Ficatul
este un organ foarte important in detoxifiere, care curata si purifica singele,
filtrandu-l de substante toxice. Daca toxinele se acumuleaza peste masura in
organism, ficatul este suprasolicitat si
fortat sa lucreze “peste program”. Prin urmare, “munca in exces” a ficatului
nu ramane fara urmari, iar intregul organism poate avea de suferit, sanatatea
fiind compromisa.
Datorita
faptului ca ficatul este responsabil si de producerea bilei, este foarte
important sa fie mentinut intr-o stare oprima de functionare. Fara un ficat
functional corpul nostru nu numai ca nu se va putea detoxifia, dar nici nu va
putea absorbi nutrientii din hrana, ceea ce va duce la un dezastru “general” pentru
sanatate.
"Mii de enzime necesare proceselor
biologice sunt construite in ficat”, scrie
Dr. Karl Maret, facand referire la importanta unui ficat sanatos.
Buna
functionare a ochilor, inimii, creierului, incheieturilor, rinichilor si a
tuturor organelor din corpul nostru, depinde de buna functionare a ficatului
nostru. Asadar, in continuare vom enumera cateva dintre cele mai importante
alimente care, consumate cat mai des posibil, redau ficatului nostru sanatatea
debordanta.
1.Usturoiul contine numerosi componenti sulfurosi care
activeaza enzimele din ficat, responsabile cu eliminarea toxinelor din corp.
Acest “verisor al cepei” contine alicina si seleniu, doua substante care
impreuna formeaza un fel de “scut de aparare” eficient in protejarea ficatului
de toxinele invadatoare .
2. Grapefruitul este bogat in vitamina C si antioxidanti, nutrienti care
curata ficatul. Cand este consumata impreuna cu fructul, pielita alba cu gust
amar, potenteaza si fixeaza in corp, mult
mai eficient, nutrientii din fruct. Asemeni usturoiului, grapefruitul contine
componenti care stimuleaza producerea de enzime oxidative in ficat. De
asemenea, contine un flavonoid important (substante cu efect eficient asupra
permeabilitatii vaselor capilare) care ajuta ficatul sa arda grasimile in loc
sa le depoziteze.
3.
Ceaiul verde, fiind bogat in
antioxidanti, elimina rapid grasimile din ficat si contribuie la buna
functionare a acestuia. Aceasta bautura protejeaza ficatul de toxine care, in
timp, s-ar putea acumula, declansand serioase probleme de sanatate.
4. Frunzele verzi (in special cele putin amare: papadia, rucola, cicoarea,
spanacul, frunzele de patrunjel, telina, morcov) contin numerosi compusi ce neutralizeaza
si elimina metalele grele care altfel se pot depozita in ficat. Astfel ca, pesticidele
si ierbicidele au slabe slanse de a-si gasi “cuibul” potrivit in corpul nostru si,
descurajate, vor “zbura” catre “tarile calde”! Frunzele verzi contribuie
indirect la eliminarea toxinelor prin bila, fiind de ajutor formarii acesteia
din urma.

6. Nucile
contin o cantitate mare de L-arginina (un aminoacid) si acizi grasi Omega3, cu
putere de detoxifiere a ficatului. Pentru a fi maxim de eficiente, nucile
trebuie sa fie “nuci hidratate”, adica lasate in apa timp de cel putin 8 ore
inainte de a fi consumate. Extrasul din coaja de nuca (sub forma de tinctura) este,
de asemeni, un excelent remediu folosit in detoxifiere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu