Pentru a se descurca bine in intuneric, ochii nostri
au nevoie de vitamina A.
In Grecia
Antica, in urma cu 2400 de ani, efectele benefice ale vitaminei A erau deja
cunoscute, chiar daca , pe atunci, vitamina nu era descoperita. Hippocrate ,
parintele medicinei, recomanda pacientilor sai cu “vedea slaba” sa consume ficat de vaca. Dupa o scurta perioada
de timp, vederea li se imbunatatea, chiar pe timpul noptii. Astazi stim ca,
raspunzatoare in acest sens, era
vitamina A.
Vitamina A ajuta
celulele epiteliale sa creasca iar pe cele lezate sa se refaca. Celulele
epiteliale alcatuiesc pielea, mucoasele (captusala) tractului digestiv, urinar,
reproducator, mucoasa ochilor, a nasului, urechilor, gurii, si se gasesc, de
asemeni, in plamani si tractul urinar. Ele formeaza un strat de protectie
impotriva germenilor din exterior, ajutand sistemul imunitar.
Fara vitamina A,
aceste celule se “altereaza” (se “usuca”) si nu isi mai indeplinesc functia de
“gardian” al sistemului imunitar, agentii patogeni patrund mai usor in organism
atacand tesuri si organe. Spre exemplu, daca nu avem destula vitamina A, putem
suferi des de infectii urinare,
genitale, diverse tipuri de raceala, sinuzita, afte bucale, laringita, tulburari
digestive, pulmonare, probleme ale pielii. Tenul ni se poate usca sau
“ofili” prematur, apar riduri, pielea ni
se “exfoliaza” din loc in loc.
Putem lua
vitamina A fie din plante (sub forma de beta caroten), fie din surse animale.
Beta
carotenul din plante este convertit in vitamina A in
intestinul subtire, unde niste enzime speciale “rup in doua” o molecula de betacatoren,
pentru a forma doua molecule de vitamina A. Vitamina A din carne (in special, organe) si oua este absorbita rapid in corp, fara a fi nevoie de prezenta
altor enzime speciale.
Atentie!
In doze mari, vitamina A luata direct din suplimente sau produse animale, este
toxica. Insa, beta carotenul (din plante si suplimente) nu este toxic, iar daca
depozitam prea mult in tesuturi, singurul efect advers este faptul ca pielea capata
o nuanta galben-portocalie!
Stiai?
Ficatul de urs polar este cea mai bogata sursa de vitamina A, continand
13000-18000 IU per gram, mai mult decat destul pentru a produce, chiar si in
doze mici, moartea prin otravire. Exploratorii Polului Nord, care ramaneau
blocati din cauza ghetarilor ce se rupeau, nu aveau prea multe alternative de
hrana, decat ursii polari. Imediat ce
consumau ficat de urs, mureau prin supradoza de vitamina A.
Surprinzator,
absorbim mai mult beta caroten din
vegetalele gatite! (sfecla rosie, morcos, rosii, ardei rosu, ardei verde,
spanac, cartof dulce, pepene rosu, banana, portocale, mere etc).
Daca suplimentam
dieta cu vitamina A (beta caroten), trebuie sa nu uitam de vitamina E, zinc si
seleniu, ceilalti antioxidanti, “prieteni”, care sustin absorbtia si
activitatea vitaminei A!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu