Multa
lume asociaza senzatia de balonare cu o problema de stomac, insa ea poate fi
data de consumul alimentelor sanatoase.
De
ce credeti ca fructele ne “umfla la stomac”? Putem manca fara grija o portie
mare de cartofi prajiti sau o pizza imensa, dar cateva mere consumate in graba
ne pot pune capac. Ce sa fie, oare?
Fibrele
vegetale sunt acele fire lungi si subtiri din alimente care, pentru a fi
digerate si descompuse in mici particule care sa poata patrunda in sange, au
nevoie de o enzima, pe nume Celulaza.
Spre deosebire de sistemul digestiv al
animalelor, cel al oamenilor nu este “dotat” cu aceasta enzima si nici nu o
poate “fabrica” cumva din alte substante. Din acest motiv, nu putem digera fibrele alimentare si, ca atare, nu le putem absorbi. Si
daca tot nu le putem absorbi, de ce le mai consumam?
In
primul rand, sa nu uitam ca niciodata nu consumam doar fibre alimentare
“solitare”, ci acestea se gasesc “inglobate” in alimente. Iar alimentele care
contin fibre sunt si foarte bogate in nutrienti. Si da! Ati ghicit, pe acestia
ii absorbim! Totusi, iata care sunt principalele motive pentru care consumam
fibre.
1. Pentru ca nu pot fi absorbite, fibrele
alimentare doar traverseaza tubul digestiv si il
curata, asemeni
unui burete abraziv, de rezidurile care s-au sedimentat
pe peretii intestinului si ai colonului. Este
adevarat ca, oricat ar fi de bogate in minerale si vitamine, fibrele nu
“hranesc”, dar nici nu ingrasa, pentru ca organismul uman nu le poate percepe continutul
caloric. Din cauza ca
organismul nu extrage din ele calorii, fibrele nu ne ofera energie. Insa nici proteinele, nici
zaharurile, nici grasimile, nu pot face “curatenie” in locul lor!
3.
Odata ajunse in colon, fibrele
incep sa putrezeasca, contribuind la inmultirea "armatei”
bacteriilor
"prietenoase", care vor tine astfel in control bacteriile
"inamice". Cand
acestea se dezvolta, sistemul imunitar se intareste, toxinele nu mai patrund in
sange, substantele hranitoare din alimente sunt mai bine descompuse (deci
asimilate), iar corpul absoarbe mai multi nutrienti din mai putina hrana, ceea
ce face videcarea mai rapida.
Ce sunt fibrele
solubile?
Aceste
fibre sunt cele care “atrag lichidele” si pentru acest motiv trebuie sa
bem multa apa atunci cand le consumam. Fibrele solubile se dizolva in apa pe care o bem (si care ajunge in stomac) si in sucurile gastrice,
transformandu-se intr-o pasta vascoasa sau gel. Acest gel se lipeste si “prinde in
capcana” anumiti
componenti periculosi din alimente (cum
ar fi zaharul, grasimile, glutenul, metalele grele, toxinele etc),
impiedicandu-le absorbtia in
sange.
Fructele
si legume sunt cele mai bogate in fibre solubile. Miezul unui fruct (mar, de
exemplu) este bogat in fibre solubile, in schimb, coaja, in fibre insolubile.
De aceea, persoanele cu sistem digestiv sensibil pot tolera fructele si
legumele decojite, insa coaja “le face rau”.
Alimentele
bogate si fibre solubile: tarate de Psyllium, taratele
si fulgii de ovaz, painea de secara, toate leguminoasele contin si fibre
solubile, si fibre insolubile (fasole, mazare, linte)
Ce sunt fibrele
insolubile?
Fibrele
insolubile sunt acele fibre care nu se dizolva in apa si nici in sucurile
gastrice, si prin urmare, nu formeaza niciun fel de pasta! Spre exemplu, daca
amestecam zatul de cafea (cafea rasnita) cu apa, acesta se lasa la fund.
Se
pare ca aceste fibre sunt utile in constipatie, sindromul colonului iritabil si
diventriculita. Totusi, “dieta cu fibre” nu functioneaza la toata lumea care
are aceste probleme. Persoanele sensibile trebuie sa fie foarte atente la
reactia organismului, si la cel mai mic discomfort sa intrerupa “tratamentul”.
Alimente
bogate in fibre insolubile: cereale
integrale (cele care contin si taratele); fructele uscate (prunde, caise,
migdale, curmale, mere etc); leguminoasele (fasole, linte, mazare, naut); nuci
si seminte (seminte de susan, de floarea soarelui; coaja de la popcron, coaja
castravetelui, perelor si strugurilor; ceapa; varza; morcovul; patrunjelul;
stevia; etc.
In
general, alimentele care contin fibre solubile, contin intr-o proportie mai
mica sau mai mare si fibre insolubile.
Ce fel de fibre
pot consuma “sensibilosii”?
Este
de preferat ca persoanele cu sistem digestiv sensibil sa consume fibre solubile
in apa (in special
bine fierte), si sa uite pentru o perioada de cele
insolubile. Se recomanda:
- fructele si legumele
decojite (rosii, ardei,
castraveti, mere, pere, struguri);
- sa evite radacinoasele sau, cel putin, sa le fiarba (morcov,
sfecla rosie, teline);
- sa consume painea alba in loc de
paine integrala;
- sa consume orez alb in loc de orez
brun, chiar daca orezul brun este mai sanatos;
- - sa evite verdeturile “batrane”: spanac “batran’, stevie, urzici,
salata verde cu frunza tare sau cea creata, care are o textura mai dura;
- - sa evite cu desavarsire sa inghita
semintele (chiar si pe cele
rasnite): semintele de struguri, pepene, samburii de ciresi etc.
- - sa evite nucile si semintele,
pentru inceput chiar si pe cele hidratate: in,
mac, susan, nuci, nuci braziliene, nuca de cocos, seminte de dovleac, de
floarea soarelui.
Odata
ce tractul digestiv, impreuna cu stomacul, se reface, fibrele trebuie introduse
treptat, in functie de toleranta.
Avem
nevoie de suplimentare cu fibre? Calitatea
fibrelor din alimentatie nu depinde de calitate solului, de cantitatea de
nutrienti pe care ii contine, de ingrasamintele sau pesticidele folosite.
Asadar, alimentatia abunda de fibre, iar supliemtnarea nu mai este necesara. In
cazul celor ce nu pot tolera niciun fel de fibra, se pot recomanda suplimentele
de fibre “blande”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu