Ponturi Sigure Pentru Pariuri Sportive


miercuri, 22 ianuarie 2014

Ne vaccinam, sau nu, copilul?


Ca orice viitor parinte, ma intreb: “Oare cum e mai bine, imi vaccinez, sau nu, copilul?” Pentru ca nu as vrea, pentru nimic in lume, sa ii rapesc sansa la o viata normala. Din contra, imi doresc sa ii ofer cel mai bun start  posibil. Voi fi in stare sa iau o decizie inteleapta? Mi-ar fi enorm de greu sa traiesc o viata cu vina de a-mi vedea copilul distrus de inconstienta si mainile mele.
Chestiunea vaccinului nu este doar medicala, ci se rasfrange pe multiple arii de existenta. Lucrurile sunt mai simple cand este vorba numai de noi insine, de ceea ce alegem pentru noi, dar se complica atunci cand suntem fortati, ca parinti, sa “stabilim” binele copilului nostru. Nu suntem Dumnezeu. Numai El poate sti viitorul. Si atunci, ce putem face, ca oameni ce suntem, in acest caz? La cat de controversate sunt informatiile in acest domeniu, cum putem discerne cu o minte “pamanteana” ce este mai bine pentru aceasta fiinta nevinovata? Responsabilitatea alegerii pentru alcineva este o responsabilitate mult prea mare care apasa pe umerii nostri.

Ideea de a scrie un articol despre vaccinare nu a fost o revelatie de moment, ci o consecinta a unei acumulari de informatie (teoretica, dar si receptata prin observare) in acest domeniu. Pentru ca nu stiu cat de mult poti crede intr-un lucru pe care l-ai cunoscut doar la nivel teoretic, daca nu este insotit si de un “exemplu de caz”. Iar aici as include transformarea brutala pe care am vazut-o - cu ochii mei - in evolutia dezvoltarii copiilor unor cunostinte, inainte si dupa administrarea vaccinurilor.

Campaniile de vaccinare au devenit din ce in ce mai acide. In acelasi pas cu jucariile, apare pe piata o "gama larga" de vaccinuri, la libera alegere a parintelui! Libera alegere! Oare?! Cand esti tinut “in frica” si indoctrinat cu toate bolile din lume care l-ar putea “lovi” pe pruncul tau daca nu ii bagi in sange x, y sau z cocktail de substante straine (alias vaccinuri!), nu cred ca mai este vorba de libera alegere. 

Ce se intampla, de fapt? Haideti sa punem cartile pe fata. Suntem impinsi de la spate - de frica pe care o inoculeaza in noi societatea – sa ne injectam copiii ca pe puii de crescatorie. Pe banda rulanta si periodic. Intrebare! Ati observat ca, in ciuda acestui “progres medico-farmaceutic”, copiii nostri sunt din ce in ce mai bolnavi? Cabinetele de psihoterapie sunt pline ochi de copii cu autism, ADHD, agitatie psiho-motorie si alte boli neurologice si, oricat ar parea de absurd, devin alergici la alimentele care exista de cand lumea: alune, oua, portocale etc. Diabetul juvenil isi cere si el portia.. de insulina.
Barbara Lor Fisher, presedintele Centrului National de Informare pentru Vaccinare (SUA) sustine, fara nicio retinere, ca vaccinurile sunt direct raspunzatoare pentru inmultirea numarului de copii cu ADHD, autism, astm, incapacitate de invatare, copii care devin adulti cu lupus, artrita reumatoida, scleroza multipla, fibromialgie, si lista continua. “Foarte bine ati punctat, doamna presedinte!” Pentru ca, ce sunt toate aceste boli? Boli autoimune! Iar bolile autoimune sunt cheia tuturor nenorocirilor provocate de vaccin. Iar in spatele bolilor autoimune sta un sistemul imunitar stresat, care ataca organismul pe care ar fi trebuit, de fapt, sa il protejeze.

Iata care este mecanismul vaccinului
Un vaccin contine substante si proteine straine care, odata intrate in corp, sunt scanate si atacate de sistemul imunitar. Acesta construieste o armata de anticorpi speciali, capabili sa lupte impotriva lor. Pana aici lucrurile par in regula. Doar ca, sistemul imunitar al bebelusului nu este desavarsit, ci intr-o continua formare pana la varsta de 3 ani, motiv pentru care trebuie (cu atat mai mult!) protejat si ferit de factori de stres (chimicale, toxine, virusi, bacterii, boli, proteine straine, si notam aici inclusiv laptele de animal si glutenul din grau, etc). Numai ca, exact aceasta este perioada de varsta in care sunt facute cele mai multe dintre vaccinuri. Din prima zi de nastere! Inainte macar ca organismul copilului sa se acomodeze cu noua viata la lumina!
Doctorul Hyromi Shinya, chirurg cu specializare in colonoscopie (tehnica inventata chiar de el, prin proiectarea instrumentului folosit), autorul cartii “Enzima miracol – Cum sa ajungi sanatos la 100 de ani”, mentioneaza in cartea sa:  Corpul reactioneaza la introducerea unei substante straine prin crearea unei reactii alergice. Acest tip  de alergie la proteine este, in principal, rezultatul consumului de lapte sau de oua. Aportul excesiv de proteine animale si reactiile alergice tot mai dese  sunt cauza cresterii ratei de incidenta a cazurilor de dermatita atropica, eruptii, boli ale colagenului, colita ulcerativa si boala Chron”. As intreba, daca o proteina animala, pe care o consumam de cand lumea, se dovedeste astazi a fi responsabila de boli atat de grave, ce mai ramane de spus de proteinele straine din vaccin care sunt introduse direct in sange, cu atat mai mult la varste in care sistemul imunitar nu este inca format?

Pe de alta parte, acele proteine straine din vaccinuri pot seamana leit cu alte proteine care alcatuiesc corpul nostru. Si cand doua substante sunt identice ca structura, sistemul imunitar nu mai poate face diferenta dintre proteina “din afara” (cea rea) si proteina “dinauntru” (cea buna), astfel ca le ataca pe amandoua in aceeasi masura, declansand inflamatii permanente in corp. Iata cateva exemple de proteine care pot fi confundate cu proteinele din vaccin, si atacate:
-      Colagenul este proteina care intra in componenta cartilajului articular, a pielii si a vasele de sange. Atacul asupra acestei proteine duce la artrita reumatoida, reumatism, boli vasculare, boli de piele (dermatita, dermatoze, edeme, psoriazis, etc);
-          Cheratina este proteina care intra in componenta firului de par si a unghiilor. Daca este atacata, parul incepe sa cada sau isi pierde stralucirea devenind tern, unghiile devin fragile, se rup cu usurinta sau se exfoliaza, apar acele “pete albe”;
-          Enzimele sunt proteine esentiale care participa la toate reactiile chimice necesare pentru mentinerea vietii (sinteza si descompunerea - spre exemplu sinteza neurotransmitatorilor sau descompunerea moleculelor mari in molecule mici pentru a fi asimilate sau a-si indeplini functia; enzime specializate in digestie, responsabile cu digestia carbohidratilor, a proteinelor etc.). Odata atacate, apar boli de metabolism, intolerante sau alergii alimentare, afectiuni neurologice, tulburari psihice (neurotransmitatorii nu sunt sintetizati in lipsa enzimelor specifice) sau orice alt fel de afectiune care exista in lume!
-          Mielina, invelisul fibrelor nervoase (alcatuita din proteine in proportie de 20%,), cand este atacata de sistemul imunitar apar boli precum scleroza multipla, neuropatie diabetica, fibromialgie, oboseala cronica, diverse afectiuni neurologice si psihice.
Alte substante straine din vaccin seamana cu celulele din pancreas. Organismul le ataca si pe ele si apare diabetul de tip 1, dependent de insulina.
Practic, vaccinarea poate declansa in corp orice tip de boala, fara ca noi sa banuim macar de unde a pornit calvarul.

Campaniile antivaccinare nu au aparut fara motiv. Mai exista si oameni, specialisti, carora ‘le pasa”! Cum nu iese fum fara foc, se pare ca foarte multi copii (si adulti) s-au imbolnavit in urma injectarilor in masa. In cartea sa :”Sa traim sanatos fara toxine”, renumitul doctor Robert Morse ne lamureste cu cateva exemple:
-    Vaccinul pentru hepatita B este asociat, in prezent, cu cu artrita, diabetul, afectiuni vasculare,
paralizie, scleroza in placi, boli neurologice;
-          Vaccinul difterie-pertussis-tetanos (DTP) este asociat cu leziuni cerebrale ce declanseaza tulburari neurologice caracteristice  sclerozei multiple sau bolii Parkinson;
-          Vaccinul pentru poliomielita (HIB) este legat de amploarea unor boli ca autismul si cancerul. In acest sens, un analist in probleme de vaccinare, pe numele sau Neil Z.Miller insista asupra faptului ca, inaintea campaniilor de vaccinare impotriva poliomielitei  care a avut loc in America in urma cu 50 de ani, cazurile de cancer erau foarte rare, autismul inexistent iar si bolilele autoimune abia cunoscute. Referitor la acest vaccin, dr. Leonard Horowitz a dezvaluit in cartea sa ”Virusi noi” un lucru impresionant si anume ca, dupa introducerea vaccinului antipoliomielitic, cazurile de poliomielita au crescut (si nu au descrescut, asa cu ar fi trebuit!) cu 680%!
Alte vaccinuri:
-          Vaccinul rujeola, rubeola, urlian (MMR) este asociat cu artrita, alegia la oua, boli autoimune (trombocitemie ideopatica), infectii ale tractului respirator etc. 

Astazi stim cat de periculoase sunt aceste substante straine. Atunci de ce credeti ca ne aflam in continuare in imposibilitatea de a decide? Explicatia ar putea rezulta din precizarea doctorului Robert Morse: “In prezent, se considera ca aceste proteine virale intra, intr-un fel sau altul, in structura ADN a celulelor, fiind transmise apoi prin codul genetic.” Prin urmare, daca noi am primit vaccinul in copilarie, iar acel vaccin ne-a modificat informatia genetica pe care am transmis-o mai departe copilului, se pare ca il facem pe acesta “dependent” de vaccin.  Si cum il putem lasa “descoperit” pe cel mic in fata unor boli cu totul necunoscute cu cateva zeci de ani in urma? Raspunsul ar putea veni, ca o salvare,  din partea unei noi stiinte,
epigenetica. Aceasta este stiinta care considera ca informatia genetica este inferioara mediului de viata (alimentatie, stil de viata, nutrienti etc). Daca implementam cateva caracteristici ale epigeneticii in viata noastra si a micutului, devine posibil sa ii modificam structura ADN-ului, intarindu-i sistemul imunitar.

Mai multe despre “ce am putea face daca ne-am vaccinat deja micutul (iar efectele negative ale vaccinului se resimt)”, in numarul urmator.

joi, 16 ianuarie 2014

Algele de mare, sanatate din "adancuri"

Pana nu demult, cunostintele mele referitoare la algele de mare se invarteau in jurul spirulinei. Intr-un timp, aceasta era cel mai la moda tratament care te punea pe picioare dupa orice astenie de primavara. Mai apoi, au aparut pe piata restaurantele chinezesti, unde gaseai tot felul de preparate din plante si verdeturi marine ceea ce reprezenta o noutate gastronomica pentru noi, romanii. Se zvonea ca datorita alimentatiei, bogate in orez, peste si alge de mare, asiaticii au viata lunga si o sanatate care le permite sa munceasca “roboteste”. 

Astazi, secretul sanatatii asiaticilor nu mai este doar un zvon, ci o certitudine pe care medicina o explica astfel: chinezii, de exemplu, consuma orez (in loc de paine), mult mai sanatos pentru ca nu contine gluten si nu produce in corp alergii sau intolerante; consuma mult peste gras si, prin urmare, nu duc lipsa de Omega 3 pentru sistem nervos si creier, iar sanatatea digestiei, sistemului endocrin si a inimii si-o mentin cu mineralele din alge de mare.

Exista mai multe tipuri de alge (verzi, maro si rosii) dar toate au cam aceleasi proprietati terapeutice, cu mici diferente. Iata care sunt acestea..

1. Algele de mare intretin sanatatea inimii. Acestea contin o cantitate importanta de potasiu intr-o forma usor asimilabila. Majoritatea medicamentelor recomandate pentru afectiuni cardiace (insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, arterioscleroza, tulburari de ritm cardiac etc. ) contin acest mineral.

2. Datorita magneziului pe care il contin, algele de mare previn aparitia diabetului. Studiile au demonstrat ca persoanele cu deficienta de magneziu sunt mai predispuse la diabet de tip 2 sau prediabet. Magneziul intervine in procesul de digestie al carbohidratilor si influenteaza secretia de insulina, regland nivelurile glicemiei. O cantitate de 100 g de alge de mare contine in jur de 140 mg de magneziu intr-o forma usor asimilabila, necesarul zilnic fiind de 400 mg.

3. Algele de mare regleaza functia tiroidei, restabilind echilibrul sistemului hormonal. Solul in care ne crestem plantele a devenit din ce in ce mai sarac in minerale, iodul fiind aproape inexistent astfel ca din ce in ce mai multa lume sufera de tulburari hormonale. Tiroida este cea mai mare iubitoare de iod. Aceasta “mananca”, de una singura, si depoziteaza in “camara” aproximativ 70-80% din iodul  care se gaseste in corp. Din restul de 20%  “se servesc” ovarele, muschii si sangele.
Atentie! Daca 1 g de sare iodata ofera 51% din DZR de iod “adaugat” (nu este biodisponibil), 7 g de pudra de alge de mare ofera  3000% din DZR de iod. Desi supradoza de iod din alge de mare este greu de atins deoarece organismul sanatos isi regleaza singur absorbtia, cel mai bine ar fi sa consumam impreuna cu algele de mare si alimente bogate in seleniu.

4. Anumite specii de alge (Nori, de exemplu) contin vitamina B12, o vitamina care de obicei nu se gaseste in plante, ci numai in produse animale. Din aceasta cauza, vegetarienii si veganii  sunt deficienti. Se pare ca vitamina B12 se dezvolta in algele Nori ca urmare a simbiozei care exista intre acestea si o anumita bacterie care le prefera. Insa unele studii sustin faptul ca vitamina B12 provine, de fapt, de la anumite curstacee micute care sunt “prinse” intre alge si presate odata cu ele atunci cand sunt colectate, ceea ce ar inseamna ca nu sunt tocmai ideale pentru vegani!

5. Algele de mare intaresc sistemul imunitar. De mici am fost obisnuiti ca, pentru a scapa mai repede de raceala, sa consumam supa de pui. Cu noile cunostinte de astazi, putem aduce cateva imbunatatiri! Pe langa supa de pui mai adaugam in dieta o portie de supa de alge marine. Acest “uneltire” ne scapa mai repede de orice infectie din corp, deoarece algele sunt foarte bogate in zinc, clorofila si antioxidanti. Se pare ca algele maro sunt cele mai eficiente intulburari ale sistemului imunitar, fiind sunt cele mai bogate in agenti antivirali.

6. Consumul de alge de mare este ideal celor cu probleme de coagulare a sangelui, datorita continutului mare de vitamina K. Aceasta vitamina este utila in sangerari rapide, menstruatii abundente, metroragii, rani care sangereaza timp indelungat.
Algele de mare pot fi consumate atat ca supliment alimentar, sub forma de pulbere sau comprimate, cat si ca aliment. Suplimentele de alge sunt mai scumpe decat algele ca atare. Insa, ca aliment, algele nu sunt foarte usor de preparat, iar multa lume nu le tolereaza gustul, si cu atat mai putin mirosul de dinaintea prepararii!

O reteta simpla cu alge de mare ar fi supa de alge, preparata astfel:
1) se pun la inmuiat 50 de grame de alge de mare, timp de 20 de minute;
2) in acest timp, se fierb cateva legume (cartofi, morcov, telina, pastarnac sau orice alte vegetale);
3) se piseaza 1 lingurita de usturoi;
4) se spala algele in mai multe ape (pentru a iesi cat mai bine sarea din ele);
5) se strecoara apa in care au fiert legumele, si in aceasta apa se pun la fiert algele hidratate si spalate cu 1-2 linguri de ulei de masline sau ulei de in;
6) se lasa sa  dea de cateva ori in clocot, apoi se sareaza dupa gust, se adauga usturoiul si cateva seminte de susan.




marți, 14 ianuarie 2014

Dieta care vindeca scleroza multipla


Da! exista o speranta. Scleroza multipla poate fi vindecata.
 Dr. Terry Wahls a facut-o. Iar apoi a facut publica dieta sa.

Scleroza multipla este o afectiune degenerativa a creierului in care, din diverse motive, sistemul imunitar  “o ia razna” si incepe sa atace creierul si invelisul protector al fibrelor nervoase (mielina). Prin urmare, acest invelis este distrus treptat  si apar probleme de comunicare intre creier si corp: organe interne (muschi, inima, vezica urinara, intestine, vase de sange etc) nu mai primesc comenzile de la creier si nici “strigatul” lor nu mai este “auzit” de acesta). Corpul nu ne mai asculta, mersul devine greoi, apoi imposibil, incep problemele cu echilibrul, vederea, auzul si coodonarea, cu functionarea organelor interne. Cand boala evolueaza, capacitatea de gandire sufera.

Se pare ca principalii factori raspunzatori in declansarea bolii sunt mediul in care traim si stilul de viata si alimentatie. Mancarea pe care o mancam, toxinele la care suntem expusi, infectiile pe care le avem de-a lungul vietii, toate acestea alcatuiesc cea mai mare majoritate a factorilor de risc. Exista o mica componenta ereditara insa aceasta este nesemnificativa intrucat vina o poarta expunerea la factorii de risc.
De aceea, afectiunile “pe fond nervos” (in care nervii sufera) sunt din ce in ce mai des intalnite in ziua de astazi, in care suntem expusi la toxine si ‘”fortati” – datorita circumstantelor - sa mancam alimente nesanatoase despre care credem ca ne hranesc.

“Acestia sunt factorii de risc nu numai pentru scleroza multipla, dar si pentru diabet, hipertensiune, artrita, osteoporoza, alte afectiuni autoimune, probleme mentale, dementa, depresie, intotdeauna este vina mediului de viata si alimentatie.”
Dr. Terry Wahls

Dr. Terry Wahls s-a vindecat de scleroza multipla progresiva prin alimentatie. Aici avem ideile de baza pe care aceasta le-a comunicat publicului larg si pe care le implenteaza in videcarea pacientilor cu afectiuni nervoase similare (scleroza multipla, depresie, dementa, Alzheimer, anxietate, stres post-traumatic, deficit de atentie (ADHD), artrita, diabet, afectiuni cardiace, vatamari fizice ale creierului, dependenta de droguri, fibromialgie etc).

Terry Wahls considera ca alimentatia pe care o propune este cea corecta pentru specia umana. Numai acest tip de alimentatie contine nutrientii esentiali de care creierul si sistemul nervos au nevoie pentru regenerare si ca atare exclude suplimentarea cu extra nutrienti. Regenerarea consta in:
-          Reconstructia invelisului protector al fibrelor nervoase (mielina)
-          Imbunatatirea comunicarii dintre neuroni;
-          Imbunatatirea transmiterii impulsului nervos (comunicarea dintre sistemul nervos si organe);
-          Functionarea optima a mitocondriilor

Dieta Terry Wahls propune in primul rand excluderea alimentelor care ne fac rau, si abia apoi includerea celor care ne vindeca. Alimentele care ne fac rau sunt:
-  cerealelesi leguminoasele (specia umana nu a evoluat destul de la introducerea acestora si ca atare nu suntem complet echipati sa le consumama fara riscuri);
- alimentele la care avem intoleranta (este recomandat un test pentru intolerante alimentare);
- produsele lactate (dupa varsta de 4 ani lipseste enzima de digestie a laptelui, ceea ce inseamna ca nu suntem facuti sa consumam lape dupa aceasta varsta);
- produsele procesate (nu vin “direct” din natura, si sunt pline de substante toxice care intoxica sistemul nervos ca MSG, aspartam, alte E-uri si substante chimice greu de pronuntat);
-  cand vine vorba despre suplimentele alimentare, Dr. Terry Wahls recomanda: “Cel mai bine este sa manaci cat mai mutle verdeturi!”

In ce consta dieta Terry Wahls?
 Sa le luam pe rand, cu mentiunea ca toate recomandarile sunt la fel de importante. Totusi, primordiale sunt consumul de frunze verzi, organe de animale, legumele cat mai intens colorate si evitarea alimentelor procesate si a zaharului. Este obligatoriu sa exclutem total din dieta cerealele (painea, produsele de patiserie, mamaliga, cerealele de la micul dejun si orice contine faina de cereale) , produsele lactate (lapte, branza, iaurt) si leguminoasele (mazare, fasole, linte). Acest “gol” il umplem cu salate din frunze verzi, salate din legume colorate si salate din alge de mare. In locul cartofilor consumam varza, conopida si brocoli. In locul alimentelor interzise includem organe de animale (ficat, inima, limbi, rinichi, splina, pipota etc) si oua. Prajelile si uleiurile hidrogenate  sunt inlocuite de grasimi Omega 3.

Creierul este dependent de aminoacizi, vitamine, minerale, acizi grasi si carbohidrati sanatosi. Cei mai multi dintre nutrienti sunt esentiali si lipsesc dintr-o alimentatie pe care azi o consideram normala. Prin urmare, “trebuie sa ii mancam”, ne indeamna Dr. Terry Wahls.
Daca substantele necesare nu sunt "acolo”, reactiile chimice fie nu au loc, fie se fac gresit, printr-un fel de “inlocuire”, in care sunt folosite alte substante pentru a produce o reactie similara. Si, in general, cand se intampla o astfel de reactie prin substitut, ceea ce rezulta este departe de a fi “sanatos” sau “corect”.

Dr. Terry Whals este foarte interesata de epigenetica si considera ca atat genele “rele” cat si cele “bune” se activeaza sau se dezactiveaza ca raspuns la mediul inconjurator. In urma cercetarilor, a descoperit ca o alimentatie bogata in zahar si carbohidrati activeaza un procent de pana la 65% din genele responsabile pentru declansarea inflamatiei. O dieta bogata in zahar rafinat si carbohidrati simpli duce la : artrita, scleroza multipla, diabet, parkinson, dementa, depresie, hipertensiune, astm, toate afectiunile de natura autoimuna (boala Adison, hepatita autoimuna, boala Chron, lupus, psoriazis, artrita reumatoida, schizofrenie autoimuna, colita ulcerativa, trombocitopenie si foarte multe altele).

2. Alimente amidonoase (cartofi, porumb) se pot consuma maxim de 2 ori pe saptamana, deoarece contin o incarcatura glicemica foarte mare si afecteaza nivelul glicemiei ca si ceilalti carbohidrati simpli, direct raspunzatori de declansarea inflamatiei in corp.

3. Fructele se consuma intregi, pentru a beneficia de fibrele din coaja. Nu recomanda sucurile de fructe pentru ca sunt foarte bogate in carbohidrati. Persoanele care, din cauza unor motive de sanatate, nu pot consuma “din prima” fructele cu coaja, le pot decoji sau fierbe.





4. Alimente bogate in vitaminele A, B si conezima Q10. In acest sens recomanda in special frunzele verzi, ouale, brocolli, drojdia inactiva, ciupercile, pestele, organele de animale  carnea bio si uleiul din ficat de cod.






5. Alimente bogate in Omega 3 (DHA si EPA). Impreuna cu vitaminele B, grasimile Omega 3 sunt direct raspunzatoare de reconstructia mielinei. Principalele surse sunt uleiul din ficat de cod, uleiul de peste, uleiul de canepa, uleiul din seminte de in, semintele de canepa, laptele de canepa, semintele de chia.


6. Ciupercile sunt o excelenta sursa de sulf organic (adica biodisponibil si usor asimilabil). Recomanda orice varietate de ciuperci, binenteles, cu conditia sa nu fie otravitoare!

7. Drojdia inactiva. Doza de drojdie inactiva pe care Terry Whals o recomanda in dieta sa este de 1-2 linguri pe zi adaugate in supe, sosuri, amestec de legume la cuptor sau presarate peste salate.

8.  Cel putin 2 portii de salata din frunze verzi pe zi (salata Kale – varza furajera, mai rar intalnita pe piata romaneasca pentru consum uman; salata verde, spanac, ruchola, etc). Cloroplastele (clorofila ia nastere in cloroplaste) sunt foarte asemanatoare mitocondriilor si de aceea alimentele bogate in clorofila sunt atat de bune pentru noi. Contine foarte multa vitamina K2, extrem de importanta in vindecare


9. O portie de alge de mare zilnic. Sare de mare si alge de mare sunt singurele alimente bogate in iod. Solul nostru devinde din ce in ce mai deficient in minerale, in special in iod. Iodul este un element esential pentru creier, sistem nervos is sistem hormonal, si ajuta la constructia mielinei. Daca nu avem destul iod, avem probleme cu memoria. Sarea de mare are chiar mai multe oligoelemente decat avem nevoie, iar algele de mare contin, pe langa iod, alte 15 oligoelemente si minerale esentiale..

10. Alimente bogate in magneziu. Pentru ca mancam atat de putine alimente cu frunze verzi, suntem deficienti in magneziu. Cu atat mai mult in perioade stresante, cand acest mineral se pierde foarte usor din corp. Magneziul este mineralul esential pentru calmarea nervilor si hranirea lor.

11. Trebuie sa consumam zilnic cel putin unul dintre urmatoarele alimente: varza, conopida, brocoli, usturoi, ceapa, alge marine. pentru ca o celula nervoasa A sa comunica cu o celula nervoasa B trebuie sa existe anumiti neurotransmitatori. Acesti neurotransmitatori sunt facuti din aminoacizi. Unul dintre neurotransmitatorii care are un nivel foarte redus in scleroza multipla (dar si in alte probleme mentale cum sunt neuropatia diabetica, depresie, parkinson, dementa, fibromialgie, ADHD, etc) este GABA (acid gama amino-butiric). Pentru a face GABA avem nevoie de aminoacizi dar si de sulf si vitamina B6.
12. O salata de legume colorate (in interior, si nu doar coaja!) pe zi. Aceasta poate contine sfecla rosie razuita, morcov, varza rosie, patrunjel, rosii, ardei in diferite culori (portocaliu, galben verde, rosu). Aceste legume sunt foarte bogate in antioxidanti si sustin eliminarea toxinelor si a radicalilor liberi de la nivelul celulelor.

13. O portie de fructe de padure pe zi. Aceste fructe se consuma inaintea oricarui alt fruct. De fapt, Terry Whals propune ca fructele sa fie mancate ultimele, in cazul in care organismul nu s-a saturat de frunze verzi, legume si carne.

14. Este foarte important sa facem miscare, atat cat putem. Daca consumam alimentele recomandate dar nu facem miscare, regenerarea va fi mai inceata.




15. Scleroza multipla si cancerul sunt boli cu atat mai des intalnite cu cat oamenii locuiesc mai departe de ecuator. Deoarece nu ne putem culege "soare la pachet", vitamina D3 ar trebui suplimentata in lunile cu "r" cand lumina solara este foarte redusa. Pentru a  avea destula vitamina D,  Dr. Terry Wahls ne recomanda sa nu ne ferim de soare in niciun anotimp, si sa consumam ulei de ficat de cod, oua. Vara trebuie sa ne mentinem bronzul, iar iarna trebuie sa suplimentam dieta cu 2000 de unitati de D3 zilnic (de exemplu 5 picaturi de Vigantol). Vitamina D3 are nevoie de K2 obligatoriu (Kale, spanac, patrunjel)



15. Oricat ar parea de ciudat pentru ca un medic sa recomande meditatia in procesul de vindecare, Dr. Terry Wahls include meditatia in programul sau, alaturi de alimentatia de baza si miscare. Explicatia consta in faptul ca, in orice boala nivelul hormonilor de stres este foarte mare iar meditatia, prin calmul pe care il induce asupra mintii si corpului, ii mentine sub control. Hormonii de stres ne ajuta sa trecem peste criza acuta a bolii, dar odata ce acest lucru s-a intamplat, acestia trebuie sa fie “curatati” din sange. Terry Whals are o tehnica proprie de meditatie pe care o practica in fiecare seara inainte de a merge la culcare.

Pentru cei cu probleme neurologice si nervoase vom reveni cu o dieta specifica, pe zile.

Protocolul Dr Klenner pentru sleroza multipla il gasiti aici. Explica de ce e nevoie de substantele respective (vitamine, enzime, minerale, acizi grasi, colina)


Dr. Terry Wahls, medicul care s-a vindecat de scleroza multipla prin alimentatie


“Stiti cine este doctor Terry Wahls? Ar trebui.  S-a vindecat de scleroza multipla, o boala incurabila azi.”

Inainte de a fi medic, dr. Terry Whals este o femeie desteapta si puternica, un model de viata si intelepciune, care nu s-a sfiit sa isi schimbe credintele “medicale” de o viata si, prin propriile eforturi, sa doboare o boala incurabila – Scleroza Multipla Progresiva. Efortul a fost cu atat mai impresionant deoarece boala de care suferea ii afecta creierul, si tocmai de el avea cea mai mare nevoie in cercetarile sale stiintifice pentru vindecare.


Dr. Terry Wahls este medic si profesor de medicina interna la Universitatea din Iowa, USA.  Desi a studiat o viata medicina si a predat-o si altora, Dr. Terry Whals nu a fost scutita de boala. Cum s-a intamplat acest lucru? “Indiferent daca esti medic sau nu, boala nu face diferenta”, am zice noi. In schimb, Dr. Terry Whals recunoaste ca a gresit “undeva” si ca boala nu a fost doar o intamplare. Traiul de o viata, necunostinta si credintele de "atunci" a atras-o asupra ei boala ca un magnet. Dar unde a gresit?


In anul 2000 a fost diagnosticata cu afectiune degenerativa a creierului - scleroza multipla progresiva, astazi o boala incurabila. In aceasta boala, invelisul fibrelor nervoase (mielina) este "mancat" de propriul corp.  Nu exista panaceu care sa trateze boala iar singurul lucru pe care il pot face medicamentele descoperite este sa incetineasca evolutia sa. Dar nici in acest caz situatia nu este prea roza deoarece, fiind foarte puternice, au si efectele adverse pe masura.
In anul 2003 Dr. Terry Whals avea nevoie de carje deoarece muschii picioarelor nu o mai ascultau iar mai tarziu, in acelasi an, si-a luat un scuter (scaun pe roti) fiindca nu mai putea merge nicicum, efortul mersului in carje devenise prea mare si pentru muschii bratelor.

In anul 2007 boala a evoluat atat de mult incat nu mai putea sta nici macar pe scaun ci numai intinsa la orizontala, pe pat sau in scaun cu rotile rabatat pe spate. In aceasta perioada, musculatura coloanei vertebrale era efectiv “paralizata”. La recomandarile colegilor medici, a urmat chimoterapia  (cu toate efectele secundare care au decurs de aici). A luat si cel mai nou si puternic medicament impotriva sclerozei multiple la vremea respectiva (Tysabri), atat de puternic incat oamenii mureau din cauza lui, ceea ce a determinat ulterior retragerea sa de pe piata.

Ajunsa in aceasta situatie si vazand ca nimic nu o mai putea ajuta, a inceput sa studieze literatura de specialitate noapte de noapte. A constatat ca celulele “mitocondrii” (niste celule in celule) sunt factorul cheie in scleroza multipla.  De indata ce a ajuns la aceasta concluzie a inceput sa se documenteze despre nutrientii de care mitocondriile au nevoie pentru a se hrani. Astfel a realizat ca dieta sa era foarte  saraca in acesti nutrienti, ca si dieta multora dintre noi. Pentru a reface mitocondriile lezate, a inceput sa ia suplimente de coenzima Q10, vitamine B si L-carnitina. Viteza de evolutie a bolii s-a incetinit dar, in ciuda acestei terapii, boala continua sa se agraveze.
Motivata de acest mic succes a continuat cercetarile, dar de aceasta data s-a concentrat asupra alimentatiei. A inceput sa studieze din nou materia primilor ani de facultate (medicina, biochimie, fiziologie) si a facut o lista cu toate substantele necesare (nutrienti si alte substante) de care organismul avea nevoie pentru refacerea creierului, a mielinei (invelisului nervos), neurotransmitatorilor si mitocondriilor. A decis sa ia acesti nutrienti din hrana (numai alimentele contin nutrienti biodisponibili, usor asimilabili), de aceasta data exluzand total suplimentele.

Daca in anul 2007 a ajuns in stadiul critic al bolii, pe 1 septembrie 2008 a urcat pe bicicleta si a pedalat 28 de kilometri! De indata ce si-a schimbat alimentatia si a inceput sa aplice pe propriul corp noile sale descoperiri in domeniul nutritiei pentru mitocondrii (creier si nervi), a inceput sa isi revina spectaculos, simtindu-se din ce in ce mai puternica de la o saptamana la alta. In prezent pedaleaza zilnic pe bicicleta pana la serviciu si inapoi, cate 8 km de 2 ori pe zi.

Dupa ce a trait pe propria piele rezultatele pe care schimbarile in alimentatie au ridicat-o din scaunul cu rotile, viziunea sa de “atunci” despre ceea ce inseamna sanatatea si boala s-a transformat total. Astazi nu mai prescrie medicamente ci frunze verzi, organe de animale, fructe si legume colorate.
In prezent conduce studii de caz la o clinica de recuperare mentala unde trateaza pacienti cu vatamari
fizice ale creierului, probleme psihiatrice majore, scleroza multipla, abuz de substante, dementa, Parkinson, Alzheimer, diabet, artrita, stres post-traumatic, migrene, depresie, fibromialgie, afectiuni cardiace, etc. Foloseste bicicleta ca mijloc de deplasare la serviciu si pedaleaza cate 8 km de 2 ori pe zi. A scris si o carte care se numeste “Minding your mitocondria(Cum sa ai grija de mitocondrii)  dar care, din pacate, nu este inca tradusa in limba romana.

Mai mutle despre dieta Terry Wahls care vindeca grave afectiuni nervoase (degenerative si incurabile) in articolul urmator.