“Devenim
ceea ce mâncăm, digerăm, asimilăm, absorbim.”
Lucian Toma
Povestea
mea este cât se poate de simplă. În 2002 am
început să lucrez noapte de noapte la o firmă de taximetrie, apoi am avut
propria mașină, ceea ce îmi permitea să lucrez mai
mult şi mai cu spor, astfel că, în descurs de 5 ani stilul de viață
a fost mai mult decât sinucigaș. Ca să pot
rezista fără somn, am “băgat” în mine toate otrăvurile posibile, așa-zisele
energizante (6 cafele pe noapte, foarte multe dulciuri, redbul-uri). Exercitul
fizic în intervalul unui an era de maxim 5 kilometri (din garaj în pat și
din mașină în restaurante). În cei 5 ani am
consumat cam 10 kg de fructe și vreo 2 kg de
legume crude. În rest, dieta îmi era alcătuită numai din mâncare gătită, dintre
care 50% junkfood.
Când
am dat faliment în 2007, aveam 116 kg, palpitații
la inimă, episoade de depresie, ficat foarte mărit, dureri îngrozitoare de cap,
început de sciatică, somn agitat și
respirație
groaie, calviția
și-a făcut apariția,
oboseală cronică, pungi de grăsime sub ochi, eczeme, transpirație
urât mirositoare și un aspect dezastros
al pielii.
Din 2007 lucrurile au început să
meargă spre bine. Încă nu schimbasem nimic în dietă dar -
cel puţin! – renunţasem la o meserie care mă ţintuia pe scaun şi începusem să dorm în timpul nopţii. Prin
urmare, nu mai aveam “motiv” să consum atât de multe otrăvuri şi renunţasem
la fumat. În acea perioadă, din punct de vedere spiritual, îl găsisem pe Dumnezeu
iar viața mea începuse să aibă sens,
depărtându-se din ce în ce mai mult de haosul în care rătăcisem până atunci..
În 2008 problemele de sănătate au
dispărut aproape complet. Munceam în Cipru ca şofer la o
spălătorie industrială. Acum s-au întâmplat şi următoarele schimbări:
·
Spre deosebire de viaţa sedentară de
noapte, aveam parte de multă mișcare fizică
(mișcăm
sistemul limfatic şi eliminam toxinele acumulate în anii “groazei” iar
activitatea fizică îmi forța
corpul să întărească oasele și
ligamentele).
·
Mâncăm
kilograme întregi de portocale
zilnic pentru că le culegeam pe gratis din pomi. La cantitățile
acelea de fructe erau și cantități
pe măsură de vitamine și minerale care
ajungeau la celulele mele, iar arterele și
venele - parţial înfundate de colesterol -, respirau acum “uşurate”.
·
Soarele și marea cred că
mi-au priit cel mai mult. Soarele, adică vitamina D3, iar marea, cu
împământarea și
aerul curat. Fiindcă apa este un conductor foarte bun iar noi suntem și
fiinţe electrice, radicalii liberi și
boala (încărcate pozitiv) erau neutralizate de ionii negativi din pământ. Mai
simplu, vindecarea și regenerarea au fost
mult îmbunătățite și
accelerate.
Până
în 2010 am ajuns la 100-95 de kilograme. Oscilam mult, deoarece în 2009 am
început șofatul pe un camion în
Scandinavia unde portocalii nu mai cresc
pe marginea drumului! Locul soarelui fusese înlocuit de multă umezeală
şi nu mai exista nici împământarea de pe plajele din Cipru. Pe feribot somnul îmi era fracţionat, iar feriboturi
existau aproape în fiecare noapte. Bufetul suedez era inclus în bilet – deci aveam
mâncarea gratis! Retrăiam, fară să vreau, un stil de viaţă cunoscut: cel din
perioada taximetriei. Problemele vechi cu sciatică au reînceput din ce în ce
mai pregnante, durerea cobora acum şi pe piciorul stâng. Când am făcut o criză
destul de puternică, m-am speriat și
am conștientizat starea
deplorabilă de sănătate în care ajunsesem.
Cum orice om are “momente de revelaţie”, în
cazul meu aceasta s-a manifestat prin
nişte versete din Biblie: “Poporul Meu
piere în lipsă de cunoştinţă” Osea - Capitolul 4, versetul 6; “Iată că v-am dat orice iarbă care face
sămânța
și care este pe față întregului pământ și orice pom care are în el rod cu
sămânță:
aceasta să fie hrană voastră”. Geneza Capitolul 1,
versetul 29; “Incearca pe robii tăi zece
zile, și
să ni se dea de mâncat zarzavaturi și
apa de băut: să te uiți
apoi la față
noastră și
la a celorlalți
tineri care mănâncă din bucățele
împăratului și
să faci cu robii tăi după cele ce vei vedea” Daniel
Capitolul 1, versetele 12-13.
De
aici a început totul. Nu am avut destulă credință să cred acele versete atunci, dar reamintirea
lor a sădit în mine o dorinţa imensă de a cunoaşte ceea ce nu ştiam până atunci
despre alimentaţie. În acest an am început studiile despre sănătate și nutriţie din cărți de specialitate şi, pe
măsură ce apăreau informațiile,
deveneam din ce în ce mai încrezător şi mai sigur de drumul meu spre redobândirea
sănătăţii. Trebuie să recunosc că, la început, acele informații erau nule, dar au devenit importante
abia când şi-au dovedit eficienţa, adică după ce am început să le implementaz
în viață de zi cu zi.
Încet-încet am început să scot din
dietă dulciurile rafinate, prajelile iar după aceea lactatele.
Mai apoi, am renunţat total la carne,
nu din cauză că aș
fi avut “ceva personal” cu ea, însă datorită faptului că animalele erau
injectate cu hormoni, stimulenţi de creștere
şi antibiotice. După prima săptămână îmbunătățirile au fost atât de vizibile şi simţibile,
încât entuziasmul “noii vieţi” devenea tot mai greu de stăpânit. Am început să aprofundez
studiile tot mai mult, să studiez tot ce îmi cădea în mână despre nutriţie și despre hrana pe care Creatorul
ne-a recomandat-o încă de la începutul Scripturii.
Timp
pentru studiu aveam berechet în weekend, așa
că nu a durat mult până când am aflat de beneficiile hranei crude, din două cărți de pe site-ul scribd:
“Hrana vie”, a lui Ernst Gunter și “Să trăim sănătoși
fără toxine”, a lui Robert Morse. Mai apoi am
descoperit materialele audio ale lui Doug Graham și Rozalind Gruben, care m-au ajutat
zilnic să nu uit motivele pentru care începusem să mănânc sănătos. Nu a fost ușor să îmi schimb stilul
de alimentaţie şi de viaţă, dar poate că Doug Graham avea dreptate când spunea
că: “Există doar două categorii de
oameni care adoptă un astfel de stil de viaţă sănătos: cei foarte bolnavi sau
cei foarte inteligenţi”. Eu am făcut parte din prima categorie.
Când
am văzut cât de bine au funcţionat pe mine toate aceste schimbări, entuziasmul pe
care îl simţeam în fiecare celulă m-a determinat să încerc să conving oamenii
idn jur, pe cei dragi, despre cât de importantă este această dietă şi tot ceea
ce făceam. Este adevărat că devenisem un pic fanatic!
În
momentul de față
pot spune că am ajuns la un echilibru în acest sens. Și în această acceptare și dragoste pot să nu
mai impun nimănui ca și
norme lucrurile pe care le fac eu. După 4 ani de experimente, în care am testat
şi dieta 100% crudivoră, și
pe cea cu puţine grăsimi (80-10-10 low
fat diet), și
dieta paleo, am înţeles că [roblema de fond era excesul, cu atât mai mult
excesul unei alimentaţii moderne (alimente procesate bogate în conservanţi, coloranţi,
grăsimi trans; zahărul rafinat; carnea animalelor stresate şi injectate cu
hormoni; glutenul din cereale şi multe altele de acest fel pe care le veţi
descoperi în această carte). Am înțeles
că geneticul funcționează
asemeni unui pistol cu 6 gloanțe
încărcat și
pus la tâmplă, dar numai stilul de viață
este acela care apasă
pe trăgaci.
În prezent am o dietă echilibrată (consum orice fel de
aliment cu condiţia să fie proaspăt, în stare naturală, crud sau gătit sub
orice formă, mai puţin prăjit) dar nu
consum deloc gluten (proteina din cerealele cu spic). Am scos din
alimentaţie orice aliment care conține făină şi toate
alimentele procesate, iar nivelul de energie şi claritatea mentală s-au
îmbunătăţit simţitor. Menţionez că nu am avut niciodată o limpezime mentală ca
acum. Mă simt mult mai echilibrat.
Dacă
stau să mă gândesc bine, fiecare perioadă a avut rostul ei. Perioada de
raw-veganism (alimentaţie 100% crudivoră) m-a ajutat să îmi detoxific
organismul care, în perioadele ce au urmat, a putut vindeca şi reface
ţesuturile lezate “lucrând” cu noi “materiale de construcţie”, cărămizi mult
mai rezistente. Am înţeles că trebuie să fim atenţi nu doar la cum construim,
ci şi la ce anume ar putea să ne năruie construcţia, adică la “hoţii de
materiale” (toxine, zahăr, aditivi, grăsimi rele, gluten, etc.) şi lipsa
perseverenţei.
Bravo, tine-o tot asa!
RăspundețiȘtergereMai bine mai tarziu decat niciodata:).
ȘtergereMultumesc de urare. Am tinut-o tot asa pt o perioada. Dupa o vreme, am inteles ca viata e schimbare.
Nu te astepta ca ceea ce crezi acuma sa mai crezi si maine.
Noi, evoluam si fizic si spiritual.
Si evoluand prindem curaj si incpem sa "ne dam" voie sa credem si altceva, iar atunci ni se schimba credintele.
In privinta dietei ideale, aceasta nu exista, pt ca nici un doctorand in biochimie, nu stie asta 100%.
.....un eperiment: Analizeaza-te acuma in decembrie 2015, ce credinte mai ai identice cu cele care le-ai avut in 2013, cand ai postat commentul?
Am dreptate?
Viata inseamna schimbare, pulsatii. Stagnarea=moarte.
Si orice ne dam boie sa credem, e Adevarat pt noi. Problema apare cand incercam sa impunem adevarul nostru si altora.
Gen, dieta ideala, religia cea mai buna,
Iar cand te astepti ca viata sa vina si cu bune si cu rele, parca nu te mai "darama" asa tare "raul"
Rau care e doar un "stres" necesar "cresterii"
La fel ca greutatile pt culturisti.
Nu mai am entuziasmul din 2013 nici energia. Dar e ok, e timpul sa imi dau voie sa cred "altceva"?!
Bravo,ai avut ambitie!Felicitari pentru rezultatul final!;)
RăspundețiȘtergereVa multumesc. Am trisat, am stiut trucuri, care m-au ajutat sa reusesc cu ambitia mea mica. :)
ȘtergereDe exemplu: Cand corpul cere zahar, e semn ca nu are destule proteine.
Cand vrea prajeli, cere omega3 si grasimi sanatoase (unt,oua,avocado, seminte, nuci)
Deci, I-am dat zer si omega 3 si mi-a fost extrem de usor sa renunt la zahar si carbohidrati complecsi (grau si cereale)
Va multumesc. Am trisat, am stiut trucuri, care m-au ajutat sa reusesc cu ambitia mea mica. :)
ȘtergereDe exemplu: Cand corpul cere zahar, e semn ca nu are destule proteine.
Cand vrea prajeli, cere omega3 si grasimi sanatoase (unt,oua,avocado, seminte, nuci)
Deci, I-am dat zer si omega 3 si mi-a fost extrem de usor sa renunt la zahar si carbohidrati complecsi (grau si cereale)