu este toxica chiar in doze mari.

12. Minerale .  Mineralele ''bune'' protejeaza impotriva otravirii cu metale grele care au proprietati electromagnetice similare. Zincul neutralizeaza cadmiul ( fumatorii sunt in mod special vulnerabil la acesta toxina din tigari) Calciul, magneziul si zincul asigura protectie impotriva aluminiului. Fierul , cuprul si zincul neutralizeaza plumbul. Iodul organic protejeaza impotriva bromurilor si florurilor dar si iodul radioactiv.(Fukosima)

In timp ce factorii genetici si epigenetici, impreuna cu nutrientii deficitarii si stresul , joaca un rol major in boala, trebuie sa subliniem ca cea mai mare cauza  in declansarea ei, o reprezinta toxicitatea. Si ma refer aici atat la toxicitatea interna cat si la cea externa. Fiintele umane au fost expuse atat intern( in corp) cat si extern toxinelor, pesticidelor, reziduriilor industriale, in ultima suta de ani. In aceste zile noi traim practic intr-o lume atat de toxica, incat daca strabunicii nostri s-ar fi putut teleporta direct in 2013 mai mult ca sigur ca nu ar fi trait mai mult de cateva saptamani. Corpurile noastre s-au adaptat cumva inca din copilarie si chiar din perioada intrauterina acestui mediu. Aceasta nu inseamana ca  substantele periculoase nu se stocheaza undeva( tesuturi adipoase, unghii , par, si chiar organe vitale) in cele din urma.
Aerul toxic este impanzit cu sute de chimicale si compusi cancerigeni( unele din ele sunt si chimicalele intentionat eliberate de avioanele cu reactie, si nu vorbesc aici de cele degajate de arderea cherosenului ci de ‚’’spraiurile’’ chimice intentionat eliberate deasupra oraselor) Sa nu mai mentionam deseurile radioactive rezultate in urma dezastrelor de la Cernobal si Fucosima. Cand la autopsii se analizeaza tesuturile de grasime, in 100% din  cazurile celor peste 50 de ani (care au avut timp sa depoziteze toxinele) se gasesc zeci chiar sute de substante chimice , dintre care mai mult de jumatate sunt extrem de cancerigene. Exista reziduri si toxine in apa, floruri si cloruri, (care pot avea unele efecte benefice dupa parerea ‚’’specialistilor’’) insa este foarte bine cunoscuta natura lor toxica, fiintelor vi, in acea formula chimica.
In apa se mai gasesc  antibiotice si substante folosite in industria farmaceutica . Pesticidele sunt o problema foarte serioasa, s-au gasit niveluri alarmante de pesticide in laptele matern, dupa ultimele cercetari chiar si femeile care alapteaza in Laponia isi hranesc prunci si cu aceste chimicale folosite excesiv de catre industriile agriculturii inensive din ultimii ani. De fapt nici nu este poasibil sa stim in mod real la ce niveluri de toxicitate suntem expusi. Insa este clar ca mecanismele fiecarui om de detoxifiere sunt suprasolicitate si epuizate intr-o masura mai mare sau mai mica. Mancare, stres, traume emotionale, interactiunea cu mediul care ne inconjoara, poate sa puna o povara imensa pe abilitatea corpului de a mentine acel echilibru fragil numit  SANATATE. Si multe substante periculoase care nu sunt inalturate, ajung inevitabil in fluidele corpului, apoi in celule si tesuturi. Slabindu-le si provocand diverse boli degenerative......


vineri, 6 decembrie 2013

Nutrienti care repara oase si cartilaje



Odata ca inaintarea in varstra, oasele isi pierd din suplete si masa, articulatiile incep sa trozneasca, osul pierde nutrienti mai repede decat ii primeste. Daca acest proces este si amplificat de stil de viata nesanatos care extrage mineralele alcaline din os ( cafea, tigari, oboseala, stres, tulburari hormonale, mediu acid ) , trebuie cel putin, sa contrabalansam printr-un aport adecvat de nutrienti.

Dupa fracturarea unui os sau dupa o interventie chirurgicala trebuie sa ne asiguram ca dispunem de nutrienti anabolici (constructori) in corpul noastru. Aceasta este o strategie foarte buna pentru accelerarea vindecarii si regenerarii tesuturilor.

Nevoile de regenerare mai apar si dupa exercitiile fizice intense, sau cand doriti sa incetiniti procesul de imbatranire. Voi prezente in continuare cativa dintre nutrientii de baza, care te pot ajuta sa accelerezi vindecarea, sau sa imbunatatesti regenerarea musculara asociata exercitiilor fizice , sau sa stai departe de efectele degenerarilor celulare odata cu inaintarea in varstra.



·         PULBERE DE SILICIU – 100 la 150 mg/zi  (Ceai de coada calului)
Siliciul este esential in dezvoltarea oaselor si ajuta in mineralizarea lor. Ajuta intarirea lor dar si flexibilitatea. Imbunatateste producerea colagenului.
·         MSM-  3-5gm/zi
Contine sulf asimilabil, netoxic un element indispensabil pentru oase, cartilaje, si construirea colagenului. Deasemenea are o componenta importanta in detoxifiere si in producerea de enzime
  • CALCIU/ MAGNEZIU – 2gm./ 1gm pe zi
Mineralele majoritare din componeta osoasa cu rol in producerea enzimelor care participa la refacere.
  • ZINC PICOLINAT – 50mg/ zi
Mineral din compozitia oaselor. Induce producerea de enzime(proteine speciale) asociate regenerarii. Stimuleaza vindecarea si producerea testosteronului, component activ in vindecare
Stimuleaza producerea si cresterea tesuturilor noi, precum si cresterea osoasa

  • Omega 3.   3-9capsule pe zi
Initiaza procesul de crestere a tesuturilor si mentine sistemul vascular fluid. Curata arterele pentru ca nutrientii sa poata ajunge mai usor la celule.
Ajuta la dizolvarea tesuturilor cicatrizante(ciocurilor, cristalelor din articulatii) Accelereaza vindecarea , reduce umflarea, invinetirea si durerile asociate inflamatiilor.
Adjuvant in remineralizarea oaselor. Calciul si magneziul nu pot intra in os fara aceasta vitamina. Se gaseste in produsele fermentate(varza, soia fermentata) precum si in frunzele de patrunjel
  • SOARE (pentru VITAMINA D) – mult, insa sa nu va ardeti
Adjuvant in remineralizare alaturi de VitK2, calciul si magneziul intra in os
Depozitarea calciului si magneziului in oase
  • B-COMPLEX ( in mod special ACID FOLIC) Stimuleaza procesele de crestere. Important in asimilarea nutrientilor din alimente
  • VITAMINA E-  400IU/zi
Accelereaza vindecare si procesele regenerative
Accelereaza producerea de colagen, faciliteaza formarea tesuturilor si ajuta in procesele de vindecare
  • SPIRULINA PUDRA  2-3 lingurite ./zi
O sursa importanta in minrale asimilabile si absorbabile
Accelereaza vindecarea, si cresterea noilor tesuturi. 
Important pentru suportul anabolic si tesut conjunctiv(colagen)


miercuri, 4 decembrie 2013

Zaharul, inamicul public nr. 1



Cand vine vorba de sanatate si nutritie trebuie sa tinem cont de mai multi adversari cu care avem de luptat. Dar nu existe nici un adversar atat de formidabil si de viclean, ca ZAHARUL. Lasand la o parte faptul ca asililarea lui de catre corp este foarte dificila si faptul ca raspunsul pancreasului cu insulina la mutarea acestuia din sinage in celule este mai problematic decat zaharul in sine(voi vorbi despre acest lucru intr-un articol viitor) . Observam ca despre efectele lui asupra pielii nu se prea vorbeste de obicei.

Vedem cum zaharul explodeaza in bezelele tinute deasupra focului. Aceasta reactie pe care zaharul o are in contact cu focul este de fapt o parte foarte importanta in biochimie si cum energia se produce in corpul nostru. Zaharul sub forma de glucoza reactioneaza cu oxigenul si un fel de ardere se intampla in corpul nostru. In felul acesta obtinem energie cat am clipii din ochi.

Problema apare cand este prea mult zahar disponibil si aceasta ardere (care este denumita tehnic, oxidare) scapa de sub control. Atunci avem aceste particule arse(oxidate) prin sangele nostru, plutind aiurea. Aceste particule sunt insa foarte reactive si unul dintre lucrurile cu care le place sa reactioneze cel mai mult sunt...proteinele, cum ar fi proteinele corpului nostru. Acest lucru inseamana ca practic, fiecare parte din corpul nostru este expusa unui risc maxim. De fapt , fiecare celula din corpul nostru risca sa se deterioreze din cauza acestui proces( numit GLICARE) Iar fructoza este mult mai susceptibila glicarii decat glucoza. Care este inca un motiv sa stati departe de ‚’’high fructose corn syrup’’ ( Un indulcitor ieftin, extras din porumb) si cu care se indulcesc toate bauturile racoritoare si dulciurile.

Fructoza este asociata cu nivele mari de acid uric si tot ea se pare ca est emotivul din care se produce guta, care este un fel de artrita si care creaza probleme la tot mai multi oameni, dar mai ales in randul femeilor. Datorita naturii chimice a fructozei, aceasta este mult mai probabil sa reactioneze cu proteinele din corp decat  glucoza. De 10 ori mai mult chiar. Acuma, receptorii din celule sunt formati din proteine si sunt responsabili de accesul anumitor hormonii in interiorul celulelor. Insulina, hormoni tiroidieni si hormoni si enzime digestive. Puteti intelega acuma felul in care acest proces de Glicare poate fi daunator multor tesuturi si sisteme din corpul nostru, datorita distrugerii unor receptori celulari.


Deci, daca stomacul te deranjeaza sau tiroida nu functioneaza cum ar trebuii si mergi la un doctor, ce ar trebui sa faca acesta? De obicei ei prescriu medicamente care TRATEAZA SIMPTOMELE!!! Si din aceasta cauza medicina alopata nu este eficienta in vindecare(redobandirea sanatatii) ci doar in tratare( mentinerea unei stari de bine aparent, atata timp cat luam acele substante, o amortire) Glicarea poate afecta o multime de alte sisteme biologice. Sistemul vascular , de exemplu. Vasele de sange sunt compuse in cea mai mare parte din niste proteine asemanatoare cu colagenul, glicarea slabeste in timp vasele de sange si aceasta duce la probleme cardiovasculare: atacuri cerebrale, infart, blocaje renale, ipotenta, varice etc

Corpul se straduieste sa peticeasca peretele arterial cu colesterol, pentru a-l intari si de aici apare placa arteriala si depunerile in intriorul arterelor. Si care este solutia medicinei alopate? Medicamente statine( blocheaza productia de colesterol a ficatului)  Sau alte persoane ‚’’bineintentionate’’ iti vor spune sa nu mai consumi alimente care contin colesterol( de parca ficatul nu ar sti sa faca colesterol si din uleiuri vegetale !!!) Dar problema nu este colesterolul, acesta este doar simptomul. Daca mergeti destul de mult pe fir inapoi veti ajunge la adevarata cauza: PREA MULT ZAHAR!!!

Este o problema de dieta, una de alimente si una de stil de viata. Este o problema de  ALEGERE! Si asta este vestea buna, nu suntem bolnavi sau fara energie, pur si simplu facem decizii gresite. Glicarea in arterele si venele de la extremitati pot cauza neuropatii, dureri ale nervilor si cate-odata si amputari. Glicarea in vasele de sange foarte inguste( cum ar fi cele oculare si intraoculare) pot duce la orbire. Si diabetul este un exemplu clar ale ambelor simptome enumerate mai sus.

Cand vine vorba de piele, aici glicarea cauzeaza accelerarea imbatraniri celulelor pielii. Aceasta inseamana pete de piele si riduri. Ridurile rezulta din distrugerea proteinelor care sustin elasticitatea si fermitatea pielii, datorita glicarii. Daca consumati o dieta standard( bauturi carbogazoase , deserturi, cocaturi grane si multe fructe dulci) si sunteti ingrijorat de riduri si de pielea imbatranita, nu va va ajuta prea mult statul la soare sau la rolar, intrucat acesta va produce pete pe piele, intrucat razele ultraviolete pe de oparte sunt bune(  formeaza vit D3) iar pe de alta parte forteaza sistemul imunitar sa scoata toxinele si chimicalele din sange. Poarta cea mai accesibila de eliminare a acestora este piele. Cand aceste chimicale ies prin transpiratie si sunt lovite ce celelalte raze ultraviolete UVA, exista riscul sa se produca pete pe piele sau chiar tumorete.

Glicarea si zaharul , insa sunt mult mai daunatoare pentru piele decat expunerea moderata la soare.

Celulita este inca un efect al glicarii, pe lannga alte cauze. Aceasta apare in urma distrugerii tesutului conectiv cu alte cuvinte a proteinelor din care este format acesta. El este localizat in derma si separa grasimea in mici camarute. Cand zaharul ataca tesutul conectiv si il distruge, grasimea din acele camarute trece in straturile superioare ale pielii provocand acel aspect de ‚’’coaja de portocala’’. Repet cauzele sunt mai multe insa de fapt toti acesti factorii afecteaza tesutul connectiv format din colagen si fibrina.

Daca consumi mult zahar, chiar nu conteaza deloc cat de multe creme anticelulitice pui pe piele Exista o multime de nutrienti si suplimente care te pot proteja mult mai bine de acest proces de oxidare , si voi vorbii in articolele viitoare despre ei. Insa acum va rog sa intelegeti de dragul sanatatii pielii, tesuturilor conective, sistemului cardiovascular, pentru a arata bine si pentru a va simtii bine, va trebuii sa incepem sa acordam cea mai mare importanta impactului pe care il are  CEEA CE MANCAM!!!