Ponturi Sigure Pentru Pariuri Sportive


duminică, 8 decembrie 2013

Dulciurile distrug sistemul nervos

Stiai ca aportul de dulciuri este un lux pe care sistemul nervos cu greu si-l permite? Stiai ca oricine sufera de insomnie, depresie, schimbari bruste de dispozitie, anxietate, stres nu ar trebui sa se atinga nici macar de un singur gram de zahar rafinat?

Zaharul este parsiv. Cu gustul sau dulce, el ne ademeneste si ne determina sa-l “primim” in hrana noastra zilnica, iar odata ajuns in organism, ne “fura” din rezerva de vitamine pretioase, lasandu-ne “goi” si vulnerabili.
Iata ce se intampla.

Pentru a putea fi digerate, dulciurile si toate alimentele care contin zahar rafinat au nevoie de vitamine din grupul B,  de calciu si magneziu. Numai ca acesti nutrienti au cu totul alta treaba in corp, decat sa ne digere noua zaharul! Spre exemplu, vitaminele B sunt nutrientii esentiali care mentin sanatatea si integritatea sistemului nervos. Daca nu avem B-uri, suntem nervosi, anxiosi, insomniaci, deprimati sau, mai grav, schizofrenici, Alzheimer-isti sau Parkinson-isti.
Asadar, atunci cand consumam dulciuri (chiar si in doze mici),  “donam” pentru nimic din vitaminele B si alte minerale esentiale. Nu simtim in mod direct efectele adverse, insa atunci cand rezervele se golesc, observam ca toleram din ce in ce mai greu carbohidratii.
Daca  pe langa faptul ca vitaminele B sunt solubile in apa (ceea ce inseamna ca aportul de B-uri este necesar zilnic!) mai adaugam si faptul ca o alimentatie “dulce” ne consuma din rezerve, riscam sa ne trezim fara B-uri si, indirect, fara sistem nervos.

Vitamina B1 ajuta la formarea invelisului de grasime a fibrei nervoase, mielina, cu rol de izolator electric. Mielina contine 80% grasime si 20% proteine. In lipsa acestei vitamine mielina se deterioreaza. Spasmele musculare, furnicaturile, crampele musculare, amorteala membrelor, tensiunea in nervi, slabiciunea musculara pot fi cateva semne ca rezervele de vitamina B1 sufera si ca am exagerat cu consumul de dulciuri. Vitamina B1 ajuta la formarea  neurotransmitatorului acetilcolina, raspunzator pentru mentinerea tonusului muschiului inimii.

Vitamina B2 este esentiala pentru producerea celulelor rosii, care transporta oxigenul la celulele. Primele celule care se resimt la lipsa de oxigen sunt, binenteles, celulele nervoase. Nervii slab oxigenati nu functioneaza corespunzator, si apar tulburi nervoase diverse. Acesta este un exemplu tipic cum, numai lipsa unei singure vitamine poate genera o boala “de nervi”.

Vitamian B3 – Dr. Hoffer, un celebru psihiatru american, in urma cu 60 de ani trata, numai cu aceasta singura vitamina, 90% din schizofrenicii irecuperabili, pe care spitalele ii trimiteau acasa din lipsa de solutii. Si tot el a emis teoria ca schiofrenicii au nevoie de B3 la fel cum au nevoie de insulina diabeticii de tip 1.

Vitamian B6 este indispensabila in sinteza multor neurotransmitatori; pastreaza nealterate pentru un timp indelungat functii precum memoria (care se deterioreaza odata cu varsta) si tine la distanta afectiuni precum Alzheimer si dementa.

Vitamina B9 – este esentiala in formarea neurotransmitatorilor (substante chimice prin intermediul carora se transmit semnalele de la neuroni la celule si organele din corp).

Vitamina B12 are un rol masiv in formarea sistemului nervos, atat a celulelor nervoase cat si a fibrelor nervoase; o persoana care are un nivel scazut continuu de B12 poate suferi leziuni ireversibile ale maduvei spinarii.

Calciul ajuta la comunicarea eficienta a intregului sistem nervos.
Magneziul este necesar in relaxarea nervilor tensionati, si ajuta calciul sa isi faca mai bine treaba. Fara un aport suficient de magneziu, calciul devine zero si nu isi mai face treaba cum trebuie.
Dar totusi, avem nevoie si de zahar, vom spune. Cu atat mai mult atunci cand facem efort fizic sau intelectual. Ce putem face?

Fructele si legumele, leguminoasele (fasole, mazare, linte), vegetalele dulci si cerealele, contin ele insele cantitati suficiente de vitamine B, calciu si magneziu, astfel incat nu vor mai apela la rezervele corpului pentru digestie.
Ori de cate ori iti vine sa manaci dulciuri, aminteste-ti ca pofta de dulce vine de la lipsa proteinelor din dieta.
Iata ce imbunatatiri au loc odata cu reducerea sau, si mai bine, eliminarea totala a zaharului rafinat din dieta:
·         Intarirea sistemului nervos; reglarea somnului, stabilizarea dispozitiei, cresterea capacitatii de a face fata stresului si provocarilor vietii, echilibru emotional, stabilitatea sentimentelor, reducerea crizelor “de nervi”;
·         Se regleaza sistemul endocrin si se stabilizeaza secretia de hormoni;
·         Sunt calmate sau eliminate afectiunile inflamatorii (boli autoimune, infectii repetate, artrita, reumatism, raceala, etc);
·         Sistemul imunitar se intareste;
·         Nivelul de energie creste;

·         Metabolismul se regleaza.

Cele mai importante 12 lucruri care le poti face pentru o detoxifiere eficienta.


 Unul dintre cele mai populare subiecte din lumea sanatatii si nutritiei este detoxifierea. Poate din cauza ca ne simtim vinovati, cumva, de toata poluarea si degradarea pe care indirect am facut-o mediului inconjurator. Iar in ritmul asta viitorul nu este prea ‚’’luminos’’. Daca avem de gand sa detinem o sanatate maxima este imperios necesar sa intelegem toate mecanismele biochimice din corpul nostru, si sa le mentinem in stare perfecta de functionare. In felul acesta ne asiguram longevitatea, calitatea ridicata a vietii, si ne minimalizam sansele sa suferim de diverse boli degenerative.

Chiar si nou-nascutii sunt expusi unor nivele periculoase de chimicale. In 2005 Greenpeace a publicat un studiu cu titlul ''substante toxice periculoase gasite in sangele din  cordonul ombilical'' Ei au concluzionat sunt deja ceva normal in fiecare test pe care il fac mamelor si copiilor care traiesc in orase.  Nou-nascuti testati au avut in medie 287 de toxine, 180 dintre ele fiind cunoscute ca si cancerigene.
Nu mai putem repara greselile trecutului. Dar totusi exista o speranta: Corpul uman are integrat in el niste mecanisme de vindecare, regenerare si detoxifiere care asteapata doar sa fie activate, cumva. Nu are nevoie de metode sofisticate de detoxifiere, de fapt intr-un corp sanatos exista 7 sisteme diferite care pot purifica fluidele si tesuturile. Plamanii, ficatul, colonul, pielea, rinichii, limfa si sangele in mod automat si reflex sunt implicate in fiecare clipa in detoxifiere, insa pentru marea majoritate a oamenilor, aceste cai de eliminare sunt suprasolicitate. Pe langa evitarea( pe cat posibil) a toxinelor, mai sunt numeroase tehnici ieftine si usor de implementat, suplimente si strategii care intaresc aceste 7 sisteme ce le-am enumerat mai sus.

 1. Expirarea. In timp ce multi oameni sunt constienti de importanta oxigenarii, foarte putini stiu cum sa exploateze expiratia. Dioxidul de carbon, acidul lactic si alte gaze toxice sunt eliminate de fiecare data cand dam drumul aerului din plamani. Practicarea respiartiei corecte si adanc,i este ieftina si ajuta sistemul respirator sa isi maximizeze actiunea de curatare. Acest procedeu este extrem de important pentru fumatori! Si desigur exercitile aerobice regulate produc o expirare sanatoasa si detoxifianta. Ca un bonus, neurologia asociaza expiratiei un efect relaxant pentru inima.

2. Apa.- dilueaza toxinele si imbunatateste eliminarea prin rinichi si plamani. Consumul de alimente bogate in continutul de apa ( salate si verdeturi) si multa apa purificata (distilata, sau osmoza inversa) in decursul zilei.

3. Clorifila.- Atrage electromagnetic toxinele si le trece intr-un mod inofensiv prin corp. Mancati multe verdeturi, frunze verzi(salate, spanac, patrunjel) chlorela , spirulina. De asemenea clorofila este o sursa de magneziu, care joaca un rol important in detoxifierea biologica.

4. Zeolitul.-Un mineral cu o incarcatura electro-negativa foarte puternica, structurata din milioane de micropori care efectiv lipesc metalele grele.Este atat de eficient incat industria nucleara curata practic cu el orice scurgeri toxice. Poate functiona ca un antioxidant si ajuta in alcalinizarea corpului. Dozele terapeutice se incadreaza intre 5 si 15 grame pe zi.

5. Argila- Eu folosesc argila verde, culoarea verde a ei este data de oxidul de fier, mai bine zis de biodisponibilitatea sa. Suplimentarea cu un fier prea biodisponibil poate provoca dereglari barbatilor,spre deosebire de femei, pentru ca acestia nu elimina excesul de fier odata pe luna . Argila atrage magnetic toxinele in mod asemanator cu zeolitul dar este in mod deosebit eficientea pentru tubul digestiv. Spala si curata toxinele din el dar si parazitii, eliminanadu-i prin colon foarte eficient. Se foloseste 1 lingura dizolvata in 500mll de apa( lingura de lemn, si recipientru de sticla obligatoriu)

6. Sauna cu infra rosii. Sunt saune speciale care emit o energie care este absorbita direct de corp, spre deosebire de saunele clasice care incalzesc spatiul si aerul din incapere. Corpul fiind incalzit indirect. S-a demonstrat ca acest tip de sauna ar avea un efect foarte puternic in detoxifiere. Pe langa faptul ca ajuta pielea  sa scoata toxinele prin transpiratie, aceasta distruge multe bacterii periculoase si paraziti. Detoxifica celulele prin vibratie radianta si scade cantitatea de transpiratie de pe piele, putind fi tolerata de toata lumea intrucat aerul din incapere este normal.

7. MSM. 500-1000mg pe zi. Sulful pe care il contine joaca un rol esential in detoxifiere. Componentii sulfurosi se mai gasesc si in usturoi, ceapa si varza, acestia atrag (cheleaza) metalele grele si sunt precursorii glutationului care este probabil cel mai important element al sistemului de detoxifiere biochimica. Asigura o protectie marita impotriva intoxicatiilor cu plumb si mercur. Sulful mai are si niste proprietati antiinflamatorii.

8. Seleniu. 200-400mcg/zi. Este important pentru a activa Glutationul in toate moleculele responsabile cu detoxifierea. Protejeaza acizii grasi esentiali de oxidare (ruginire) si este cel mai important pentru detoxifierea mercurului. Protector anticancerigen precum si in mentinerea  sanatoasa a sistemului cardiovascular si al tiroidei. Acest nutrient nu trebuie administrat in doze mai mari , de aceea trebuie mentinut sub 800mcg pe zi.

9. Vitamina E. 400IU/zi. Este vitala pentru a tine grasimile in membrana celulara si organe, protejandu-le astfel de procesele oxidative ce ar putea sa apara. Este vitala in reciclarea altor antioxidanti cum ar fi : Vitamina C si Glutationul. Lucreaza in sinergie cu Seleniul. Tocotrienolul este o forma a ei mult mai protectiva decat tocopherolul. In special fumatorii ar trebuii sa o foloseasca dar si alcoolicii. Protejeaza ficatul dar si plamanii. Asigura o protectie mare impotriva chimicalelor din produsele farmaceutice. Poate de asemenea sa reduca eficienta anumitor medicamente chimice ( pentru ca neutralizeaza toxicitatea din ele) Este destul de dificil sa o luam din alimente, in doza de 400IU si deci ar trebui suplimentata, mai ales daca sunteti fumator sau client al medicamentelor sintetice.

10. Glutamina. 1-5 grame pe zi. Din ea se produce Glutationul , substanta principala detoxifianta. Ea lucreaza in sinergie cu vitamina C, E si seleniu in ficat si sustine toate procesele de detoxifiere. Are o importanta majora in mentinerea unui sistem digestiv sanatos pentru ca este combustibilul celulelor care alcatuiesc tubul digestiv (enterocitele). Dar si al altor celule pentru ca le asigura sanatatea structurala.

11. Vitamina C. 1-10 grame/zi. Un nutrient fenomenal pentru detoxifiere si sitem imunitar. Lucreaza in sinergie cu Vitamina E, seleniu si glutation. Protejeasa impotriva cancerului si metalelor grele. Asigura protectie la mercur si clor. Zaharul ii reduce eficienta. Foarte eficienta impotriva radiatiilor. Imbunatateste eliminarea toxinelor la nivelul colonului. Nu este toxica chiar in doze mari.

12. Minerale .  Mineralele ''bune'' protejeaza impotriva otravirii cu metale grele care au proprietati electromagnetice similare. Zincul neutralizeaza cadmiul ( fumatorii sunt in mod special vulnerabil la acesta toxina din tigari) Calciul, magneziul si zincul asigura protectie impotriva aluminiului. Fierul , cuprul si zincul neutralizeaza plumbul. Iodul organic protejeaza impotriva bromurilor si florurilor dar si iodul radioactiv.(Fukosima)

In timp ce factorii genetici si epigenetici, impreuna cu nutrientii deficitarii si stresul , joaca un rol major in boala, trebuie sa subliniem ca cea mai mare cauza  in declansarea ei, o reprezinta toxicitatea. Si ma refer aici atat la toxicitatea interna cat si la cea externa. Fiintele umane au fost expuse atat intern( in corp) cat si extern toxinelor, pesticidelor, reziduriilor industriale, in ultima suta de ani. In aceste zile noi traim practic intr-o lume atat de toxica, incat daca strabunicii nostri s-ar fi putut teleporta direct in 2013 mai mult ca sigur ca nu ar fi trait mai mult de cateva saptamani. Corpurile noastre s-au adaptat cumva inca din copilarie si chiar din perioada intrauterina acestui mediu. Aceasta nu inseamana ca  substantele periculoase nu se stocheaza undeva( tesuturi adipoase, unghii , par, si chiar organe vitale) in cele din urma.
Aerul toxic este impanzit cu sute de chimicale si compusi cancerigeni( unele din ele sunt si chimicalele intentionat eliberate de avioanele cu reactie, si nu vorbesc aici de cele degajate de arderea cherosenului ci de ‚’’spraiurile’’ chimice intentionat eliberate deasupra oraselor) Sa nu mai mentionam deseurile radioactive rezultate in urma dezastrelor de la Cernobal si Fucosima. Cand la autopsii se analizeaza tesuturile de grasime, in 100% din  cazurile celor peste 50 de ani (care au avut timp sa depoziteze toxinele) se gasesc zeci chiar sute de substante chimice , dintre care mai mult de jumatate sunt extrem de cancerigene. Exista reziduri si toxine in apa, floruri si cloruri, (care pot avea unele efecte benefice dupa parerea ‚’’specialistilor’’) insa este foarte bine cunoscuta natura lor toxica, fiintelor vi, in acea formula chimica.
In apa se mai gasesc  antibiotice si substante folosite in industria farmaceutica . Pesticidele sunt o problema foarte serioasa, s-au gasit niveluri alarmante de pesticide in laptele matern, dupa ultimele cercetari chiar si femeile care alapteaza in Laponia isi hranesc prunci si cu aceste chimicale folosite excesiv de catre industriile agriculturii inensive din ultimii ani. De fapt nici nu este poasibil sa stim in mod real la ce niveluri de toxicitate suntem expusi. Insa este clar ca mecanismele fiecarui om de detoxifiere sunt suprasolicitate si epuizate intr-o masura mai mare sau mai mica. Mancare, stres, traume emotionale, interactiunea cu mediul care ne inconjoara, poate sa puna o povara imensa pe abilitatea corpului de a mentine acel echilibru fragil numit  SANATATE. Si multe substante periculoase care nu sunt inalturate, ajung inevitabil in fluidele corpului, apoi in celule si tesuturi. Slabindu-le si provocand diverse boli degenerative......


vineri, 6 decembrie 2013

Nutrienti care repara oase si cartilaje



Odata ca inaintarea in varstra, oasele isi pierd din suplete si masa, articulatiile incep sa trozneasca, osul pierde nutrienti mai repede decat ii primeste. Daca acest proces este si amplificat de stil de viata nesanatos care extrage mineralele alcaline din os ( cafea, tigari, oboseala, stres, tulburari hormonale, mediu acid ) , trebuie cel putin, sa contrabalansam printr-un aport adecvat de nutrienti.

Dupa fracturarea unui os sau dupa o interventie chirurgicala trebuie sa ne asiguram ca dispunem de nutrienti anabolici (constructori) in corpul noastru. Aceasta este o strategie foarte buna pentru accelerarea vindecarii si regenerarii tesuturilor.

Nevoile de regenerare mai apar si dupa exercitiile fizice intense, sau cand doriti sa incetiniti procesul de imbatranire. Voi prezente in continuare cativa dintre nutrientii de baza, care te pot ajuta sa accelerezi vindecarea, sau sa imbunatatesti regenerarea musculara asociata exercitiilor fizice , sau sa stai departe de efectele degenerarilor celulare odata cu inaintarea in varstra.



·         PULBERE DE SILICIU – 100 la 150 mg/zi  (Ceai de coada calului)
Siliciul este esential in dezvoltarea oaselor si ajuta in mineralizarea lor. Ajuta intarirea lor dar si flexibilitatea. Imbunatateste producerea colagenului.
·         MSM-  3-5gm/zi
Contine sulf asimilabil, netoxic un element indispensabil pentru oase, cartilaje, si construirea colagenului. Deasemenea are o componenta importanta in detoxifiere si in producerea de enzime
  • CALCIU/ MAGNEZIU – 2gm./ 1gm pe zi
Mineralele majoritare din componeta osoasa cu rol in producerea enzimelor care participa la refacere.
  • ZINC PICOLINAT – 50mg/ zi
Mineral din compozitia oaselor. Induce producerea de enzime(proteine speciale) asociate regenerarii. Stimuleaza vindecarea si producerea testosteronului, component activ in vindecare
Stimuleaza producerea si cresterea tesuturilor noi, precum si cresterea osoasa

  • Omega 3.   3-9capsule pe zi
Initiaza procesul de crestere a tesuturilor si mentine sistemul vascular fluid. Curata arterele pentru ca nutrientii sa poata ajunge mai usor la celule.
Ajuta la dizolvarea tesuturilor cicatrizante(ciocurilor, cristalelor din articulatii) Accelereaza vindecarea , reduce umflarea, invinetirea si durerile asociate inflamatiilor.
Adjuvant in remineralizarea oaselor. Calciul si magneziul nu pot intra in os fara aceasta vitamina. Se gaseste in produsele fermentate(varza, soia fermentata) precum si in frunzele de patrunjel
  • SOARE (pentru VITAMINA D) – mult, insa sa nu va ardeti
Adjuvant in remineralizare alaturi de VitK2, calciul si magneziul intra in os
Depozitarea calciului si magneziului in oase
  • B-COMPLEX ( in mod special ACID FOLIC) Stimuleaza procesele de crestere. Important in asimilarea nutrientilor din alimente
  • VITAMINA E-  400IU/zi
Accelereaza vindecare si procesele regenerative
Accelereaza producerea de colagen, faciliteaza formarea tesuturilor si ajuta in procesele de vindecare
  • SPIRULINA PUDRA  2-3 lingurite ./zi
O sursa importanta in minrale asimilabile si absorbabile
Accelereaza vindecarea, si cresterea noilor tesuturi. 
Important pentru suportul anabolic si tesut conjunctiv(colagen)


miercuri, 4 decembrie 2013

Zaharul, inamicul public nr. 1



Cand vine vorba de sanatate si nutritie trebuie sa tinem cont de mai multi adversari cu care avem de luptat. Dar nu existe nici un adversar atat de formidabil si de viclean, ca ZAHARUL. Lasand la o parte faptul ca asililarea lui de catre corp este foarte dificila si faptul ca raspunsul pancreasului cu insulina la mutarea acestuia din sinage in celule este mai problematic decat zaharul in sine(voi vorbi despre acest lucru intr-un articol viitor) . Observam ca despre efectele lui asupra pielii nu se prea vorbeste de obicei.

Vedem cum zaharul explodeaza in bezelele tinute deasupra focului. Aceasta reactie pe care zaharul o are in contact cu focul este de fapt o parte foarte importanta in biochimie si cum energia se produce in corpul nostru. Zaharul sub forma de glucoza reactioneaza cu oxigenul si un fel de ardere se intampla in corpul nostru. In felul acesta obtinem energie cat am clipii din ochi.

Problema apare cand este prea mult zahar disponibil si aceasta ardere (care este denumita tehnic, oxidare) scapa de sub control. Atunci avem aceste particule arse(oxidate) prin sangele nostru, plutind aiurea. Aceste particule sunt insa foarte reactive si unul dintre lucrurile cu care le place sa reactioneze cel mai mult sunt...proteinele, cum ar fi proteinele corpului nostru. Acest lucru inseamana ca practic, fiecare parte din corpul nostru este expusa unui risc maxim. De fapt , fiecare celula din corpul nostru risca sa se deterioreze din cauza acestui proces( numit GLICARE) Iar fructoza este mult mai susceptibila glicarii decat glucoza. Care este inca un motiv sa stati departe de ‚’’high fructose corn syrup’’ ( Un indulcitor ieftin, extras din porumb) si cu care se indulcesc toate bauturile racoritoare si dulciurile.

Fructoza este asociata cu nivele mari de acid uric si tot ea se pare ca est emotivul din care se produce guta, care este un fel de artrita si care creaza probleme la tot mai multi oameni, dar mai ales in randul femeilor. Datorita naturii chimice a fructozei, aceasta este mult mai probabil sa reactioneze cu proteinele din corp decat  glucoza. De 10 ori mai mult chiar. Acuma, receptorii din celule sunt formati din proteine si sunt responsabili de accesul anumitor hormonii in interiorul celulelor. Insulina, hormoni tiroidieni si hormoni si enzime digestive. Puteti intelega acuma felul in care acest proces de Glicare poate fi daunator multor tesuturi si sisteme din corpul nostru, datorita distrugerii unor receptori celulari.


Deci, daca stomacul te deranjeaza sau tiroida nu functioneaza cum ar trebuii si mergi la un doctor, ce ar trebui sa faca acesta? De obicei ei prescriu medicamente care TRATEAZA SIMPTOMELE!!! Si din aceasta cauza medicina alopata nu este eficienta in vindecare(redobandirea sanatatii) ci doar in tratare( mentinerea unei stari de bine aparent, atata timp cat luam acele substante, o amortire) Glicarea poate afecta o multime de alte sisteme biologice. Sistemul vascular , de exemplu. Vasele de sange sunt compuse in cea mai mare parte din niste proteine asemanatoare cu colagenul, glicarea slabeste in timp vasele de sange si aceasta duce la probleme cardiovasculare: atacuri cerebrale, infart, blocaje renale, ipotenta, varice etc

Corpul se straduieste sa peticeasca peretele arterial cu colesterol, pentru a-l intari si de aici apare placa arteriala si depunerile in intriorul arterelor. Si care este solutia medicinei alopate? Medicamente statine( blocheaza productia de colesterol a ficatului)  Sau alte persoane ‚’’bineintentionate’’ iti vor spune sa nu mai consumi alimente care contin colesterol( de parca ficatul nu ar sti sa faca colesterol si din uleiuri vegetale !!!) Dar problema nu este colesterolul, acesta este doar simptomul. Daca mergeti destul de mult pe fir inapoi veti ajunge la adevarata cauza: PREA MULT ZAHAR!!!

Este o problema de dieta, una de alimente si una de stil de viata. Este o problema de  ALEGERE! Si asta este vestea buna, nu suntem bolnavi sau fara energie, pur si simplu facem decizii gresite. Glicarea in arterele si venele de la extremitati pot cauza neuropatii, dureri ale nervilor si cate-odata si amputari. Glicarea in vasele de sange foarte inguste( cum ar fi cele oculare si intraoculare) pot duce la orbire. Si diabetul este un exemplu clar ale ambelor simptome enumerate mai sus.

Cand vine vorba de piele, aici glicarea cauzeaza accelerarea imbatraniri celulelor pielii. Aceasta inseamana pete de piele si riduri. Ridurile rezulta din distrugerea proteinelor care sustin elasticitatea si fermitatea pielii, datorita glicarii. Daca consumati o dieta standard( bauturi carbogazoase , deserturi, cocaturi grane si multe fructe dulci) si sunteti ingrijorat de riduri si de pielea imbatranita, nu va va ajuta prea mult statul la soare sau la rolar, intrucat acesta va produce pete pe piele, intrucat razele ultraviolete pe de oparte sunt bune(  formeaza vit D3) iar pe de alta parte forteaza sistemul imunitar sa scoata toxinele si chimicalele din sange. Poarta cea mai accesibila de eliminare a acestora este piele. Cand aceste chimicale ies prin transpiratie si sunt lovite ce celelalte raze ultraviolete UVA, exista riscul sa se produca pete pe piele sau chiar tumorete.

Glicarea si zaharul , insa sunt mult mai daunatoare pentru piele decat expunerea moderata la soare.

Celulita este inca un efect al glicarii, pe lannga alte cauze. Aceasta apare in urma distrugerii tesutului conectiv cu alte cuvinte a proteinelor din care este format acesta. El este localizat in derma si separa grasimea in mici camarute. Cand zaharul ataca tesutul conectiv si il distruge, grasimea din acele camarute trece in straturile superioare ale pielii provocand acel aspect de ‚’’coaja de portocala’’. Repet cauzele sunt mai multe insa de fapt toti acesti factorii afecteaza tesutul connectiv format din colagen si fibrina.

Daca consumi mult zahar, chiar nu conteaza deloc cat de multe creme anticelulitice pui pe piele Exista o multime de nutrienti si suplimente care te pot proteja mult mai bine de acest proces de oxidare , si voi vorbii in articolele viitoare despre ei. Insa acum va rog sa intelegeti de dragul sanatatii pielii, tesuturilor conective, sistemului cardiovascular, pentru a arata bine si pentru a va simtii bine, va trebuii sa incepem sa acordam cea mai mare importanta impactului pe care il are  CEEA CE MANCAM!!!

duminică, 24 noiembrie 2013

Vitamina D reduce riscul tuturor formelor de cancer cu 77%



Vitamina D si-a aratat beneficile in prevenirea multor boli, cum ar fi; cele cardiovasculare si diabetul, dar este eficienta si pentru reducerea durerilor cronice. Insa cand vine vorba de Cancer, vitamina D este cel mai mare inamic al acestuia! In mai mult de 200 de teste epidemiologice s-a demonstrat ca exista o legatura intre carenta de vitamina D si cancer.
Un studiu care merita mai multa atentie, este cel in care unui grup de femei la menopauza li s-a dat destula vitamina D pentru a ajunge nivelul seric la 40 ng\ml.
Acest grup a experimentat o reducere cu 77% a incidentei tuturor formelor de cancer per total, dupa doar cativa ani. E o mirare ca nivelul seric de 40ng\ml a reusit sa faca acest lucru, pentru ca este un nivel relativ modest. Cele mai recente studii releva faptul ca nivelele optime serice, ale vitaminei D ar trebui sa fie cuprinse intre 50 si 70 ng\ml. Insa daca avem asa rezultate la acest nivel (40 ng\ml) care nu e tocmai suficient, imaginati-va ce rezultate ar avea dozele terapeutice.
Cancerul de san ar putea fi redus cu 90% , Doar prin utilizarea Vitaminei D.
Vitamina D are niste efecte foarte puternice cand este vorba de cancerul de san, in masura in care el este descris ca ‚’’sindromul deficientei de vit.D’’ Desigur ca si alti factori ai stilului de viata, sunt de asemenea cruciali in prevenirea lui. Cum ar fi : nutritia, exercitiile fizice, somnul si  capacitatea de a gestiona stresul cotidian. Oricum importanta acestui ‚’’hormon’’ numit vit.D este evidentiata de fiecare studiu care apare in lumea medicala.
Cred ca 90% din cancerele de san apar datorita carentelor de vit.D- si acestea este 100% preventibil.
Aceasta afirmatie este una  profunda si importanta. Pentru ca aceasta forma de cancer este foarte comuna la femei, cu implicatii multiple in starea generala de sanatate a acestora.
Vitamina D ‚’’dezintegreaza’’ celulele canceroase.

Multi cercetatori aduc tot mai multe argumente  prin care leaga aceasta carenta de D3 de aproape toate formele de cancer de san, pentru ca VitD afecteaza structura celulelor epiteliale. Aceste celule sunt tinute impreuna de o substanta asemanatoare cu lipiciul numita E-cadherina, care asigura structura celulelor. E-cadherina este formata la randul ei din vitamina D si calciu.
Daca nu aveti nivele adecvate de vit.D, aceasta structura se slabeste si celulele nu pot face decat ceea ce sunt programate sa faca pentru a supravietuii- incep sa se multiplice. Acest proces se numeste (proliferare) si scapa de sub control. Rezultatul final fiind o forma de cancer.
Daca apare cancerul de san acesta incepe sa creasca. Vitamina D poate sa opreasca cresterea tumorala pentru ca inlocuieste E-cadherina pierduta. Odata ce cancerul este incetinit, sistemul imunitar poate  distruge mai eficient celulele canceroase pentru ca nu mai trebuie sa lupte cu miliarde de celule. Ci doar cu cele ’’ramase’’
Optimizand Vitamina D se poate reduce riscul nasterilor premature cu jumatate.
Pe langa fatul ca este un puternic factor anticancerigen, daca sunteti insarcinata,vitamina D are alte beneficii importante atat pentru dvs. cat si pentru copilul dumneavoastra. Din pacate un procent extrem de mare (80%) din femeile gravide sunt deficiente in vitamina D, si tu cu siguranta nu ai vrea sa fi una din ele.
Carol Wagner si Bruce Hollis au studiat efectele vitaminei D asupra unui grup de femei insrcinate si au avut rezultate spectaculoase. Studiul a constat in administrarea de 4.000IU de vitamina D acestor femei si au constatat o scadere cu 50% a nasterilor premature a copiilor.
Vitamina D este eficienta la imbunatatirea altor eventuale probleme ce pot sa apara in timpul sarcinii. Aici putem aminitii si reducerea riscului unei greutati sub medie a fatului si sa nu fie nevoie de nastere cu cezariana.
Tot ce conteaza este nivelul de Vitamina D din sange
Nu conteaza atat de mult cat timp petreci in soare sau cat de mult suplimentezi cu vitamina D3, daca nivelul seric de D3 este mic atunci esti expus riscului imbolnavirilor. Este atat de simplu!  Si singurul fel in care poti sa afli nivelul seric, este daca il testezi. Pana astazi, medicii nu pot da o explicatie de ce oamenii raspund  atat de diferit la suplimentarea cu D3. Iar nivelele serice de 25hidroxi D3 sunt diferite la aceeasi cantitate de D3 suplimentata. Pana cand stiinta va ajunge la o concluzie, singurul solutie este sa faci aceasta analiza periodic.
Majoritatea laboratoarelor fac aceasta analiza ( 25 hidroxi D3) este recomandat sa fie facuta  la fiecare 3-6 luni pentru ca este nevoie de cel putin 3 luni penteu a se stabiliza nivelul, dupa orice schimbare in timpul de expunere la soare sau dozele diferite de suplimentare.
Fereastra optima este de 50-70ng\ml. Peste 20ng\ml este suficient sa impiedice dezvoltarea rahitismului.Peste 30 asigura gingii sanatoase. 40 sau mai mult asigura o protectie eficienta anticancer. Stiinta progreseaza foarte lent si inca nu sunt dovezii concludente ce beneficii avem la doze de 50-70ng’ml. Ce se stie cu siguranta, este ca nu va doriti peste 200ng\ml pentru ca in doza aceasta exista riscul de hipercalcemie, in cazul in care suplimentati cu calciu din suplimente si daca nu aveti destula vitamina K2.
Este foarte greu sa ajungi la intoxicatie cu D3
Cea mai buna metoda de optimizare a nivelului de D3 este sa te expui la soare. Aceasta metoda inlatura practic orice risc de supradoza. Este nevoie sa expui 40% din corp , pentru aproximativ 20 de minute intre ora 10am si 2 pm in lunile de vara (iunie iulie august)
Daca folositi un supliment oral, studile recente sugereaza ca este nevoie de aproximativ 8000IU de D3 pe zi , pentru a obtine un nivel seric de peste 40ng\ml. Dar amintiti-va ca daca suplimentati D3 aveti nevoie si de vitamina k2 ori din alimente ori din suplimente. Carenta de vitamina K2 este cea care produce simptomele de toxicitate cand se suplimenteaza D3. Acestea include o calcificare care duce la o calcifiere a arterelor. Oricum suplimentarea cu D3 este considerata sigura. Chiar si institutile conservatoare de medicina, recomanda ca sigure doze de pana in 10 000IU\zi.
Echilibrul ideal intre D si K2 nu este inca reglementat. Dr Kate Rheaume-Bleue, autoarea cartii: Vitamina K2 si Paradoxul Calciului: Cum aceasta necunoscuta vitamina iti poate salva viata., sugereaza 150-200micrograme de K2 pe zi va asigura o sanatate optima, daca nu suplimentezi cu D3. In cazul suplimentarii cu D3 tineti minte sa mancati mai multe alimente fermentate si frunze verzi( varza Kale, patrunjel)
Cum Vitamina D poate sa optimizeze sanatatea
Ultimele studii arata ca vitamina D este absolut critica pentru o sanatate buna si preventia bolilor. Vitamina D afecteaza ADN-ul prin receptorii (VDRs) care se leaga de anumite parti ale genomului uman. Cercetatorii au identificat pana acuma aproape 3000 de gene care sunt influentate direct de nivelele de D3. Si receptori de vit D au fost gasiti in peste tot in corpul uman.
Este o minune faptul ca , nu conteaza ce fel de boala sau simptom este investigat, vitamina D se pare ca joaca un rol crucial in oricare dintre ele.


joi, 14 noiembrie 2013

Tu pe ce "frecventa" alegi sa functionezi de obicei

Nu este de mirare ca am uitat cum sa ne relaxam si suntem insomniaci.
In ziua de azi, viata agitata si avida de competitie a devenit un lucru “normal”, chiar aplaudat. Cu cat te zbati mai mult, cu cat esti mai “busy” si ai mai multe pe cap, cu atat esti un model pentru ceilalti. Din pacate, intr-un asemenea tamtam,  creierul “uita” sa mai produca unde de tip Alpha si Teta si ruleaza la “foc automat” in unde inalte care “prajesc creierul”. Dar ce sunt aceste unde?

Cu siguranta ca ati auzit expresia: “Nu suntem pe aceeasi frecventa”. Ei bine, aceasta expresie nu este doar o metafora poetica, ci un adevar demonstrat stiintific.

Pe parcursul unei zile, fiecare dintre noi ne schimbam “starea” de cateva ori, fie ca suntem sau nu constienti de acest lucru.  S-a demonstrat ca fiecarei stari ii corespunde o anumita frecventa de oscilatie a creierului. Aceste frecvente sunt monitorizate cu ajutorul echipamentelor speciale, folosite pentru investigatii neurologice, cum ar fi EEG sau electroencefalograma.

Spre exemplu, in timpul unei conversatii, frecventele emise de creier intra in gama Beta (14-40 Hz).  La fel se intampla in situatiile de stres intens sau agitatie mentala, de unde si expresia: “Simt ca imi ia foc creierul”. Aceste unde sunt esentiale pentru ca ne ajuta sa ne desfasuram activitatile pe timpul zilei, dar mentinerea lor permanenta ne  induce o stare de stres continuu, de care nu suntem intotdeauna constienti.

In momentele de relaxare cu ochii inchisi, atunci cand abia ne-am trezit din somn sau atunci cand meditam, frecventele coboara in gama Alpha (8 -13 Hz). Aici corpul este foarte relaxat, chiar daca mintea “gandeste” sau se concentreaza pe diverse lucruri. Oamenii care petrec mai mult timp din zi pe frecvente Alpha, sunt mai putin susceptibili sa sufere de anxietate sau alte tulburari nervoase. La fel, pentru a ne stimula creativitatea, creierul trebuie sa genereze o “explozie” de unde Alpha pe parcursul unei zile. Persoanele foarte creative gasesc cele mai bune solutii cand sunt puse in fata dificultatilor. Oricine are nevoie de un nivel crescut de creativitate, nivel care poate fi accesat prin inducerea starilor Alpha.

In starea de somnolenta, spre exemplu atunci cand visam “cu ochii deschisi”, frecventele ajung in gama Teta (3-7 Hz).
Se considera ca intuitia este cu atat mai dezvoltata cu cat ne mentinem mai mult in jurul nivelului de 7,5 Hz, la trecerea dintre Alpha si Teta.

In cel mai adanc stadiu al somnului, aceste frecvente  coboara din ce in ce mai mult, intrand in gama Delta (0,1-3 Hz), in care starea de constiinta nu mai exista. Somnul profund este esential in procesul de vindecare si regenerare.

Oricare dintre cele 4 stari este necesara, si de aceea trebuie sa putem sa le “schimbam” cat mai usor, pentru a nu avea probleme. Spre exemplu, daca nu putem intra in starea Teta sau Delta, vom suferi de insomnie. Daca  stresul, grijile si ingrijorarea nu ne lasa sa parasim starea Beta, putem suferi boli generate de stres.

Creierul este foarte sensibil la stimuli, de aceea un miros, sunet,  gest, o “vorba grea”  ne poate  “baga” pe o alta stare sau, altfel spus, ne induce o alta frecventa. Astfel se explica si expresia: “Mi-a stricat ziua” sau “Mi-a facut ziua mai frumoasa”.

Intelegand cum functioneaza frecventele emise de creier, vom intelege cum apare somnul si ce putem face ca sa-l “prindem”.




luni, 11 noiembrie 2013

Varza fermentata - doza masiva de probiotice fara lactoza

Stiai ca in urma cu 2000 de ani in China, varza murata era alimentul de baza pentru muncitorii care lucrau la ridicarea Marelui Zid Chinezesc?

Varza murata se produce in urma procesului de fermentatie. Fermentatia ii da verzei un gust si o aroma deosebite, astringente, si contribuie la dezvoltarea bacteriilor lactice care se gasesc in mod natural in frunzele de varza proaspata.
Aceste bacterii probiotice (Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus brevis and Lactobacillus plantarum) sunt deosebit de benefice pentru sanatate, fiind denumite si ‘bacterii bune”.

Cum ne ajuta probioticele din varza murata?
1. Restabilesc echilibrul florei din intestine si colon. Odata ce flora bacteriana a fost refacuta, creste numarul de enzime care descompun alimentele, astfel ca hrana este mai bine digerata iar nutrientii mai bine absorbiti in sange; putem tolera din nou alimente care acum ne fac rau;. probioticele limiteaza inmultirea bacteriilor “rele” din intestine, cum ar fi Candida.
Retine!  Extinderea ciupercii Candida Albicans poate fi stopata prin consumul de varza murata.

2. Intaresc sistemul imunitar. Daca in trecut Hippocrate spunea ca “toate bolile isi au originea in colon”,  astazi stiinta atesta faptul ca, intr-adevar, “80% din sistemul imunitar se afla in intestine si colon”, ceea ce inseamna ca 80% dintre boli apar secundar suferintei tractului digestiv. Aceasta suferinta poate fi una “tacuta” (spre exemplu, cand bacteriilor “rele” se dezvolta ‘”pe nesimtite”!) sau zgomotoasa (intestin iritabil). Bolilor digestive “nu se vad”, si de putine ori “se simt”, pentru ca mucoasa tubului digestiv se reinnoieste permanent la fiecare 4 ore, dar reinnoirea nu inseamna si vindecare, ci doar protectie.

3. Sustin tratamentul cu antibiotice. Persoanele care iau antibiotice trebuie sa suplimenteze dieta cu probiotice. Daca ar consuma varza murata in timpul tratamentului, efectele negative ale antibioticelor asupra tractului digestiv ar fi aproape nule.

4. Inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, in special a celor localizate in colon, plamani, ficat sau la nivelul sanilor. Spre exemplu, in Polonia femeile consuma mai multa varza murata decat in America, iar daca emigreaza in Statele Unite incidenta cancerului creste in randul polonezelor.

5. Lupta cu gripa si raceala. In timpul epidemiei de Gripa Aviara, un om de stiinta corean a facut un experiment pe 13 pui infestati, pe care i-a hranit cu  extract de Kimchi, un preparat traditional pe baza de alimente de sezon fermentate, in special varza. In urma acestei “diete” mai speciala, 11 dintre pui si-au revenit surprinzator.


Atentie! Datorita faptului ca efectele consumului de varza murata sunt atat de puternice, tebuie consultat specialistul inainte de a o integra in meniul zilnic.