Ponturi Sigure Pentru Pariuri Sportive


marți, 14 ianuarie 2014

Dieta care vindeca scleroza multipla


Da! exista o speranta. Scleroza multipla poate fi vindecata.
 Dr. Terry Wahls a facut-o. Iar apoi a facut publica dieta sa.

Scleroza multipla este o afectiune degenerativa a creierului in care, din diverse motive, sistemul imunitar  “o ia razna” si incepe sa atace creierul si invelisul protector al fibrelor nervoase (mielina). Prin urmare, acest invelis este distrus treptat  si apar probleme de comunicare intre creier si corp: organe interne (muschi, inima, vezica urinara, intestine, vase de sange etc) nu mai primesc comenzile de la creier si nici “strigatul” lor nu mai este “auzit” de acesta). Corpul nu ne mai asculta, mersul devine greoi, apoi imposibil, incep problemele cu echilibrul, vederea, auzul si coodonarea, cu functionarea organelor interne. Cand boala evolueaza, capacitatea de gandire sufera.

Se pare ca principalii factori raspunzatori in declansarea bolii sunt mediul in care traim si stilul de viata si alimentatie. Mancarea pe care o mancam, toxinele la care suntem expusi, infectiile pe care le avem de-a lungul vietii, toate acestea alcatuiesc cea mai mare majoritate a factorilor de risc. Exista o mica componenta ereditara insa aceasta este nesemnificativa intrucat vina o poarta expunerea la factorii de risc.
De aceea, afectiunile “pe fond nervos” (in care nervii sufera) sunt din ce in ce mai des intalnite in ziua de astazi, in care suntem expusi la toxine si ‘”fortati” – datorita circumstantelor - sa mancam alimente nesanatoase despre care credem ca ne hranesc.

“Acestia sunt factorii de risc nu numai pentru scleroza multipla, dar si pentru diabet, hipertensiune, artrita, osteoporoza, alte afectiuni autoimune, probleme mentale, dementa, depresie, intotdeauna este vina mediului de viata si alimentatie.”
Dr. Terry Wahls

Dr. Terry Wahls s-a vindecat de scleroza multipla progresiva prin alimentatie. Aici avem ideile de baza pe care aceasta le-a comunicat publicului larg si pe care le implenteaza in videcarea pacientilor cu afectiuni nervoase similare (scleroza multipla, depresie, dementa, Alzheimer, anxietate, stres post-traumatic, deficit de atentie (ADHD), artrita, diabet, afectiuni cardiace, vatamari fizice ale creierului, dependenta de droguri, fibromialgie etc).

Terry Wahls considera ca alimentatia pe care o propune este cea corecta pentru specia umana. Numai acest tip de alimentatie contine nutrientii esentiali de care creierul si sistemul nervos au nevoie pentru regenerare si ca atare exclude suplimentarea cu extra nutrienti. Regenerarea consta in:
-          Reconstructia invelisului protector al fibrelor nervoase (mielina)
-          Imbunatatirea comunicarii dintre neuroni;
-          Imbunatatirea transmiterii impulsului nervos (comunicarea dintre sistemul nervos si organe);
-          Functionarea optima a mitocondriilor

Dieta Terry Wahls propune in primul rand excluderea alimentelor care ne fac rau, si abia apoi includerea celor care ne vindeca. Alimentele care ne fac rau sunt:
-  cerealelesi leguminoasele (specia umana nu a evoluat destul de la introducerea acestora si ca atare nu suntem complet echipati sa le consumama fara riscuri);
- alimentele la care avem intoleranta (este recomandat un test pentru intolerante alimentare);
- produsele lactate (dupa varsta de 4 ani lipseste enzima de digestie a laptelui, ceea ce inseamna ca nu suntem facuti sa consumam lape dupa aceasta varsta);
- produsele procesate (nu vin “direct” din natura, si sunt pline de substante toxice care intoxica sistemul nervos ca MSG, aspartam, alte E-uri si substante chimice greu de pronuntat);
-  cand vine vorba despre suplimentele alimentare, Dr. Terry Wahls recomanda: “Cel mai bine este sa manaci cat mai mutle verdeturi!”

In ce consta dieta Terry Wahls?
 Sa le luam pe rand, cu mentiunea ca toate recomandarile sunt la fel de importante. Totusi, primordiale sunt consumul de frunze verzi, organe de animale, legumele cat mai intens colorate si evitarea alimentelor procesate si a zaharului. Este obligatoriu sa exclutem total din dieta cerealele (painea, produsele de patiserie, mamaliga, cerealele de la micul dejun si orice contine faina de cereale) , produsele lactate (lapte, branza, iaurt) si leguminoasele (mazare, fasole, linte). Acest “gol” il umplem cu salate din frunze verzi, salate din legume colorate si salate din alge de mare. In locul cartofilor consumam varza, conopida si brocoli. In locul alimentelor interzise includem organe de animale (ficat, inima, limbi, rinichi, splina, pipota etc) si oua. Prajelile si uleiurile hidrogenate  sunt inlocuite de grasimi Omega 3.

Creierul este dependent de aminoacizi, vitamine, minerale, acizi grasi si carbohidrati sanatosi. Cei mai multi dintre nutrienti sunt esentiali si lipsesc dintr-o alimentatie pe care azi o consideram normala. Prin urmare, “trebuie sa ii mancam”, ne indeamna Dr. Terry Wahls.
Daca substantele necesare nu sunt "acolo”, reactiile chimice fie nu au loc, fie se fac gresit, printr-un fel de “inlocuire”, in care sunt folosite alte substante pentru a produce o reactie similara. Si, in general, cand se intampla o astfel de reactie prin substitut, ceea ce rezulta este departe de a fi “sanatos” sau “corect”.

Dr. Terry Whals este foarte interesata de epigenetica si considera ca atat genele “rele” cat si cele “bune” se activeaza sau se dezactiveaza ca raspuns la mediul inconjurator. In urma cercetarilor, a descoperit ca o alimentatie bogata in zahar si carbohidrati activeaza un procent de pana la 65% din genele responsabile pentru declansarea inflamatiei. O dieta bogata in zahar rafinat si carbohidrati simpli duce la : artrita, scleroza multipla, diabet, parkinson, dementa, depresie, hipertensiune, astm, toate afectiunile de natura autoimuna (boala Adison, hepatita autoimuna, boala Chron, lupus, psoriazis, artrita reumatoida, schizofrenie autoimuna, colita ulcerativa, trombocitopenie si foarte multe altele).

2. Alimente amidonoase (cartofi, porumb) se pot consuma maxim de 2 ori pe saptamana, deoarece contin o incarcatura glicemica foarte mare si afecteaza nivelul glicemiei ca si ceilalti carbohidrati simpli, direct raspunzatori de declansarea inflamatiei in corp.

3. Fructele se consuma intregi, pentru a beneficia de fibrele din coaja. Nu recomanda sucurile de fructe pentru ca sunt foarte bogate in carbohidrati. Persoanele care, din cauza unor motive de sanatate, nu pot consuma “din prima” fructele cu coaja, le pot decoji sau fierbe.





4. Alimente bogate in vitaminele A, B si conezima Q10. In acest sens recomanda in special frunzele verzi, ouale, brocolli, drojdia inactiva, ciupercile, pestele, organele de animale  carnea bio si uleiul din ficat de cod.






5. Alimente bogate in Omega 3 (DHA si EPA). Impreuna cu vitaminele B, grasimile Omega 3 sunt direct raspunzatoare de reconstructia mielinei. Principalele surse sunt uleiul din ficat de cod, uleiul de peste, uleiul de canepa, uleiul din seminte de in, semintele de canepa, laptele de canepa, semintele de chia.


6. Ciupercile sunt o excelenta sursa de sulf organic (adica biodisponibil si usor asimilabil). Recomanda orice varietate de ciuperci, binenteles, cu conditia sa nu fie otravitoare!

7. Drojdia inactiva. Doza de drojdie inactiva pe care Terry Whals o recomanda in dieta sa este de 1-2 linguri pe zi adaugate in supe, sosuri, amestec de legume la cuptor sau presarate peste salate.

8.  Cel putin 2 portii de salata din frunze verzi pe zi (salata Kale – varza furajera, mai rar intalnita pe piata romaneasca pentru consum uman; salata verde, spanac, ruchola, etc). Cloroplastele (clorofila ia nastere in cloroplaste) sunt foarte asemanatoare mitocondriilor si de aceea alimentele bogate in clorofila sunt atat de bune pentru noi. Contine foarte multa vitamina K2, extrem de importanta in vindecare


9. O portie de alge de mare zilnic. Sare de mare si alge de mare sunt singurele alimente bogate in iod. Solul nostru devinde din ce in ce mai deficient in minerale, in special in iod. Iodul este un element esential pentru creier, sistem nervos is sistem hormonal, si ajuta la constructia mielinei. Daca nu avem destul iod, avem probleme cu memoria. Sarea de mare are chiar mai multe oligoelemente decat avem nevoie, iar algele de mare contin, pe langa iod, alte 15 oligoelemente si minerale esentiale..

10. Alimente bogate in magneziu. Pentru ca mancam atat de putine alimente cu frunze verzi, suntem deficienti in magneziu. Cu atat mai mult in perioade stresante, cand acest mineral se pierde foarte usor din corp. Magneziul este mineralul esential pentru calmarea nervilor si hranirea lor.

11. Trebuie sa consumam zilnic cel putin unul dintre urmatoarele alimente: varza, conopida, brocoli, usturoi, ceapa, alge marine. pentru ca o celula nervoasa A sa comunica cu o celula nervoasa B trebuie sa existe anumiti neurotransmitatori. Acesti neurotransmitatori sunt facuti din aminoacizi. Unul dintre neurotransmitatorii care are un nivel foarte redus in scleroza multipla (dar si in alte probleme mentale cum sunt neuropatia diabetica, depresie, parkinson, dementa, fibromialgie, ADHD, etc) este GABA (acid gama amino-butiric). Pentru a face GABA avem nevoie de aminoacizi dar si de sulf si vitamina B6.
12. O salata de legume colorate (in interior, si nu doar coaja!) pe zi. Aceasta poate contine sfecla rosie razuita, morcov, varza rosie, patrunjel, rosii, ardei in diferite culori (portocaliu, galben verde, rosu). Aceste legume sunt foarte bogate in antioxidanti si sustin eliminarea toxinelor si a radicalilor liberi de la nivelul celulelor.

13. O portie de fructe de padure pe zi. Aceste fructe se consuma inaintea oricarui alt fruct. De fapt, Terry Whals propune ca fructele sa fie mancate ultimele, in cazul in care organismul nu s-a saturat de frunze verzi, legume si carne.

14. Este foarte important sa facem miscare, atat cat putem. Daca consumam alimentele recomandate dar nu facem miscare, regenerarea va fi mai inceata.




15. Scleroza multipla si cancerul sunt boli cu atat mai des intalnite cu cat oamenii locuiesc mai departe de ecuator. Deoarece nu ne putem culege "soare la pachet", vitamina D3 ar trebui suplimentata in lunile cu "r" cand lumina solara este foarte redusa. Pentru a  avea destula vitamina D,  Dr. Terry Wahls ne recomanda sa nu ne ferim de soare in niciun anotimp, si sa consumam ulei de ficat de cod, oua. Vara trebuie sa ne mentinem bronzul, iar iarna trebuie sa suplimentam dieta cu 2000 de unitati de D3 zilnic (de exemplu 5 picaturi de Vigantol). Vitamina D3 are nevoie de K2 obligatoriu (Kale, spanac, patrunjel)



15. Oricat ar parea de ciudat pentru ca un medic sa recomande meditatia in procesul de vindecare, Dr. Terry Wahls include meditatia in programul sau, alaturi de alimentatia de baza si miscare. Explicatia consta in faptul ca, in orice boala nivelul hormonilor de stres este foarte mare iar meditatia, prin calmul pe care il induce asupra mintii si corpului, ii mentine sub control. Hormonii de stres ne ajuta sa trecem peste criza acuta a bolii, dar odata ce acest lucru s-a intamplat, acestia trebuie sa fie “curatati” din sange. Terry Whals are o tehnica proprie de meditatie pe care o practica in fiecare seara inainte de a merge la culcare.

Pentru cei cu probleme neurologice si nervoase vom reveni cu o dieta specifica, pe zile.

Protocolul Dr Klenner pentru sleroza multipla il gasiti aici. Explica de ce e nevoie de substantele respective (vitamine, enzime, minerale, acizi grasi, colina)


Dr. Terry Wahls, medicul care s-a vindecat de scleroza multipla prin alimentatie


“Stiti cine este doctor Terry Wahls? Ar trebui.  S-a vindecat de scleroza multipla, o boala incurabila azi.”

Inainte de a fi medic, dr. Terry Whals este o femeie desteapta si puternica, un model de viata si intelepciune, care nu s-a sfiit sa isi schimbe credintele “medicale” de o viata si, prin propriile eforturi, sa doboare o boala incurabila – Scleroza Multipla Progresiva. Efortul a fost cu atat mai impresionant deoarece boala de care suferea ii afecta creierul, si tocmai de el avea cea mai mare nevoie in cercetarile sale stiintifice pentru vindecare.


Dr. Terry Wahls este medic si profesor de medicina interna la Universitatea din Iowa, USA.  Desi a studiat o viata medicina si a predat-o si altora, Dr. Terry Whals nu a fost scutita de boala. Cum s-a intamplat acest lucru? “Indiferent daca esti medic sau nu, boala nu face diferenta”, am zice noi. In schimb, Dr. Terry Whals recunoaste ca a gresit “undeva” si ca boala nu a fost doar o intamplare. Traiul de o viata, necunostinta si credintele de "atunci" a atras-o asupra ei boala ca un magnet. Dar unde a gresit?


In anul 2000 a fost diagnosticata cu afectiune degenerativa a creierului - scleroza multipla progresiva, astazi o boala incurabila. In aceasta boala, invelisul fibrelor nervoase (mielina) este "mancat" de propriul corp.  Nu exista panaceu care sa trateze boala iar singurul lucru pe care il pot face medicamentele descoperite este sa incetineasca evolutia sa. Dar nici in acest caz situatia nu este prea roza deoarece, fiind foarte puternice, au si efectele adverse pe masura.
In anul 2003 Dr. Terry Whals avea nevoie de carje deoarece muschii picioarelor nu o mai ascultau iar mai tarziu, in acelasi an, si-a luat un scuter (scaun pe roti) fiindca nu mai putea merge nicicum, efortul mersului in carje devenise prea mare si pentru muschii bratelor.

In anul 2007 boala a evoluat atat de mult incat nu mai putea sta nici macar pe scaun ci numai intinsa la orizontala, pe pat sau in scaun cu rotile rabatat pe spate. In aceasta perioada, musculatura coloanei vertebrale era efectiv “paralizata”. La recomandarile colegilor medici, a urmat chimoterapia  (cu toate efectele secundare care au decurs de aici). A luat si cel mai nou si puternic medicament impotriva sclerozei multiple la vremea respectiva (Tysabri), atat de puternic incat oamenii mureau din cauza lui, ceea ce a determinat ulterior retragerea sa de pe piata.

Ajunsa in aceasta situatie si vazand ca nimic nu o mai putea ajuta, a inceput sa studieze literatura de specialitate noapte de noapte. A constatat ca celulele “mitocondrii” (niste celule in celule) sunt factorul cheie in scleroza multipla.  De indata ce a ajuns la aceasta concluzie a inceput sa se documenteze despre nutrientii de care mitocondriile au nevoie pentru a se hrani. Astfel a realizat ca dieta sa era foarte  saraca in acesti nutrienti, ca si dieta multora dintre noi. Pentru a reface mitocondriile lezate, a inceput sa ia suplimente de coenzima Q10, vitamine B si L-carnitina. Viteza de evolutie a bolii s-a incetinit dar, in ciuda acestei terapii, boala continua sa se agraveze.
Motivata de acest mic succes a continuat cercetarile, dar de aceasta data s-a concentrat asupra alimentatiei. A inceput sa studieze din nou materia primilor ani de facultate (medicina, biochimie, fiziologie) si a facut o lista cu toate substantele necesare (nutrienti si alte substante) de care organismul avea nevoie pentru refacerea creierului, a mielinei (invelisului nervos), neurotransmitatorilor si mitocondriilor. A decis sa ia acesti nutrienti din hrana (numai alimentele contin nutrienti biodisponibili, usor asimilabili), de aceasta data exluzand total suplimentele.

Daca in anul 2007 a ajuns in stadiul critic al bolii, pe 1 septembrie 2008 a urcat pe bicicleta si a pedalat 28 de kilometri! De indata ce si-a schimbat alimentatia si a inceput sa aplice pe propriul corp noile sale descoperiri in domeniul nutritiei pentru mitocondrii (creier si nervi), a inceput sa isi revina spectaculos, simtindu-se din ce in ce mai puternica de la o saptamana la alta. In prezent pedaleaza zilnic pe bicicleta pana la serviciu si inapoi, cate 8 km de 2 ori pe zi.

Dupa ce a trait pe propria piele rezultatele pe care schimbarile in alimentatie au ridicat-o din scaunul cu rotile, viziunea sa de “atunci” despre ceea ce inseamna sanatatea si boala s-a transformat total. Astazi nu mai prescrie medicamente ci frunze verzi, organe de animale, fructe si legume colorate.
In prezent conduce studii de caz la o clinica de recuperare mentala unde trateaza pacienti cu vatamari
fizice ale creierului, probleme psihiatrice majore, scleroza multipla, abuz de substante, dementa, Parkinson, Alzheimer, diabet, artrita, stres post-traumatic, migrene, depresie, fibromialgie, afectiuni cardiace, etc. Foloseste bicicleta ca mijloc de deplasare la serviciu si pedaleaza cate 8 km de 2 ori pe zi. A scris si o carte care se numeste “Minding your mitocondria(Cum sa ai grija de mitocondrii)  dar care, din pacate, nu este inca tradusa in limba romana.

Mai mutle despre dieta Terry Wahls care vindeca grave afectiuni nervoase (degenerative si incurabile) in articolul urmator.

Untul de cocos, cel mai eficient aliment pentru slabit

Cu totii am auzit cat de nasanatoase pot fi grasimile saturate. Si cum pot cauza multe probleme de sanatate cum ar fi: colesterol marit, obezitate, boli cardiovasculare si Alzheimer.
In ultimul timp, toate toate bolile enumerate mai sus au explodat.  Daca am compara statisticile cu cele ale eschimosilor de exemplu, vedem ca ei consuma numai grasimi saturate iar incidenta acestor bolii este mult mai mica decat a celor care respecta ’’indicatiile’’ specialistilor.
O multime de studii facute pe populatiile insulelor din Pacific care isi iau 30-60% din totalul caloric, din ulei de cocos, au demonstrat ca bolile cardiovasculare sunt aproape inexistente. Oricum exista multa confuzie si pareri in contradictoriu despre subiectul ’’grasimi saturate’’ printre experti. 

Grasimile saturate nu sunt toate la fel . Unele apar in mod normal in natura, in timp ce altele sunt artificial manipulate in forma lor saturata printr-un proces numit hidrogenare. Acest proces "intareste" uleiurile vegetale prin adaugarea unor atomi de hidrogen in timpul incalzirii lor. Ceea ce rezulta este o grasime ranceda, solida care are proprietati benefice doar pentru producatorii. Viata lunga de raft si deci profituri mai mari pentru industrie.


Aceste grasimi mai sunt numite si "grasimi trans"  iar comunitatile stiintifice sunt unanim de acord ca ele ar trebui excluse total din alimentatie. Problema este ca sunt ascunse in majoritatea produselor procesate. Sunt exact acele grasimi care au fost numite "sanatoase" si "bune pentru inima" de catre cei interesati de profituri. Adevarul a iesit pana la urma la iveala si "raul" a existat dintodeauna chiar daca ni s-a spus contrarul din 1990 incoace
Aceasta controversa a creeat si mai multa confuzie cu privire la toate grasimile saturate, inclusiv uleiul de cocos si untul.Urmand logica: Grasimile saturate sunt rele, atunci inseamna ca toate grasimile saturate sunt rele.

Este evident faptul ca, populatia care traieste in zonele tropicale, unde nucile de cocos sunt folosite de sute de ani, nu au probleme cardiovasculare. In 1930 un dentist pe nume Weston Price a calatorit prin pacificul de sud, studiind obiceiurile alimentare si efectele lor asupra danturii bastinasilor. El a ajuns la concluzia ca cei care mancau o dieta bogata in produse din nuci de cocos erau sanatosi si in forma. In ciuda faptului ca consumau multe grasimi concentrate, bolile de inima erau inexistente
Poate parea surprinzator sa realizam dar grasimile saturate din cocos si uleiul de cocos au de fapt niste proprietati benefice asupra sanatatii.
-Restabilesc sanatatea inimii
-Ajuta la slabit, cand este nevoie
-Ajuta sistemul imunitar
-Sursa rapida de energie
-Mentin pielea sanatoasa si cu un aspect tanar
-Mentin o functionare echilibrata a glandei tiroide
Cum este posibil acest lucru? Poate sa aiba uleiul de cocos ceva ingrediente miraculoase care nu exista in alte grasimi saturate? Raspunsul este : DA

50% din continutul de grasime este o grasime foarte rara  in natura, numita acid lauric. Acest ingredient miraculos asigura niste proprietati benefice unice corpului uman.
In corpul nostru, acidul lauric este transformat in monolaurin, o monoglicerida care are niste proprietati anti-virale, anti-bacteriane si anti-protozoare. Monolaurinul, inconjoara  si dizolva invelisul  anumitor virusi periculosi pentru ca globulele albe sa poata ajunge la ei. 

-HIV
-herpesul                           
-virusii gripali
- protozoare cum ar fi giardia lamblia

Acidul lauric este un puternic virucid si bactericid, iar uleiul de cocos contine cel mai mult acid lauric din toate alimentele cunoascute. Acidul caprilic si acidul capric sunt alti acizi grasi continuti de nuca de cocos cu proprietati antimicrobiale puternice. Insa beneficiile uleiului de cocos nu se opresc aici

Beneficiile Trigliceridelor cu lant Mediu (MCT)

Uleiul de cocos contine 2/3 trigliceride cu lant mediu. Aceste grasimi produc mult mai multe beneficii decat se credea pana acum. Prin contrast, majoritatea uleiurilor vegetale contin lanturi lungi de acizi grasi (LCT). De ce aceste grasimi nu sunt chiar asa de sanatoase pentru noi ca si lanturile medii (MCT).

·         Acizii grasi cu lanturi lungi (LCT) sunt mai dificil de transformat in acizi grasi simpli si este nevoie de niste enzime speciale pentru digestie
·         Pun o incarcatura mai mare pe pancreas, ficat si pe intreg tubul digestiv
·         Acizii grasi cu lant lung (LCT) sunt predominanti in depozitele de grasime corporala
·         Se pot depozita si in arterele noastre sub forma colesterolului.
Spredeosebire de acestia, Acizii Grasi cu lant Mediu (MCT) au multe beneficii:
-sunt mai mici si pot peenetra mai bine membrana celulara neavand nevoie de enzime speciale sa fie utilizati in corp
-sunt mai usor de digerat si deci au un impact mult mai mic asupra sistemului digestiv
-sunt trimisi direct in ficat unde sunt transformati direct in energie si nu stocati ca si grasime
-stimuleaza metabolismul corpului lucru care duce la pierderea in greutate

Pentru ca acesti acizi grasi sunt usor de asimilat si datorita acestui lucru sunt transformati direct in energie. Carbohidratii simplii se mai comporta asa, dar  ei  produc o crestere a insulinei in sange, pe cand untul de cocos nu are nevoie de transportatorul (insulina) sa ajunga in celule
Diabeticii si prediabeticii ar trebui sa beneficieze de acest ulei, pentru ca este sursa de energie rapida care nu produce explozii de insulina in corp. Deasemenea regleaza si stabilizeaza greutatea corporala a acestora, scazand riscul diabetului de tip 2.

Putem observa cu ochiul liber cand ne plimabam pe strada ca oamenii sunt din ce in ce mai "impunatori". Cu toti suntem constienti ca acest surplus de kilograme nu poate sa aduca nici un beneficiu sanatatii, ci din contra provoaca multe boli. Pentru ca uleiul de cocos reuseste sa  stimuleze metabolismul si sa dea o energie care nu provoaca cresteri de insulina (un hormon care stocheaza dar si produce foame la scurt timp), greutatea corporala se normalizeza si ea. In 1940 niste fermieri au experimentat pe pielea animalelor lor acest lucru cand au inceput sa le puna in mancare uleiul de cocos ieftin pentru a le ingrasa. Desigur ca nu a functionat, uleiul a facut animalele fibrate si slabe, foarte active dar si mai flamande.

Mai multe studii au concluzionat ca atunci cand se inlocuiesc grasimile cu lant lung (LCT) cu cele cu lant mediu (MCT) se pierde in greutate dar se si reduc depozitele de grasime. De fapt aceasta calitate a lor a fost observata dar si preluata de atleti. Usor de digerat fara costuri energetice din partea corpului, stimuleaza metabolismul si deci imbunatateste substantial performantele sportive
.
Cercetari aditionale arata ca acest ulei mai imbunatateste si activitatea tiroidei datorita efectului sau metabolic. Si probabil ati auzit ca datorita unei tiroide lenese, anumiti oameni nu pot slabi orice ar face.

Vindecarea se accentueaza datorita accelerarii metabolismului. Regenerarea celulara asemenea.Corpul poate vindeca mai repede bolile. Iar sistemul imunitar functioneaza mult mai bine

Pe langa benficile sale atunci cand este ingerat, este de asemenea foarte mult folosit la masaj. Folosit ca o lotiune de corp este ideal pentru piele. Protejeaza pielea la imbatranire datorata radicalilor liberi. De fapt unii biochimisti considera ca acest ulei ar fi un puternic antioxidant datorita stabilitatii lui la oxidare. In plus reduce nevoile corpului de vitamina E, cea mai importanta vitamina pentru piele. Cand este absorbit prin piele ne reface aspectul tanar al acesteia. Reduce ridurile fine si mentine tesutul conectiv puternic si suplu si previne exfolierea straturilor superioare ale pielii, facand-o mai catifelata.

Bolile de inima sunt cauza primordiala a deceselor in tarile dezvoltate si de multe ori sunt tarziu depistate. In majoritatea cazurilor, din pacate, primul simptom este infartul miocardic iar el este fatal. Pacientul a murit ’’sanatos’’ fara sa stie ca suferea de aceasta boala. Chiar daca propaganda nu scoate in evidenta cauza principala a acestor boli cardiovasculare, grasimil artificial saturate (trans)  sunt  principalele vinovatele si nu cele naturale saturate asa cum am fost invatati sa credem. Cele polinesaturate din uleiurile vegetale si din seminte incurajeaza  agregarea plachetelor  sanguine in sange, pe cand uleiul de cocos le normalizeaza.

Acest ulei este destul de stabil si rezistent la deteriorarea termica, in timp ce va da si beneficii sanatatii dvs. Deci oridecate ori doriti sa gatiti cate ceva folositi acest ulei in loc de unt sau ulei de masline, margarina sau alt fel de uleiuri sau grasimi recomandate in retete. Nu recomand prajelile, dar daca chiar trebuie sa le faceti, uleiul de cocos ar fi o varianta foarte inteleapta.
Uleiurile celelalte cand sunt incalzite pe langa faptul ca o parte din ele devin ‚’’trans’’ Omega 6 care si asa este in raport prea mare fata de Omega3 se deterioreaza si distruge si mai tare fragilul echilibru intre acizii grasi esentiali. Singurul ulei care are e    echilibrul perfect de acizi grasi esentiali este cel de canepa. Dar orice alt ulei, grasime sau seminte dezechilibreaza balanta. In cure sau posturi cu sucuri este esentiala folosirea a doar 15 ml de ulei de canepa.

Sursa: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/11/18/coconut-oil-uses.aspx

luni, 13 ianuarie 2014

De ce nu este sanatos sa mancam cereale


Trebuie sa ai o mare toleranta la frustrare ca sa indraznesti sa iei in piept reactia unui roman dupa ce ii vei spune ca nu este bine pentru el sa manace paine. Si nu doar paine! Ci si cozonaci, placinte, covrigi, prajituri, biscuiti si orice contine faina de grau. Si nu doar faina de grau! Ci si malai, ovaz, secara si alte cereale.
Evident,  dupa ce va rade in hohote si se va amuza pe seama ta (sau isi va pune serioase intrebari referitoare la sanatatea ta mintala!) va urma si  replica: “Nu esti in toate mintile! Bunicii nostri,  strabunicii si tot neamul a mancat paine si nimeni n-a murit din cauza asta!”

Este adevarat, nu a murit nimeni in fata ochilor nostri pentru ca a mancat paine. Dar as intreba, cat de sanatosi au fost in timpul vietii?

Ganditi-va la prieteni, la cunoscuti, la familie, la vecini, la trecatorii de pe strada. Probabil ca putini sunt cei care nu se plang de vreo suferinta, de vreo boala sau lipsa de energie. Daca nu avem artrita, avem probleme cu inima, daca nu avem probleme cu inima, avem diabet, dureri de cap, infectii renale, oboseala cronica, insomnii, anxietate, depresie.. sa mai enumar?

Astazi, cu totii suntem bolnavi si inca de la varste din ce in ce mai fragede.  Tot neamul nostru a fost bolnav. Oare cati dintre bunicii nostri au mai apucat sa moara .. de batranete? Pentru ca astazi.. slabe sanse. Se pare ca aceasta “forma de moarte” este din ce in ce mai rar intalnita (si  mai ravnita!) in ziua de azi. Cu totii ne dorim sa “prindem” 100 de ani in deplina sanatate si sa ne dam ultima suflare in patul nostru. Nimeni nu isi doreste sa colinde o viata din spital in spital, sa-si faca abonament la farmacie (acel “inofensiv” card de fidelitate!) sau sa se spovedeasca periodic la medic, ca si la popa. Cu totii vrem sa nastem copii sanatosi si sa avem destula energie ca sa ne bucuram de viata impreuna cu cei langa care am ales sa traim.

“Dar nu suntem bolnavi din cauza painii!”

Nu numai din cauza painii. Insa consumul de cereale  este una dintre cauzele pentru care suntem bolnavi, si am sa explic de ce.


1. Primul motiv este acela ca nu suntem “programati genetic” sa digeram cerealele.  In acest articol gasiti mai multe informatii despre gluten si cereale.
Acest lucru nu inseamna ca nu le putem manca, ci ca, odata mancate, nu ne fac bine. La fel de bine putem consuma un aliment 100% fabricat in laborator. Il putem digera, dar asta nu inseamna ca daca il consumam zi dupa zi ne vom si pastra starea de sanatate!
si ne-am dezvoltat ca specie consumand in pricipal 3 feluri de alimente: proteine, frunze verzi, fructe si vegetale intens colorate. Bacteriile din intestinul nostru au evoluat impreuna cu noi, astfel incat am ajuns sa vietuim in simbioza, o forma de covietuire reciproc avantajoasa. Astfel ca, bacteriile se hraneau cu ceea ce nu mai foloseam noi (particulele nedigerate de hrana care ajungeau in intestine si colon), in timp ce corpul nostru a invatat sa foloseasca, spre binele lui, substantele “toxice” pe care le eliminau, la randul lor, acele bacterii. Pana “intr-o zi” cand, in urma cu cateva mii de ani, ne-am schimbat felul de a ne hrani , iar bacteriile care, intre timp devenisera  prietenii nostri, au disparut fiind nimicite de bacteriile care se hraneau cu aceste noi tipuri de alimente.
Am incetat sa mancam frunze verzi, fructe si legume intens colorate si am inceput sa consumam
cereale, leguminoase si zahar, principala “cauza” fiind descoperirea focului. Asadar, un fel diferit de bacterii au inceput sa se dezvolte in intestinele noastre, bacterii care se hranesc “cu zahar”. Si pentru ca nu avem “milioane de ani de evolutie” ci doar “cateva mii de ani” de cand consumam cereale, nu am reusit sa vietuim in simbioza cu aceste  “noi bacterii”. Prin urmare, nu mai putem folosi pentru bine nostru toxinele pe care acestea le emana, ca in cazul bacteriilor “primordiale”. Din acest motiv, toxinele lor patrund in sange si ne intoxica, atacand organe si tesuturi. Spre exemplu, candida. Cand aceasta paraseste intestinul (ca in cazul celor cu intestin permeabil sau sistem imunitar slabit), patrunde in sange. Departe de a ataca doar mucoasele (organe genitale, limba, tract digestiv, urinar etc) , invazia candidozica se poate localiza in articulatii, oase si mai multe organe simulan, inclusiv in creier.


2. Cerealele pot fi contaminate cu bacterii care produc toxine daunatoare pentru om.
Cerealele sunt frecvent contaminate cu “mucegaiuri”, bacterii care produc toxine daunatoare pentru planta insasi. Insa, ca mecanism de autoaparare, planta “inveleste” aceste toxine in zahar. Descoperirile recente demonstreaza faptul ca oamenii sunt vulnerabili la aceste toxine. Cand mancam cereale care au format mucegaiuri in timpul “vietii’ lor, bacteriile din intestin se hranesc cu zaharul respectiv si elibereaza aceste toxine in intestine si colon. Va puteti inchipui ca aceste toxine patrund mai rapid in sange si sunt mai periculoase pentru persoanele cu intestin permeabil (peretele intestinului mai subtire sau mucoasa intestinala distrusa).

Atentie! Toata lumea trebuie sa uite de cereale! Pana acum se credea ca numai cei cu “intoleranta la gluten” sau cu boala celiaca trebuie sa se abtina de la consumul de cereale. Insa, raul pe care il produce  consumul de cereale in corp nu tine cont de faptul ca suntem sau nu intoleranti la gluten. El se produce oricum, doar ca in cazul persoanelor “fara intoleranta” (cei “normali”, “sanatosi”), raul “nu intra pe usa”, ci “pe fereastra”, si loveste fara a-si face anuntata prezenta.

In locul cerealelor, trebuie sa revenim la frunze verzi (spanac, salata, stevie, urzici consuma fierte sau crude; frunze de telina, de morcov consumate in amestec de sucuri de legume; varza de toate felurile etc), dar si la fructe si legume colorate (sfecla rosie, morcov, fructe de padure, varza rosie, mango, pepene rosu, pepene galben, catina etc). Sa nu uitam de sursele primordiale de proteine: peste, organe, carne numai bio (animale crescute cu iarba).