Ponturi Sigure Pentru Pariuri Sportive


luni, 13 ianuarie 2014

Drojdia inactiva, o sursa excelenta de B-uri pentru creier

Drojdia nutritionala (in limba engleza “nutritional yeast”) - denumita si drojdie inactiva - se fabrica dintr-o ciuperca careia ii plac "culturile dulci" (trestia de zahar, sfecla de zahar). 
Dupa ce este recoltata, trebuie sa fie "dezactivata", adica omorata prin uscare la temperaturi ridicate. Odata dezactivata, nu mai este vie, deci nu mai are puterea de a creste si a se multiplica. Prin urmare, nu poate fi folosita la facutul painii, de exemplu. Dupa uscare, este rasnita si transformata intr-un fel de pudra sau fulgi, fiind mai apoi vanduta sub aceasta forma.

In timpul uscarii, deoarece celulele de drojdie sunt omorate iar proteinele care o alcatuiesc se descompun in aminoacizi, in drojdie se formeaza acid glutamic, esential pentru creier si direct raspunzator de gustul “umami”, cel mai bun gust pe care il putem percepe. De aceea, se pare ca adaugata in mancarurile “de regim” (cele mai fara gust!) le face mai usor de tolerat din punct de vedere “gustativ”!

Drojdia inactiva este o sursa excelenta de vitamine B, esentiale pentru creier si sistem nervos. Fara aceste vitamine nu se pot fabrica neurotransmitatori iar celulele nervoase nu pot comunica intre ele.  In legatura cu vitamina B12 - de care in special veganii si vegetarienii au nevoie pentru ca persoanele care consuma carne sunt feriti de deficienta de B12 – se pare ca aceasta nu exista in drojdie pentru ca nu o poate produce, dar anumite suplimente de drojdie inactiva o contin doar pentru ca este ulterior adaugata de catre producatori.

Contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, pe care corpul nostru nu ii poate produce, fiind o sursa excelenta de proteine si, prin urmare, o varianta la consumul de produse animale.

Datorita continutului de fibre, drojdia inactiva previne constipatia si trateaza afectiunile colonului.

Drojdia inactiva este o sursa importanta de acid folic (vitamina B9), fiind recomandata femeilor care isi pregatesc corpul pentru a ramane insarcinate, si celor care sunt in primele 2 luni de sarcina, pentru a sustine dezvoltarea sistemului nervos la fat.Acidul folic are rol esential in formarea globulelor rosii si previne simptomele de anemie care pot aparea in perioada sarcinii (senzatie de lesin, palpitatii, oboseala, migrene, lipsa de oxigen, dificultati de respiratie, slabiciune generala etc).
Deficienta in acid folic poate duce la defecte in formarea maduvei spinarii la fat (afectiunea “spina bifida”), “buza de iepure” si “gura de lup”, anemie sau astm la bebelus, malformatii cardiace sau ale aparatului urinar, absenta unei portiuni din creier.
Atentie! Deoarece tubul neural la fat se formeaza in prima luna (chiar inainte de a afla ca esti insarcinata!), este bine sa suplimentezi dieta cu drojdie inactiva in cazul in care iti doresti un copil.


Poate fi folosita ca adaos in supe, sosuri, presarata peste salate sau floricele de porumb (popcorn),
oua fierte moi, supe-crema, budinci, mancaruri "fara gust" sau legume la cuptor.


Doza zilnica recomandata de 2 linguri de pudra de drojdie inactiva contine urmatorii nutrienti (valorile sunt traduse cu aproximatie, pentru drojdia simpla, nefortificata cu alte vitamine si minerale):

Proteine  – 9 g (16% din DZR la adulti);
Vitamina B1 – 1,4 mg (DZR 1,1 mg la adulti);
Vitamina B2 – 0,7 mg (DZR 1,1 mg la adulti);
Vitamina B3 (Niacina) - 5,3 mg (DZR la adulti 14 mg)
Viatmina B5 – 0,4 mg (DZR la adulti  5 mg)
Vitamina B6 – 0,6 (DZR la adulti 1,5 mg);
Vitamina B9 (acid folic) – 0,042 mg/ 42 mcg ( DZR la femei insarcinate 600 mcg)
Zinc  2 mg (DZR 22,5-50mg la adulti)
Energie - 80 de calorii;
Fibre solubile – 7 g;
Carbohidrati - 14 g.
Drojdia inactiva mai contine minerale precum calciu, magneziu, cupru, crom, fier, potasiu.

De retinut! Daca cumva gasiti anumite suplimente de drojdie inactiva care contin o cantitate mai mare de nutrienti, este bine sa stiti ca acesti nutrienti au fost ulterior adaugati in procesul de fabricatie.


vineri, 10 ianuarie 2014

Laptele de canepa, bautura sportivilor


       
     Canepa este o planta care creste fara sfiala pe holdele Romaniei, dar careia nu i-a fost acordata nicicand prea multa atentie, fiind considerata de necunoscatori fie o simpla buruiana, fie  o planta ilegala, o “mairjuana”! 

     Ma intreb, cum am putea face oamenii sa fie mai putin reticenti in privinta “noilor” alimente, “vechi” de cand lumea?! Prin ce metode i-am putea face sa inteleaga ca exista anumite alimente “ieftine si bune” care le-ar putea imbunatati starea de sanatate odata ce le-ar consuma ?

Pentru ca, in ceea ce priveste alimentatia, noi, romanii suntem destul de traditionalisti spre deosebire de alte natii. De sarbatori, de zilele de nastere si, in general, zi de zi, gatim si punem pe masa doar alimente “clasice” care au facut parte din dieta intregului “arbore genealogic”! Cu greu ne-am abate de la aceasta regula! Spre exemplu, daca am indrazni sa ne servim musafirii cu lapte de canepa, am fi cu siguranta considerati niste “tipi extravaganti”. Pentru ca nu multi sunt cei care se arata incantati sa deguste o licoare “suspecta”. Chiar si in urma interogatoriului raman sceptici si neincrezatori. Prefera sa guste din politete, dar nu si-ar prepara “asa ceva” acasa.

Laptele de canepa este una dintre aceste bauturile-aliment, atat de bogate in nutrienti. Se recomanda tuturor, dar mai ales acelor persoane cu intoleranta la lactozacare nu pot consuma lapte de aca sau alte produse lactate.
Desi laptele de canepa se obtine tot prin “stoarcere”, din fericire nu avem nevoie de niciun animal pe care sa il crestem in bucatarie! Tot ce ne trebuie este un blender, cateva borcane pline cu seminte de canepa in camara (adunate de pe camp!) si un robinet functional sau bani de apa plata!
Iata cum se obtine.
1. Mai intai, se tin la inmuiat semintele de canepa timp de 12 ore (o cana de seminte pentru 1,5 litri de
apa);
2. Se adauga intr-un blender mare  impreuna cu  alte 2 cani de apa si se mixeaza timp de 2-3 minute pana cand rezulta un fel  de pasta zemoasa;
3. Se mai adauga putina apa, apoi se strecoara printr-o strecuratoare medie sau tifon;
4. La final, se adauga atata apa cat mai este nevoie pana la 1,5 litri iar lichidul se poate consuma pe perioada unei zile intregi.
Rezista la frigider timp de cel mult 3 zile.


Lapte de canepa, deliciul celor mici

Dupa cum observam, laptele de canepa este foarte hranitor iar copiii vor fi incantati de spuma sa, asemanatoare laptelui. Pentru ca cei mici sunt atrasi in principal de gust, textura si culoare, laptele de canepa se poate combina cu cacao, pudra de roscove, miere sau cu suc din fructe de padure blenduite. Inlocuind laptele de vaca, laptele de canepa sustine buna dezvoltare a creierului, sistemului nervos la cel mic, tine la distanta tulburari psihice precum ADHD sau autismul, bolile inflamatorii, raceala si otitele. Pe langa toate acestea, consumul de lapte de canepa previne congestia nazala, alergia alergiile alimentare, problemele de digestie, "ceata" mentala si slaba concentrare.



Ce nutrienti contine laptele de canepa?

In primul rand, trebuie mentionat ca nutrientii pe care ii contine laptele de canepa sunt foarte bine asimilati in organism, spre deosebire de cei proveniti din laptele obisnuit. Aceast lucru se explica prin faptul ca laptele de canepa este mult mai usor de digerat decat cel de  vaca. Acesta din urma ingreuneaza digestia, congestioneaza limfa, creeaza aciditate in corp, pune “stres” pe rinichi si multe alte efecte “secundare”. Pe de alta parte, laptele de canepa este o sursa vegetala de nutrienti si, ca urmare, organismul este capabil sa ii recunoasca rapid si sa stie exact ce face cu ei mai departe, spre deosebire de aceiasi nutrienti proveniti din suplimente, de exemplu. Dar iata despre ce nutrienti este vorba:
-       Raportul perfect dintre acizi grasi Omega 3 si Omgea 6 de care corpul are nevoie pentru a intretine sanatatea creierului, inimii, celulelor, sistemului nervos;
-      Toti cei 10 aminoacizi esentiali, pe care organismul nu ii poate fabrica singur si pe care trebuie sa ni-i asiguram prin dieta;
-          Minerale precum calciu, potasiu, zinc, magneziu, fier, fosfor, care ajuta la buna functionare a sistemului osos, cardiovascular si a nervilor;
-          Vitaminele A, D, E, B12, acid folic.
      Deoarece contine toti aminoacizii esentiali, laptele de canepa este esential in dieta sportivilor  (pentru ca reface masa musculara); in alimentatia persoanelor care nu consuma carne  (pentru ca nu isi pot lua toti aminoacizii esentiali din alte surse vegetale); in alimentatia persoanelor cu orice tulburari de natura nervoasa (pentru ca nervii au nevoie de aminoacizi pentru a functiona corespunzator).

Datorita nutrientilor pe care ii contine, consumul periodic de lapte de canepa previne boli si afectiuni precum: osteoporoza, boli autoimune, afectiuni datorate unui sistem imunitar slabit, tulburari de erectie, artrita, reumatism, boli ale oaselor, boli de inima, afectiuni degenerative ale creierului, tulburari nervoase si neurologice.

Alergiile alimentare si copiii



Ar fi  prea putin daca am face referire doar la stilul de viata al secolului XXI. Ce manaca copiii nostrii zilnic, ce reclame sunt pe toate posturile de TV. Conteaza si ce a mancat , ce a pus pe piele si ce a respirat mama in cele 9 luni de sarcina dar si inainte. Intrucat toate acestea au o influenta majora in declansarea alergiilor si sensibilitatii alimentare a celor mici. Alaturi de aceste alergii mai apar si numeroase boli ale copilariei si alte afectiuni de la otita medie la tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD) si enurezisul.


ADHD.
A devenit din ce in ce mai des intalnit si este diagnosticat de tot mai multi doctori. Ii afecteaza pe baieti de cinci ori mai mult decat pe fete. O treime din ei se transforma in adulti cu ADHD. Nu exista teste de laborator sau clinice care sa diagnosticheze clar aceasta afectiune: hiperactivitate si impulsivitate atat de grava incat afecteaza capacitatea de functionare a copilului. Medicamentele prescrise de medic, in special Ritalinul (metilfenidat) a inceput sa se vanda ca painea calda, desi are efecte negative pe termen lung.

Nu inteleg de ce este ignorat rolul pe care alergiile alimentare si sensibilitatea la anumiti aditivi alimentari  chimici il au in cazul copiilor cu ADHD. Dr Joseph Egger si colegi sai de la Universitatea din Munchen au pus 76 de copii cu ADHD grav pe o dieta hipoalergenica (cu potential alergic scazut). Rezultatele au fost uimitoare: 82% din copii s-au simtit mai bine dupa acea dieta. Unul din patru copii cu ADHD grav s-au insanatosit complet. Si mai remarcabil a fost faptul ca, dupa dieta, alte simptome care nu aveau legatura cu  ADHD s-au ameliorat.

Apoi, Eger le-a dat copiilor alimente cu coloranti si conservanti artificiali. Substantele cele mai problematice au fost acidul benzoic si tartrazina (E 210 si E 102) Insa nici un copil nu a reactionat doar la acesti doi aditivi alimentari. Reactiile alergice au fost provocate  de un total de 46 de alimente diferite. Griul, laptele de vaca, soia, ouale, strugurii, ciocolata, portocalele si arahidele s-au numarat printre alergenii alimentari cei mai obisnuiti. Dintre alimentele care nu au provocat simptome fac parte salta verde, varza, conopida, telina, fasolea verde si ouale de rata.

Studiu de caz: De la varstra de doi ani Ana suferea de irascibilitate, insomnie cronica, hiperactivitate, infectii ale sinusurilor si urechii medii, dureri de articulatii, cearcane intunecate in jurul ochilor. Dupa multe tratamente fara nici un rezultat sau vre-o ameliorare, pe la cinci ani, parintii i-au facut un test pentru alergii alimentare IgG-mediat. Au descoperit ca fiica lor era alergica la 22 de alimente. Deasemenea au descoperit ca avea alergii si la anumite substante din aer- la mucegai, par de caine, polen, acarieni. Dupa ce au eliminat din dieta ei toate cele 22 de alimente si au inlaturat si sursele de alergeni din aer, simptomele ei s-au ameliorat rapid. Acum este in varstra de 12 ani, Ana este sanatoasa si nu are nici un simptom din cele anterioare.

AUTISMUL
La copiii cu autism, dovada existentei unei alergii alimentare, mai ales la cereale cu gluten si lapte, este mai mare chiar si decat in cazul copiilor cu ADHD. Primele studii si teste clinice le-au facut chiar parintii acestor copii, dupa ce au observat imbunatatiri majore dupa ce le-au schimbat dieta.
Graul si produsele lactate-glutenul si cazeina , proteinele  pe care acestea le contin-sunt alimente legate cel mai puternic de autism. Aceste proteine sunt greu de digerat si, mai ales daca sunt introduse in frageda copilarie, pot duce la alergii. Fragmente din acestea sunt cunoscute sub numele de peptide, ele pot imita endorfinele substante chimice din creier, de aceea sunt numite de obicei ''exorfine''.
Prin imitarea endorfinelor corpului, ceea ce face si heroina, organismul devine mai putin sensibil la propriile sale  endorfine naturale, fapt care duce la o pofta si mai mare pentru exorfinele din lapte si grau.
Cele mai comune alergii alimentare si intolerante chimice la copii autisti sunt:

  • -grau si alte cereale cu gluten
  • -lapte si alte produse lactate ce contin cazeina (zerul nu contine cazeina si nici grasimi)
  • -alimente din familia solanaceelor (cartofi, rosii, vinete si ardei)
  • -paracetamol
  • -salicilati (cum ar fi aspirina)
  • -tartrazina (E102), acid benzoic (E 210) si glutamat monosodic  sau  VEGETA!!! ( MSG/ E621)
Daca aveti un copil care sufera de autism sau de sindromul Asparger, va recomandam sa luati in considerare si alergiile alimentare pe langa vaccinuri, una dintre posibilele cauze.

INFECTII ALE URECHII, NASULUI SI GATULUI
Toti parintii sunt constienti de agonia prin care trece copilul lor atunci cand sufera de o infectie a urechii, care de multe ori poate sa implice si nasul si gatul. Ele sunt de doua feluri: Otita medie acuta si otita medie exudata (denumita si otita soroasa) caracterizata prin aglomerarea de fluid in urechea medie. Din pacate ''solutia'' imediata sunt antibioticele desi exista dovezi clare ca administrarea frecventa a acestora si repetitiva in tratarea otitei medii sporeste sansele de revenire a acesteia de trei pana la sase ori. 80% sau chiar mai mult din problemele acestei afectiuni pot fi evitate prin identificarea si evitarea alergenilor alimentari, deoarece cel putin patru din cinci copii bolnavi de otita au alergii alimentare.
Reactia alergica provoaca umflarea si inchiderea ''trompei lui Eustache'' care dreneaza urechea medie.Daca identificati si evitati alimentele la care sunteti alergic, trompa lui Eustache se deschide si se dreneaza, iar infectia si/sau surplusul de fluid dispar. Nu va mai fi nevoie de vizite lunare la medic sau de antibiotice care nu au rezultate prea bune. E simplu

ASTMUL
De obicei alergiile alimentare provoaca boli ale cailor respiratorii, dintre care cea mai grava este astmul. In Marea Britanie, unul din cinci copii au astm, comparativ cu unul din douazecisicinci la adulti. De astfel astmul este acum principala cauza a absenteismului de la scoala la copiii sub 15 ani. La copii, aceasta afectiune le poate afecta increderea in ei si ii face sa stea cu frica urmatoarei crize. Incercarea de a vindeca sufocarea si tusea in loc de depistarea cauzei care le provoaca reprezinta o solutie limitata. Recomandam ca toti copii care sufera de astm sa faca testul pentru alergii alimentare.

SOMNUL DIFICIL SI ENUREZISUL (udarea patului in timpul noptii)
In eforturile mari pe care parintii le fac ca sa isi culce copiii, ei nu isi dau seama ca alergiile alimentare pot fi cauza hiperactivitatii lor. Paharul cu lapte dinainte de culcare poate inrautati situatia in loc sa o amelioreze. Laptele( nu cel de mama) este un alergen obisnuit la copii mici. Bebelusii cu probleme de somn aveau niveluri ridicate de anticorpi in cazul consumului de lapte, iar cand laptele a fost eliminat din regimul lor alimentar, somnul lor a revenit la normal. Cand laptele a fost reintrodus in dieta insomnia a revenit. In alt studiu, 17 copii cu varstra de sub cinci ani au fost trimisi la o clinica pentru probleme de somn. Pentru a afla daca alergia alimentara contribuie la insomnie, laptele de vaca a fost exclus din dieta lor. In interval de sase saptamani, copiii adormeau mai usor si dormeau mai profund si mai mult, in medie intre 5,5 si 13 ore. Reintroducerea laptelui de vaca in dieta lor a dus la revenirea insomniei. Desigur insomnia poate fi provocata de alte alergii, astfel cel mai bine este sa va testati copilul.
Cat despre udatul patului in timpul somnului, alergiile alimentare sunt o cauza majora. Dupa teste efectuate pe copii care sufereau de migrene si hiperactivitate dar si de enurezis, au observat ca o dieta fara alimente alergene enurezisul a disparut la jumatate dintre ei si la jumatate s-a ameliorat.
Majoritatea bolnavilor de enurezis sufera de alergii alimentare ascunse. reactile alergice pot sa irite peretele vezicii si , de asemenea sa provoace tulburari de somn precum enurezisul. Dupa vindecarea alergiei alimentare, copilul doarme mai linistit si se poate trezi sa mearga la toaleta la timp.
In articolul acesta gasiti mai multe suplimente antialergice.
sursa: https://www.patrickholford.com/
sursa: https://www.patrickholford.com/books/hidden-food-allergies

joi, 9 ianuarie 2014

Instabilitatea emotionala, un prim semn de deteriorare a creierului



Persoanele plangacioase, hipersensibile sau vesnic nemultumite, pe care ne simtim “obligati” sa le consolam mai tot timpul, ne obosesc si, pentru ca nu ne putem da peste cap ca sa le multumim, preferam sa le tinem la distanta.
La fel, ne ferim de cei cu tendinte agresive sau maniacale. Nici cei care se ingrijoreaza din orice si “fabrica” scenarii obsesive nu ne atrag aproape de ei. Unii ne sperie, altii ne transmit si noua starea lor negativa iar altii ne “trag in jos”. Poate ca, din exterior, comportamentele lor “instabile” par “capricii”, insa suferintele sunt reale si foarte “chimice”. Cel mai frecvent, aceste persoane au nevoie de restabilirea echilibrului de substante la nivelul creierului care se poate face printr-o nutritie corespunzatoare.

Cand trecem printr-o perioada stresanta, nu de putine ori starea de echilibru interior se clatina, devenim agitati, mai sensibili la stimuli externi si mai putin capabili de autocontrol. La fel  se intampla si in  momentul in care suferim de o boala acuta sau cronica. Pana si cea mai mica raceala sau durere de cap ne poate transforma in niste copii irascibili.
Acest lucru se intampla deoarece oricare dintre aceste situatii (stres, boala, lipsa somnului, malnutritie etc) “epuizeaza” sistemul nervos, il consuma sau ii “fura” nutrientii.
Insa, in cazul persoanelor sanatoase, aceste stari sunt trecatoare si dispar odata ce factorul declansator inceteaza. Nu este normal ca aceste dispozitii sa persiste sau sa fie incadrate la “trasaturi de caracter” (“Asa sunt eu!”). Aceasta incadrare le face sa para inofensive cand, de fapt, pot ascunde o adevarata problema de natura medicala.

Departe de a fi doar o conditie de ordin psihologic, instabilitatea emotionala ascunde cel mai frecvent un dezechilibru biochimic la nivelul creierului, dezechilibru care afecteaza functionarea normala a celulelor nervoase.
Instabilitatea emotionala persistenta poate fi primul semn de deterioare a sistemului nervos, de aceea nu trebuie incurajata, ci tratata.

Acest dezechilibru biochimic poate aparea din urmatoarele motive:
1. Scaderea productiei de ATP - o coenzima cu rol in productia de energie celulara; acest fpt afecteaa functionarea mitocondriilor..
2. Degradarea mielinei – invelisul izolator de protectie al nervilor – care acopera si protejeaza fibrele nervoase asemeni unui cablu de curent; in lipsa ei mielinei, fibrele nervoase s-ar “parli” din loc in loc, si ar produce “supraincalzirea” creierului si a sistemului nervos);
3. Scaderea productiei de neurotransmitatori care impiedica buna comunicare dintre celulele nervoase si dintre sistemul nervos si organe.

Persoanele care sufera de instabilitate emotionala nu se caracterizeaza intr-un singur fel, ci pot suferi diferite tipuri de tulburari:

·     1.     tulburari de personalitate (tulburarea obsesiv compulsiva care se manifesta prin teama exagerata a
unei persoane de anumite situatii cum ar fi teama de
      boala, de saracie, de microbi, de a nu uita usa 
      deschisa sau fierul de calcat in priza etc; 
    tulburarea narcisista, in care persoanele respective 
     au un simt crescut al propriei importante si simt nevoia 
     de a fi admirate, se cred superioare celorlalti insa,
      in schimb, in spatele acesti “masti” se ascunde o 
     slaba incredere in sine, fiind vulnerabile la cea mai 
     mica critica; tulburarea dependenta, in care persoanele devin foarte usor dependente de orice, iar cand isi “trateaza” o anumita dependenta, nu trece mult si apare
alta; tulburarea histrionica, in care persoanele
      respective simt nevoia sa atraga prin orice atentia 
      celor din jur;  tulburarea paranoica, cu suspiciune 
       fata de alte persoane, grandomanie;

Atentie. In general, o tulburare de persoanlitate care 
 nu este tinuta sub control atrage dupa sine o
alta tulburare de persoanlitate iar in timp se 
agraveaza, ceea ce poate duce la tulburari psihice. 


·       2.   tulburari de anxietate (frica irationala de orice, de “viata”, de viitor, de schimbare, de ce pot aduce cu sine unele situatii; teama de situatiile noi; dezvoltarea unor fobii si obsesii, comportamentele obsesiv-compulsive, atac de panica);

·       3. tulburari depresive (descurajare, stari de tristete inexplicabila aparute brusc, tendinta de suicid, ganduri despre moarte, pesimism “cronic”);

4.  tulburari de dispozitie (dificultatea de a mentine o stare psihica pozitiva in echilibru; calmitate, pozitivism, optimism, incredere, siguranta, placere; trecere brusca de la exuberanta la tristete, de la entuziasm la descurajare; usor influentati de intamplarile exterioare; sensibilitate “cronica” exagerata; abuz de substante)


Instabilitatea emotionala poate fi tratata sau ameliorata prin dieta Terry Whals, despre care vom vorbi intr-un articol viitor.



marți, 7 ianuarie 2014

De ce ne baloneaza fructele?


Multa lume asociaza senzatia de balonare cu o problema de stomac, insa ea poate fi data de consumul alimentelor sanatoase.
De ce credeti ca fructele ne “umfla la stomac”? Putem manca fara grija o portie mare de cartofi prajiti sau o pizza imensa, dar cateva mere consumate in graba ne pot pune capac. Ce sa fie, oare?

Fibrele vegetale sunt acele fire lungi si subtiri din alimente care, pentru a fi digerate si descompuse in mici particule care sa poata patrunda in sange, au nevoie de o enzima, pe nume Celulaza.
         Spre deosebire de sistemul digestiv al animalelor, cel al oamenilor nu este “dotat” cu aceasta enzima si nici nu o poate “fabrica” cumva din alte substante. Din acest motiv,  nu putem digera fibrele alimentare si, ca atare, nu le putem absorbi.  Si daca tot nu le putem absorbi, de ce le mai consumam?

In primul rand, sa nu uitam ca niciodata nu consumam doar fibre alimentare “solitare”, ci acestea se gasesc “inglobate” in alimente. Iar alimentele care contin fibre sunt si foarte bogate in nutrienti. Si da! Ati ghicit, pe acestia ii absorbim! Totusi, iata care sunt principalele motive pentru care consumam fibre.

    1. Pentru ca nu pot fi absorbite, fibrele alimentare doar traverseaza tubul digestiv si il curata, asemeni
unui burete abraziv, de rezidurile care s-au sedimentat pe peretii intestinului si ai colonului. Este adevarat ca, oricat ar fi de bogate in minerale si vitamine, fibrele nu “hranesc”, dar nici nu ingrasa, pentru ca organismul uman nu le poate percepe continutul caloric. Din cauza ca organismul nu extrage din ele calorii, fibrele nu ne ofera energie. Insa nici proteinele, nici zaharurile, nici grasimile, nu pot face “curatenie” in locul lor!

2. Pe langa “serviciul de curatenie” pentru care sunt renumite, fibrele ne ajuta sa ne simtim “plini” dupa mese reduse cantitativ, un sentiment care dureaza mult timp, impiedicand aparitia senzatiei de foame. Persoanele cu sistem digestiv sensibil (afectiuni ale stomacului, vezicii biliare, intestin permeabil, colorn iritabil, gastrita etc) percep aceasta stare de “plenitudine” ca si “balonare”, pentru ca in drumul lor spre iesire, fibrele “zgarie” orice perete inflamat cu care intra in contact, iar acesta se inflameaza si mai tare, umflandu-se.

3. Odata ajunse in colon, fibrele incep sa putrezeasca, contribuind la inmultirea "armatei”
bacteriilor "prietenoase", care vor tine astfel in control bacteriile "inamice". Cand acestea se dezvolta, sistemul imunitar se intareste, toxinele nu mai patrund in sange, substantele hranitoare din alimente sunt mai bine descompuse (deci asimilate), iar corpul absoarbe mai multi nutrienti din mai putina hrana, ceea ce face videcarea mai rapida.

  
Ce sunt fibrele solubile?
Aceste fibre sunt cele  care “atrag lichidele” si pentru acest motiv trebuie sa bem multa apa atunci cand le consumam. Fibrele solubile se dizolva in apa pe care o bem (si care ajunge in stomac) si in sucurile gastrice, transformandu-se intr-o pasta vascoasa sau gel. Acest gel se lipeste si “prinde in
capcana” anumiti componenti periculosi din alimente (cum ar fi zaharul, grasimile, glutenul, metalele grele, toxinele etc), impiedicandu-le absorbtia  in sange.
Fructele si legume sunt cele mai bogate in fibre solubile. Miezul unui fruct (mar, de exemplu) este bogat in fibre solubile, in schimb, coaja, in fibre insolubile. De aceea, persoanele cu sistem digestiv sensibil pot tolera fructele si legumele decojite, insa coaja “le face rau”.
Alimentele bogate si fibre solubile: tarate de Psyllium, taratele si fulgii de ovaz, painea de secara, toate leguminoasele contin si fibre solubile, si fibre insolubile (fasole, mazare, linte)


Ce sunt fibrele insolubile?
Fibrele insolubile sunt acele fibre care nu se dizolva in apa si nici in sucurile gastrice, si prin urmare, nu formeaza niciun fel de pasta! Spre exemplu, daca amestecam zatul de cafea (cafea rasnita) cu apa, acesta se lasa la fund.
 Se pare ca aceste fibre sunt utile in constipatie, sindromul colonului iritabil si diventriculita. Totusi, “dieta cu fibre” nu functioneaza la toata lumea care are aceste probleme. Persoanele sensibile trebuie sa fie foarte atente la reactia organismului, si la cel mai mic discomfort sa intrerupa “tratamentul”.
Alimente bogate in fibre insolubile: cereale integrale (cele care contin si taratele); fructele uscate (prunde, caise, migdale, curmale, mere etc); leguminoasele (fasole, linte, mazare, naut); nuci si seminte (seminte de susan, de floarea soarelui; coaja de la popcron, coaja castravetelui, perelor si strugurilor; ceapa; varza; morcovul; patrunjelul; stevia; etc.
In general, alimentele care contin fibre solubile, contin intr-o proportie mai mica sau mai mare si fibre insolubile.

Ce fel de fibre pot consuma “sensibilosii”?
Este de preferat ca persoanele cu sistem digestiv sensibil sa consume fibre solubile in apa (in special
bine fierte), si sa uite pentru o perioada de cele insolubile. Se recomanda:
-      fructele si legumele decojite (rosii, ardei, castraveti, mere, pere, struguri);
-     sa evite radacinoasele sau, cel putin, sa le fiarba (morcov, sfecla rosie, teline);
-     sa consume painea alba in loc de paine integrala; 
-      sa consume orez alb in loc de orez brun, chiar daca orezul brun este mai sanatos;
-  - sa evite verdeturile “batrane”: spanac “batran’, stevie, urzici, salata verde cu frunza tare sau cea creata, care are o textura mai dura;
-  -  sa evite cu desavarsire sa inghita semintele (chiar si pe cele rasnite): semintele de struguri, pepene, samburii de ciresi etc.
- -  sa evite nucile si semintele, pentru inceput chiar si pe cele hidratate: in, mac, susan, nuci, nuci braziliene, nuca de cocos, seminte de dovleac, de floarea soarelui.
Odata ce tractul digestiv, impreuna cu stomacul, se reface, fibrele trebuie introduse treptat, in functie de toleranta.

Avem nevoie de suplimentare cu fibre? Calitatea fibrelor din alimentatie nu depinde de calitate solului, de cantitatea de nutrienti pe care ii contine, de ingrasamintele sau pesticidele folosite. Asadar, alimentatia abunda de fibre, iar supliemtnarea nu mai este necesara. In cazul celor ce nu pot tolera niciun fel de fibra, se pot recomanda suplimentele de fibre “blande”.